Sunday 13 April 2008

Εμμονές

Με προσκάλεσε ο Αντώνιος να συμμετάσχω στο πιο πρόσφατο μπλογκοπαίχνιδο με θέμα τις εμμονές κι επειδή δεν χαλάω χατήρια, σας γράφω δυο λόγια για τις εμμονές μου.

Δεν έχω πολλές εμμονές - λίγες και καλές. Παλιά είχα πολύ περισσότερες, αλλά με τα χρόνια τις έχω περιορίσει και οι παρακάτω είναι οι μόνες που απομένουν.

Εμμονή πρώτη και συνηθισμένη

Όταν αγοράζω βιβλία ή περιοδικά θέλω να είναι σε άριστη κατάσταση, σαν να έχουν μόλις βγει από το τυπογραφείο. Συνήθως έτσι είναι και αφού τα διαβάσω.

Δεν μου αρέσει να δανείζω τα βιβλία μου σε άλλους. Προτιμώ να τους τα χαρίσω (αν δεν με ενδιαφέρει να τα κρατήσω) ή να τους αγοράσω καινούρια. Θέλω τα βιβλία μου να είναι ευπαρουσίαστα, και ό,τι δανείσεις επιστρέφεται στραπατσαρισμένο.

Εμμονή δεύτερη και βασική

Δεν θέλω να μου αλλάζουν θέση στα πράγματά μου. Παρότι είμαι ακατάστατη ξέρω ακριβώς πού είναι το κάθε αντικείμενο στο γραφείο ή στο σπίτι μου, γιατί έχω φωτογραφική μνήμη. Αν μου "τακτοποιήσουν" τα πράγματά μου, μετά δεν βρίσκω τίποτα. Επίσης δεν μου αρέσει να αλλάζουν τη θέση των επίπλων, των μπιμπελό κ.λπ. Όταν έμενα με τους γονείς μου είχα πρόβλημα, γιατί στη μητέρα μου αρέσει να αλλάζει διακόσμηση κάθε τρεις και λίγο, π.χ. θέση στα κάδρα ή στα έπιπλα. Πολύ εκνευριστικό να βλέπεις τα καδράκια μια εδώ και μια εκεί!

Εμμονή τρίτη και τελευταία

Δεν θέλω να με "βοηθάνε" όταν μαγειρεύω. Δεν έχω πρόβλημα να μαγειρέψει άλλος στην κουζίνα μου (με τις ευχές μου και μην ξεχάσει να πλύνει και τα πιάτα) αλλά όταν μαγειρεύω εγώ δεν θέλω να ανακατεύεται δεύτερο άτομο. Ακόμα καλύτερα να μην είναι καν στην κουζίνα. Το ποτό σας και στο σαλόνι παρακαλώ!

Εμμονή τέταρτη (που τη θυμήθηκα μετά)

Θέλω να είναι πάντα κλειστά τα συρτάρια και οι πόρτες των ντουλαπιών. Ειδικά στο δωμάτιό μου, δεν μπορώ να πέσω για ύπνο αν κάποιο συρτάρι δεν είναι καλά κλεισμένο ή τα φύλλα της ντουλάπας μισάνοιχτα.

Προσκαλώ με τη σειρά μου τον Εξύμνο, τον Νίκο και τον VK να μας πουν ποιες είναι οι δικές τους εμμονές. Όποιος άλλος θέλει να παίξει μπορεί να αυτοπροσκαλεσθεί εκ μέρους μου :-)

51 comments:

Anonymous said...

Η 1η εμμονή σου είναι και η μεγαλύτερη δική μου εμμονή.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής σου εύχομαι.
(Πότε θα γίνει πιο συμπαθητική αυτή η μέρα;)

cinderella said...

Με εξαίρεση την εμμονή Νο 3 για το μαγείρεμα, τις άλλες 3 εμμονές τις έχω ακριβώς κι εγώ. Ειδικά αυτό με τα συρτάρια και την ντουλάπα με τρελαίνει! Οσον αφορά τα βιβλία, που να δεις και με τις σημειώσεις. Προτιμώ εγώ να τις βγάζω φωτοτυπία για κάποιους παρά να τους δανείζω το τετράδιο μου!! Μίζερηηηη!! Ναι, είμαι!!
Φιλάκια Σοφάκι!!
Και καλή εβδομάδα από αύριο!!

Adonios GK said...

Μια χαρά εμμονές έχεις!
Συμφωνώ απόλυτα με την ένα και δύο. Είναι αλήθεια ότι κι εγώ όσο παλιά κι αν είναι μερικά από τα βιβλία μου, είναι σαν καινούργια! ;)
Έχω κι εγώ αγοράσει 2 και 3 φορές το ίδιο βιβλίο προκειμένου να το δώσω αντί να το δανείσω!

