Thursday 27 September 2007

Κάποιος γιορτάζει


Σήμερα είναι τα ένατα γενέθλια του Google, και είπα να κάνω ένα μικρό ποστ προς τιμήν του, αφού για μένα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιήγησης στο διαδίκτυο.

Φαντάζομαι πως δεν υπάρχει ιστολόγος που αγνοεί το Google, γι' αυτό δεν θα σας πω λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε και πώς δουλεύει. Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να το ψάξτε και μόνοι σας. Θα σας πω μόνο ότι το Google το λατρεύω και το χρησιμοποιώ καθημερινά για τα πάντα. Μέχρι και μια φίλη μου εντόπισα με τη βοήθειά του πριν 2 χρόνια!

Η φίλη μου αυτή είναι Ελβετίδα και είχαμε γνωριστεί σε κάτι πανευρωπαϊκά προγράμματα όταν εγώ ήμουν φοιτήτρια στην Αθήνα και αυτή στη Γενεύη. Τότε κάναμε πολλή παρέα, είχε έρθει στην Ελλάδα, είχα πάει στην Ελβετία, είχαμε πάει μαζί στο Λονδίνο. Μέχρι 10 χρόνια πριν, που ήμουν πια εγκατεστημένη στην Αγγλία και την ίδια εποχή αυτή ετοιμαζόταν να πάει για σπουδές στην Αμερική. Κάπου μεταξύ βαλίτσας και μετακόμισης χάσαμε επαφή απλά και μόνο γιατί μέσα στη φούρια μας δεν ανταλλάξαμε διευθύνσεις. Τότε δεν είχαμε ημέιλ, κινητά, ιστολόγια, MSN, Facebook και τα σχετικά, τα υπεραστικά τηλέφωνα κόστιζαν ένα σωρό λεφτά (ειδικά αν ήσουν άπορος φοιτητής) και γενικώς η επικοινωνία ήταν σχεδόν αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου. Δύσκολοι καιροί...

Πέρασαν 8 χρόνια και ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την παλιά μου φίλη. Είχα στείλει 1-2 γράμματα, την είχαν ψάξει και κάτι κοινοί γνωστοί μας που βρέθηκαν στη Γενεύη, αλλά τίποτα. Σαν να είχε ανοίξει η γη και την είχε καταπιεί.

Ένα βράδυ χαζολογούσα στο ίντερνετ βάζοντας στον Γούγλη το όνομά μου για να δω τι θα βγάλει. Πλάκα-πλάκα, ανάμεσα στις συνωνυμίες και τη γενικότερη σαβούρα, έβγαλε και αναφορές που ήταν σωστές, όπως κάτι δημοσιεύσεις από φοιτητικά συνέδρια (ουδέν κρυφό υπό του Γούγλη αγαπητοί μου, γι' αυτό προσέχετε τι δημοσιεύετε)! Σκέφτομαι λοιπόν, αφού ο Γούγλης βρίσκει εμένα, γιατί να μην βρει και την Yvette;

Να μην σας τα πολυλογώ, μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα την είχα βρει - στο Dubai! Βασικά βρήκα το όνομά της στην ιστοσελίδα μιας αυστραλέζικης εταιρίας που έχει παράρτημα εκεί. Φωτογραφία δεν είχε, ούτε άλλες πληροφορίες, όμως το αντικείμενο της δουλειάς ήταν σχετικό με τις σπουδές της, το όνομά της συλλαβισμένο σωστά και από την πρώτη στιγμή ήμουν σίγουρη πως είχα πετύχει διάνα. Βρήκα τη δομή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων της εταιρίας από κάτι παραπομπές και της έστειλα ένα σύντομο ημέιλ το ίδιο βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωί η απάντησή της με περίμενε στο inbox. Εκεί να δείτε χαρές και γλέντια :-)

Ευχαριστώ κύριε Γούγλη! Αν δεν ήσασταν εσείς, ίσως να μην ξαναβρισκόμασταν ποτέ με την Yvette.

14 comments:

Matrix said...

@Πραγματικά μας έχει επηρεάσει και δεν είναι μόνο το "ψαχτήρι" αλλά και το Google Earth και άλλες εφαρμογές.

Χρόνια του πολλά λοιπόν.

Σοφία said...

