Saturday, 4 October 2008

Muffins και cupcakes

Κατ' αρχήν τα βασικά, και τι πιο βασικό από το να ξεχωρίσουμε τα muffins από τα cupcakes.

Οι ομοιότητες, όλως παραδόξως, είναι λίγες:

1. Και τα δύο ψήνονται σε ταψάκι με θέσεις, συνήθως μέσα σε χάρτινες θήκες.
2. Μοιάζουν στο σχήμα (στρογγυλή βάση με ελαφρώς κωνική επιφάνεια).

Οι διαφορές είναι πολλές:

1. Τα cupcakes είναι στην ουσία κεκάκια, και είναι πάντα γλυκά στη γεύση. Τα muffins είναι λιγότερο γλυκά, ενώ υπάρχουν και αλμυρές ποικιλίες.
2. Τα cupcakes έχουν σπογγώδη υφή, όπως ένα κανονικό κέικ. Τα muffins είναι πιο αφράτα και πιο μαλακά, και όταν τα κόβεις τρίβονται εύκολα, ακόμα κι αν εξωτερικά έχουν σκληρή κρούστα.
3. Τα cupcakes έχουν τέσσερα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ίσες ποσότητες: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι. Τα βασικά συστατικά των muffins είναι αλεύρι, μπέικιν πάουντερ/δισανθρακική σόδα, αλάτι, λάδι, γάλα, και 1 αυγό.
4. Τα cupcakes χρειάζονται μίξερ γιατί τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά. Τα υλικά των muffins δεν τα χτυπάμε *ποτέ* στο μίξερ - το μείγμα πρέπει να έχει σβώλους όταν το βάλουμε στις θήκες.
5. Τα cupcakes είναι μικρά σε μέγεθος, το πολύ δύο μπουκιές. Τα muffins είναι σε μεγεθος παλάμης (περίπου τριπλάσια από τα cupcakes).
6. Τα cupcakes μετά το ψήσιμο γλασάρονται και διακοσμούνται. Τα muffins τρώγονται σκέτα ή με ένα πολύ ελαφρό γλάσο, αλλά συχνά έχουν γέμιση με σταγόνες σοκολάτας, φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το τι έχετε διαθέσιμο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη και το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι χάρτινες θήκες που θα πάρετε να χωράνε άνετα στις θέσεις του ταψιού σας. Για να φτιάξετε κανονικά μάφινς χρειάζεστε ταψί με 6-8 θέσεις, που να είναι αρκετά βαθιές (4-5 εκατοστά, και σίγουρα όχι λιγότερα από 3). Οι θήκες για τα cupcakes μπορούν να είναι όσο ρηχές και όσο μικρές θέλετε. Μην μπερδεύεστε με τις ονομασίες - όλα τα ταψάκια με θήκες λέγονται muffin pans ή muffin tins, ακόμα κι αν δεν είναι κατάλληλα για muffins.


Αυτά είναι τα ταψάκια που έχω στο σπίτι. Τα δύο μπροστινά τα χρησιμοποιώ για cupcakes, ενώ τα δύο πίσω για muffins και mini-muffins (νομίζω θα καταλάβετε ποιο είναι ποιο)!

7 comments:

Γκρινιάρης said...

Ok, από αυτά που βλέπω μέχρι στιγμής η πιο πρόσφατη συνταγή που επιχείρησα ήταν για muffins παρά για cupcakes, με τη μόνη διαφορά ότι έβαλα και μισή κούπα (ή λιγότερο) ζάχαρη και βούτυρο αντί για λάδι. Γάλα, αλάτι και μπέικιν πάουντερ έβαλα. Α, και βέβαια τα έκανα σε μικρές θήκες. Περιμένω πως και πως να χρησιμοποιήσω τη μεγάλη! Αλλά γι' αυτό είπαμε, θα περιμένω ολόκληρη τη συνταγή σου!

Σοφία said...

Γκρινιάρη, έρχονται περισσότερες οδηγίες (και η εξήγηση για το βούτυρο και το λάδι), καθώς και η συνταγή. Λίγη υπομονή ακόμα και θα τα πούμε όλα :-)

Σημ: θα σας πρήξω λίγο, αλλά προσωπικά μου αρέσει να ξέρω τι κάνω και γιατί το κάνω. Όποιος βαριέται να διαβάζει, ας παραλείψει τα μπουρ μπουρ και ας πάει κατευθείαν στη συνταγή.

kiki said...

Μαφινοανάλυση. Πάω να συνεχίσω (ως εδώ την ξέρω την ύλη).

Σοφία said...

Χαχαχα! Μην επαναπαύεσαι όμως γιατί στο τέλος θα έχουμε γραπτό τεστ ;-)

kiki said...

Αααα για μάφινς γράφω τεστ ό,τι ώρα θες και χωρίς διάβασμα. Εχω ντοκτορά! Χαχα! Σήμερα έκανα μαρμελαδένια!

Σοφία said...

Ααααχ θέλω κι εγώ να φτιάξω μαρμελαδένια. Είναι στα προσεχώς μου!

Anonymous said...

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online

情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園