Όσον αφορά την "τακτοποίηση" απλά οι υπόλοιποι δεν μπορούν να μας καταλάβουν! ;)

Σε ευχαριστώ Σοφάκι που δέχτηκες την πρόσκληση και σου εύχομαι καλό βράδυ και καλή εβδομάδα :)

Anonymous said...

Τελικά στην εμμονή με τα βιβλία ταυτιζόμαστε απόλυτα. Εχω μεγάλο πρόβλημα και καμμιά φορά γίνομαι και αγενής.
Επίσης δεν δανείζω CDs γιατί τις πιο πολλές φορές στα επιστρέφουν και είναι σπασμένη ή ραγισμένη η θήκη!! Είμαι πολύ παράξενη;

Εξύμνoς said...

Ωωω thnx για την προσκληση! Θα παιξω αμεσως!

Ωραιο και το πινακακι που εβαλες δεξια! Χαιρομαι που υπαρχει και δικο μου ποστακι σ' αυτο!

Jordan said...

εμμονη 3η:ακουγεται τελειο!
Ποιος θα εφερνε αντιρρηση να πινει το κρασι του στο σαλονι σου οσο εσυ μαγειρευεις;Δεν νομιζω πολλοι.. (εκτος αν καλουσες τον Μαμαλακη)

εμμονη 4η: Αυτο παντως εχει να κανει και λιγο με μεταφυσικη. Λενε οτι ΔΕΝ πρεπει να εχουμε ανοιχτες ντουλαπες οσο κοιμομαστε. Ειναι λιγο spooky η εξηγηση. Ας μεινω εδω.

Σοφία said...

@ Despinak: Μόνο όταν συνταξιοδοτηθούμε, οπότε θα γίνει μια μέρα σαν όλες τις άλλες :-)

@ Cinderella: Αχ πολύ χαίρομαι, γιατί αυτό με τα συρτάρια και τα ντουλάπια το έχουν λίγοι και είχα αρχίσει να ανησυχώ! Καλή εβδομάδα και σε σένα!

@ Adonios: Τους το λες ότι είναι καινούριο ή το πασάρεις για δικό σου; Εγώ συνήθως παριστάνω ότι είναι δικό μου γιατί ντρέπομαι να τους πω ότι δεν θέλω να τους δανείσω τα βιβλία μου μήπως τα "χαλάσουν".

@ Lemonita: Τώρα περιμένεις από εμένα να σου πω ότι είσαι παράξενη; Δεν πρόκειται :-)

@ Εξύμνος: Να 'σαι καλά!

Σοφία said...

@ Jordan: Κι όμως, στην Ελλάδα όπου θεωρείται μεγάλο προτέρημα να είσαι νοικοκυρά, πολλές προσβάλλονται όταν τους πεις ότι δεν θέλεις βοήθεια.

Όσο για τις ντουλάπες, το ήξερα ότι είχα δίκιο (χεχεχε)!!!

Poet1 said...

Tην 2η την εχω και εγω... Ειναι πολυ εκνευριστικο οντως !!! Την καλημερα μου :))

Laplace said...

ΧΑΧΑΧΑ κ εγω εχω αυτες τις εμμονες σοφακι αλλα κ παρα πολλες αλλες...
δεν ξερω,αν προλαβω θα παιξω κ εγω..

φιλακια

Maria Mikro Analogo said...

Μια χαρά είναι οιεμμονές σου! Είσαι σε καλό δρόμο :D
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

Marina said...

πολύ συγκροτημένες οι εμμονές σου και σχεδόν ίδιες με τις δικές μου. Δεν είσαι Αγγλίδα, έτσι δεν είναι?

Crazy Tourists said...

Αυτό το κόλλημα με το να μη μου συμμαζέμμουν τα "ασυμμάζευτα" το έχω κι εγώ!! Και τον πιάνει φρίκη κάθε φορά τον πατέρα μου που τα βλέπει, τα συμμαζεύει και μετά πιάνει φρίκη εμένα!!

CrazyTourist2

Δ. Τζ. said...

Αν εξαιρέσεις το ν.3 περί μαγειρέματος (που είμαι άσχετος), σε όλα τα άλλα συμπίπτουν οι εμμονές μας. Ειδικά αυτό που λες περί αλλαγής θέσεων των πραγμάτων, εκνευρίζομαι αφάνταστα όταν "πειράζουν" τα πράγματα μου, χωρίς να ρωτήσουν. Συμφωνώ και σε αυτό που λες για τα βιβλία και για τα συρτάρια. Σα να βλέπω εμένα...

fvasileiou said...