Σωστά! Πραγματικά δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς το Google. Το χρησιμοποιώ πάρα πολλές φορές την ημέρα.
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)

Anonymous said...

Τι να πω βρε Σοφία?
Όταν το εμφυτο ταλέντο(υψηλό Ι.Q) καλιεργείται απο το κατάλληλο περιβάλλον(Stanford university)μπορεί να καταλήξει σε κάτι τόσο δημιουργικό και καινοτόμο.Τα 2 παιδιά (γιοι ακαδημαικών )είναι σήμερα οι 6 πιο πολύσιοι στον κόσμο αν δεν κάνω λάθος αλλά πέρα τούτου δεν τους ένοιαζαν τα χρήματα.Αυτό που κυνηγούσαν ήταν η ιδεά του να δημιουργησουν κατι για προσωπική τους και μόνο ικανοποίηση.Έτσι με αμέτρητες ώρες εργασίας τα 2 παιδια κατέστησαν το Google κολοσσό!!!
Υ.Γ-1. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς την ιστορία αυτή.
Υ.Γ-2.Από τοτε φαινόσουν ταξιδιάρα.

KitsosMitsos said...

Από τα χρησιμότερα εργαλεία στην ιστορία του Ίντερνετ. Σίγουρα δε θα είχε την ίδια ανάπτυξη χωρίς αυτό. Χρόνια πολλά, λοιπόν.

Anonymous said...

Να ζήσεις Γουγλάκη και χρόνια πολλά, μεγάλος να γίνεις με results πολλά!!!

Anonymous said...

Συμφωνώ είναι η μόνη (σχεδόν) μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιώ, χώρια της άλλες εφαρμογές. Όσον αφορά τις δημοσιεύσεις θα συμφωνήσω και πάλι, είναι ο ιδανικός καταδότης! (και μάλιστα με χρυσοκέντητη κουκούλα!)

Σοφία said...

@ Cursed: Έτσι είναι. Οι κόποι ανταμοίβονται ;-)

Καλημέρα σε όλους!

DaNaH said...

Να ζήσεις googl-άκο και χρόνια πολλά
search να μας δίνεις με αποτελέσματα καλά
παντού να μας βρίσκεις φίλες παλιές
και όλοι να λένε "μα πως ζούσαμε ως χθες;!"

Χεχεχε!

Το post της Σοφίας είναι μια πολύ καλή απάντηση σε όσους υποστηρίζουν πως το μόνο που κάνει το ίντερνετ είναι να απομακρύνει και να αποξενώνει τους ανθρώπους!

Πραγματικά απορώ πως μπορούν πολλοί νέοι ειδικά να μην έχουν επαφή με υπολογιστές και ίντερνετ. Το πόσα πράγματα μαθαίνω καθημερινά τόσο από όλους εσάς που διαβάζω στα blogs καθώς και από ειδησεογραφικά sites είναι απίστευτο! Σκέφτομαι όλη αυτήν την πληθώρα πληροφοριών και συμπεραίνω πως είναι κρίμα να μην έχουν πρόσβαση σε αυτήν, όχι απαραίτητα γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί δεν συμπαθούν τους υπολογιστές!!!

Σοφία πολύ ωραίο το post σου! Το τραγουδάκι στην αρχή αφιερωμένο σε σένα με αγάπη! ;-)

Σοφία said...

Καταπληκτικό το τραγουδάκι και ευχαριστώ για την αφιέρωση :-)))))

Συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λες!

Anonymous said...

Προσωπικά αντιπαθώ την Google, παρ'ότι χρήσιμη.. Μεγαλύτερο φακέλωμα, και πιο ύπουλη είσοδος στη διαδικτυιακή και ηλεκτρονική ζωή μας δεν έχει υπάρξει...

alienlover said...

άχου, μα τι γλυκό αυτό!!! γι'αυτό λέω.. internet...connecting people..!! :)

Σοφία said...

@ Deninho: Για το φακέλωμα δεν έχεις άδικο, αλλά να που βοηθάει κιόλας.

@ Alienlover: Ή αλλιώς, το διαδίκτυο μας φέρνει πιο κοντά ;-)

Πίκος Απίκος said...

Ουδέν κρυπτόν από τον Γούγλη! Μεγάλο "καρφί" ο άτιμος:)

Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους!

Σοφία said...

Επίσης Πίκο!