Saturday 4 October 2008

Muffins και cupcakes

Κατ' αρχήν τα βασικά, και τι πιο βασικό από το να ξεχωρίσουμε τα muffins από τα cupcakes.

Οι ομοιότητες, όλως παραδόξως, είναι λίγες:

1. Και τα δύο ψήνονται σε ταψάκι με θέσεις, συνήθως μέσα σε χάρτινες θήκες.
2. Μοιάζουν στο σχήμα (στρογγυλή βάση με ελαφρώς κωνική επιφάνεια).

Οι διαφορές είναι πολλές:

1. Τα cupcakes είναι στην ουσία κεκάκια, και είναι πάντα γλυκά στη γεύση. Τα muffins είναι λιγότερο γλυκά, ενώ υπάρχουν και αλμυρές ποικιλίες.
2. Τα cupcakes έχουν σπογγώδη υφή, όπως ένα κανονικό κέικ. Τα muffins είναι πιο αφράτα και πιο μαλακά, και όταν τα κόβεις τρίβονται εύκολα, ακόμα κι αν εξωτερικά έχουν σκληρή κρούστα.
3. Τα cupcakes έχουν τέσσερα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ίσες ποσότητες: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι. Τα βασικά συστατικά των muffins είναι αλεύρι, μπέικιν πάουντερ/δισανθρακική σόδα, αλάτι, λάδι, γάλα, και 1 αυγό.
4. Τα cupcakes χρειάζονται μίξερ γιατί τα υλικά πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά. Τα υλικά των muffins δεν τα χτυπάμε *ποτέ* στο μίξερ - το μείγμα πρέπει να έχει σβώλους όταν το βάλουμε στις θήκες.
5. Τα cupcakes είναι μικρά σε μέγεθος, το πολύ δύο μπουκιές. Τα muffins είναι σε μεγεθος παλάμης (περίπου τριπλάσια από τα cupcakes).
6. Τα cupcakes μετά το ψήσιμο γλασάρονται και διακοσμούνται. Τα muffins τρώγονται σκέτα ή με ένα πολύ ελαφρό γλάσο, αλλά συχνά έχουν γέμιση με σταγόνες σοκολάτας, φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται από το τι έχετε διαθέσιμο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μεγέθη και το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι οι χάρτινες θήκες που θα πάρετε να χωράνε άνετα στις θέσεις του ταψιού σας. Για να φτιάξετε κανονικά μάφινς χρειάζεστε ταψί με 6-8 θέσεις, που να είναι αρκετά βαθιές (4-5 εκατοστά, και σίγουρα όχι λιγότερα από 3). Οι θήκες για τα cupcakes μπορούν να είναι όσο ρηχές και όσο μικρές θέλετε. Μην μπερδεύεστε με τις ονομασίες - όλα τα ταψάκια με θήκες λέγονται muffin pans ή muffin tins, ακόμα κι αν δεν είναι κατάλληλα για muffins.


Αυτά είναι τα ταψάκια που έχω στο σπίτι. Τα δύο μπροστινά τα χρησιμοποιώ για cupcakes, ενώ τα δύο πίσω για muffins και mini-muffins (νομίζω θα καταλάβετε ποιο είναι ποιο)!

6 comments:

Γκρινιάρης said...

Ok, από αυτά που βλέπω μέχρι στιγμής η πιο πρόσφατη συνταγή που επιχείρησα ήταν για muffins παρά για cupcakes, με τη μόνη διαφορά ότι έβαλα και μισή κούπα (ή λιγότερο) ζάχαρη και βούτυρο αντί για λάδι. Γάλα, αλάτι και μπέικιν πάουντερ έβαλα. Α, και βέβαια τα έκανα σε μικρές θήκες. Περιμένω πως και πως να χρησιμοποιήσω τη μεγάλη! Αλλά γι' αυτό είπαμε, θα περιμένω ολόκληρη τη συνταγή σου!

Σοφία said...

Γκρινιάρη, έρχονται περισσότερες οδηγίες (και η εξήγηση για το βούτυρο και το λάδι), καθώς και η συνταγή. Λίγη υπομονή ακόμα και θα τα πούμε όλα :-)

Σημ: θα σας πρήξω λίγο, αλλά προσωπικά μου αρέσει να ξέρω τι κάνω και γιατί το κάνω. Όποιος βαριέται να διαβάζει, ας παραλείψει τα μπουρ μπουρ και ας πάει κατευθείαν στη συνταγή.

kiki said...

Μαφινοανάλυση. Πάω να συνεχίσω (ως εδώ την ξέρω την ύλη).

Σοφία said...

Χαχαχα! Μην επαναπαύεσαι όμως γιατί στο τέλος θα έχουμε γραπτό τεστ ;-)

kiki said...

Αααα για μάφινς γράφω τεστ ό,τι ώρα θες και χωρίς διάβασμα. Εχω ντοκτορά! Χαχα! Σήμερα έκανα μαρμελαδένια!

Σοφία said...

Ααααχ θέλω κι εγώ να φτιάξω μαρμελαδένια. Είναι στα προσεχώς μου!