Ναι, την πρώτη εμμονή την μοιράζονται πολλοί. Ίσως να μην είναι καν εμμονή, αλλά λογική απαίτηση: Ποιος θα αγόραζε ένα λερωμένο ή τσαλακωμένο ρούχο;

geokalp said...

η τρίτη ήταν και η καλύτερη!!

Anonymous said...

Εμμονή 2η... Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ, σε αναβαθμισμένη έκδοση. Εγώ ούτε να "τακτοποιήσω" μόνος μου τα πράγματά μου μπορώ, γτ πάλι δεν τα βρίσκω... Πρόβλημα κι αυτό :P

Καλή βδομάδα :)

Meropi said...

Σοφάκι μου,
έχουμε τουλάχιστον δύο κοινές εμμονές. Δεν μπορώ να κοιμηθώ αν είναι ανοικτά τα ντουλάπια κλπ και δεύτερον δεν θέλω να ανακατεύεται κανείς στην κουζίνα όσο μαγειρεύω.
Κάτι που έχω εγώ επιπλέον;; Παλεύω να νικήσω μια εμμονή μου, την υπερπροστασία των παιδιών μου. Τώρα τελευταία νομίζω ότι τα καταφέρνω να την περιορίσω. Χα χα χα

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ said...

Αυτή η τρίτη εμμονή σου είναι και δική μου! τρελαίνομαι αν έχω "δορυφόρους" στην κουζίνα! ΑΛλά εγώ δεν θέλω να μαγειρεύει και άλλος στη δική μου κουζίνα! Όποιος θέλει να με καλέσει για φαγητό, πολύ ευχαρίστως, αλλά στην κουζίνα μου εγώ είμαι το αφεντικό!

patsiouri said...

Βαράω κι'εγώ κόλλημα με τα συρτάρια χαμένη μου αδερφή!!!

Anonymous said...

Η δεύτερη εμμονή σου είναι και δική μου.
Δεν αντέχω να μου τακτοποιούν τα πράγματά μου.
Ακόμα και άν το δωμάτιό μου είναι σαν βομβαρδισμένο, ξέρω ανα πάσα στιγμή που βρίσκεται και τι.
Αν όμως μου το συμμαζέψουν, βρίσκω ορισμένα πράγματα ακόμα και εκτός του δωματίου.
Φυσικά παθαίνω σοκ.

Σοφία said...

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας! Χαίρομαι που δεν είμαι μόνη στις εμμονές μου :-)

@ Marina: Όχι, δεν είμαι Αγγλίδα. Αν και με τα χρόνια, όλο και κάποιο αγγλικό κουσούρι θα έχω αποκτήσει, δεν μπορεί...

@ Deninho: Μου έχει τύχει να φεύγω ταξίδι και να ψάχνω την προηγούμενη μέρα τα εισιτήρια που είναι άφαντα γιατί τα έχω "τακτοποιήσει". Άστα να πάνε!

@ Meropi & Lena Manta: Επιτέλους κάποιος που καταλαβαίνει την εμμονή της κουζίνας! Βασικά κι εγώ θα προτιμούσα να μην μαγειρεύει άλλος στην κουζίνα μου, αλλά καθότι το μαγείρεμα το βαριέμαι απίστευτα, αν τυχόν προσφερθεί κανείς δεν μου πάει να πω όχι ;-)

? said...

σ'ευχαριστώ για τη πρόσκληση!! θα παίξω εντός των ημερών! φιλιά!

Σοφία said...

Να 'σαι καλά Νίκο! Περιμένω να διαβάσω για τις εμμονές σου :-)

Dream_Rider said...

Να μαγειρέψω πολύ ευχαρίστως!! Αλλά από πιάτα... Ελπίζω να δουλεύει το πλυντήριό σου!!!

Καλησπέρα από τη γειτονική Γαλλία...

cortlinux said...

στην πρώτη συμφωνούμε κατά βάση αν κι εγώ την εφαρμόζω αναλόγως το άτομο.


για την δεύτερη παίζω ξύλο. το για τους άλλους ασυμμάζευτο είναι το δικό μου συμμαζεμένο.

για την τρίτη
αν και κατά βάση προτιμώ να μου μαγειρεύουν όταν κι εγώ βρίσκομαι σε αυτό το χώρο προτιμώ να μην υπάρχει και κανένας /καμία άλλος/η.

για την τέταρτη δεν μου έχω εντοπίσει κάτι τέτοιο. αν κυρίως δεν το μπορώ γιατί θα ανοιγοκλείνουν αλλιώς ειδικά για τα συρτάρια...

κατά βάση λογική μου φάνηκες οπότε... καλές εμμονές :-)

Rainman said...

wraio to blog sou!tis kalhmeres mou apo Ellada pou moolis ksupnaei!!

Σοφία said...

@ Dream_Rider: Δεν έχω πλυντήριο πιάτων, οπότε τζίφος η συνεργασία :-p

Τι λέει η Γαλλία; Κάνε μας κανένα ποστ!

@ Cortlinux: Με λένε Σοφία και είμαι καλά ;-)

@ Rainman: Καλημέρα και ευχαριστώ! Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

moukelis said...

Πω πω Σοφία τις έχω ΟΛΕΣ!Είμαι σοβαρά γιατρε μου;;;;

Anonymous said...

καλημερα...σκεφτομαι τις δικες μου εμμονες και δεν ξερω εαν εχω...μολις σκεφτω θα γραψω αλλα πιστευω οτι δεν εχω κατι που κολλαω...δεν ξερω θα δω...besitos

Anonymous said...

Χαχα λίγες και καλές... Είναι καλέ καλές οι εμμονές??? Αν εξαιρέσουμε την πρώτη έχω και γω λίιιγο από τις δικές σου!! χιχιχιχιχι

Anonymous said...

αν και δεν εχω εμμονες, ενα θεματακι με την κουζινα το εχω. οχι στοσικοσου το βαθμο, απλα δεν θελω να με βλεπουν κι αλλοι να την κανω ενα χαος all by myself!!
χεχεχε!

καλο βραδυ!

ADERGHIL said...

i haven't stopped by in some time. i am offended i was not invited:p

mmexer said...

*Αυτή η δεύτερη εμμονή μου σπάει τα νεύρα. Λες και άμα το στυλό είναι δεξιά αντί αριστερά από το μολύβι δεν θα το βρεις!!! Ντοινγκ!!! :)

Βγάζω το άχτι μου τώρα χαχαχαχα

Σοφία said...

@ Moukelis: Μια χαρά είσαι μικρή μου! Μην ανησυχείς καθόλου :-)

@ Damian: Ψάξε-ψάξε, όλο κάτι θα βρεις ;-)

@ Laxanaki: Εμμονές με την πραγματική έννοια της λέξης δεν είναι, παραξενιές είναι περισσότερο, αλλά εντάξει - όλα τα ψυχολογικά στο ίδιο καζάνι.

@ Lifewhispers: Δεν το συζητώ! Μπορώ να μετατρέψω μια κουζίνα σε χάος μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι ταλέντο, όχι αστεία ;-)

@ BathTub is/land: Perhaps you should be stopping by more often :-p

@ Mmexer: Αισθάνεσαι καλύτερα τώρα;

Shadowface said...

Οι εμμονές σου παρά είναι φυσιολογικές άρα είσαι υπερ άνω υποψίας άρα είσαι ψυχασθενής.

Ναι ξέρω δε βγάζει νόημα άρα μάλλον εγώ είμαι.

Αλλά για να το παραδέχομαι δεν είμαι.

Μου φαίνεται πως ξέφυγα απο το θέμα.

ADERGHIL said...

Sofia...that was bitter...........

? said...

τελικά δεν έχω και πολλές εμμονές ;-)

KitsosMitsos said...

Εμμονή ένα και δύο ψηφίζω δαγκωτό! Χεχε!
Καλησπέρα.

Anonymous said...

Καλησπέρα.Δεν έχεις και κάτι το τρομερό.Πέρνα να δεις και εμένα που δεν ξέρω αν θα ζήσω από τα τόσα που κουβαλάω.Όσο για τα βιβλία εγώ τα προτιμώ παλιά(γούστα είναι αυτά) και ανακατεμένα.

Φιλί...

Σοφία said...

@ Shadowface: Μάλλον δεν είναι ψυχασθενής κανένας από τους δυο μας...

@ BathTub Is/land: On the contrary, it was very tongue-in-cheek ;-)

@ Nίκος: Ναι, αλλά η δικιά σου κάνει για 10!!

@ Kitsosmitsos: Έτσι μπράβο, να δηλωνόμαστε σιγά-σιγά! Χεχε.

@ Island: Το ανακατεμένα δεν με ενοχλεί (βλέπε εμμονή Νο. 2) αλλά τα παλιά βιβλία δεν τα μπορώ με τίποτα. Όσο πιο καινούρια τόσο καλύτερα!

maria λεμονατη! said...

νομιζω πως οι εμμονες σου σοφια ειναι ιδανικες για να σου κανουν οι φιλοι σου πλακα και να σε τρελανουν αμα το αποφασισουν!

alienlover said...

έλα τώρα, αυτές δεν είναι εμμονές, είναι προτερήματα! μια χαρά σε βρίσκω!! :)))

Σοφία said...

@ Maria Λεμονάτη: Δεν είμαι το κατάλληλο άτομο για πλάκες. Όποιος το δοκίμασε το έχει μετανιώσει - αυτό θα πω μόνο (χεχε).

@ Alienlover: Δηλαδή να μην ανησυχώ γιατρέ μου; Όλα καλά;

Anonymous said...

Συμφωνούμε εν μερή στην πρώτη σου εμμονή, όσο για την τρίτη... εμένα δεν με πειράζει να έχω βοηθούς στην κουζίνα, φτάνει να κάνουν ΑΚΡΙΒΩΣ ότι τους λέω :-) χεχε

CitizenMac said...

Πρώτη, δεύτερη και τέταρτη εμμονή τις έχουμε κοινές. Ειδικά με τα βιβλία (και γενικά τα πράγματα που μαζεύω επειδή μ'αρέσουν, CDs, comics, βιβλία κλπ.) θέλω να τα έχω στα ράφια τους τακτοποιημένα, ακόμα κι αν δεν τα αγγίξω ποτέ (προσπαθώ να το κάνω όμως όσο γίνεται :P).

Έχω επίσης την εμμονή να έχω το καπάκι του στιλό Bic απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το σηματάκι πάνω στο στιλό... Sad, I know :P

Σοφία said...

@ Αστεράκι: Για βοηθούς μιλάμε ή για σκλάβους; Χεχε.

@ Citizenmac: Όλως παραδόξως το πώς θα είναι τοποθετημένα στα ράφια (ή αν θα είναι στα ράφια ή στο πάτωμα) δεν με πολυνοιάζει. Αρκεί να είναι άθικτα όταν τα πρωτοπιάσω στα χέρια μου :-)

Αυτό με το καπάκι είναι όντως περίεργο. Μήπως βάζεις και τα χαρτονομίσματα στο πορτοφόλι πάντα με τον ίδιο τρόπο;

Anonymous said...

1η- Πες τα χρυσόστομη!!! Δεν αντέχω τις τσαλακωμένες σελίδες, αν και καμιά φορά υπογραμμίζω (ευθείες γραμμές) ή κάνω (ολοστρόγγυλα) κυκλάκια σημεία που με ενδιαφέρουν.

2η - Ο λόγος που αποφάσισα να μείνω μόνη μου. Και που δυσκολεύομαι να συγκατοικήσω...

3η - Σαν να βλέπω εμένα και τον πατέρα μου, πέρυσι, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων! Χε χε!

4η - Μήπως το ίδιο συμβαίνει και πριν φύγεις από το σπίτι; Συμπάσχω...

Blonde said...

Η δεύτερη εμμονή είναι όντως και η πιο βασική...!!! Μου τη δίνει να μου αλλάζουν θέση στα πράγματά μου, μου τι δίνει να ψάχνω κάτι και να μην το βρίσκω και να μου λένε "Καλά πως να το βρεις, αφού εδώ γίνεται χαμός". Ναι αλλά είναι ο δικός μου χαμός και αν δεν είχες βάλει το χεράκι σου τώρα όλα θα ήταν εντάξει.

Σοφία said...

@ Penny: Κι εγώ υπογραμμίζω καμιά φορά, αλλά πάντα με ευθείες γραμμές ;-)

Στη συγκατοίκηση δεν έχω δυσκολευτεί (και έχω συγκατοικήσει πολλές φορές). Το βασικό είναι να βρεις κάποιον που είτε είναι πολύ καλόβολος, είτε πολύ οργανωμένος. Π.χ. η παλιά μου συγκάτοικος είχε πρόγραμμα - κάθε Κυριακή καθαρίζαμε και συμμαζεύαμε το σπίτι, οπότε εκτός από το γραφείο μου το υπόλοιπο σπίτι ήταν μόνιμα σε υποφερτή κατάσταση και το δικό της δωμάτιο πάντα (μα πάντα) μαζεμένο στην εντέλεια.

@ Lianne: Τα ίδια ακριβώς περνούσα όταν έμενα με τους γονείς μου :-)

Theogr ο κηπουρός said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μια που σου αρέσουν τα blogoπαίχνιδα πέρνα μια βόλτα. Η πρό(σ)κληση είναι ανοιχτή