Friday 6 June 2008

Μαγιάτικοι χοροί και τραγούδια

Οι γιορτές της Πρωτομαγιάς στην Αγγλία έχουν τις ρίζες τους στα παγανιστικά έθιμα των Κελτών και των Σαξόνων, με επιρροές από τους Ρωμαίους, οι οποίοι γύρω στις αρχές του Μαΐου γιόρταζαν την θεά των λουλουδιών, Flora.


Οι παραδοσιακές μαγιάτικες γιορτές περιλαμβάνουν γαϊτανάκια και παραδοσιακούς χορούς όπως Morris dancing. Το Morris dancing είναι ένα είδος ομαδικού ρυθμικού χορού από ομάδες (συνήθως 6) ανδρών που φοράνε κουδούνια στα πόδια και κρατάνε στα χέρια μαντήλια, ραβδιά ή ξίφη.


Τέτοιου είδους γιορτές γίνονται κυρίως στην επαρχία, οπότε ξέροντας ότι θα είμαστε στο Wells για τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ήμουν σίγουρη ότι θα βλέπαμε πολλούς χορούς. Δυστυχώς δεν είδαμε ούτε ένα γκρουπ με χορευτές Morris - λείπαν όλοι, λέει, σε άλλες εκδηλώσεις. Αυτό είναι γκανεμιά, γιατί ακόμα και στην Wikipedia να ψάξεις, έχει φωτογραφία από χορευτές Morris στο Wells. Αλλά είπαμε, ή είσαι γκαντέμης ή δεν είσαι! Τουλάχιστον είδαμε κλασικούς μαγιάτικους χορούς και γαϊτανάκι, τα οποία χόρεψαν τρία δημοτικά σχολεία της περιοχής. Τα παιδάκια ήταν ντυμένα με πολύχρωμες στολές και όσα δεν φορούσαν μαντήλια, είχαν τα μαλλιά στεφανάκια με λουλούδια. Πρώτο χόρεψε ένα σχολείο που μάλλον είχε φέρει μόνο τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αφού μερικά από τα παιδάκια δεν φαίνονταν να είναι πάνω από 5-6 χρονών (στην Αγγλία αρχίζουν το δημοτικό από 5 χρονών). Αυτά χόρευαν λίγο παρτσακλά, αλλά είχαν απίστευτη πλάκα οι φατσούλες τους που έδειχναν την αυτοσυγκέντρωσή τους!


Στην συνέχεια ένα σχολείο με μεγαλύτερα παιδάκια χόρεψαν μια σειρά χορών γύρω από το μαγιάτικο κοντάρι. Οι χοροί αυτοί μοιάζουν αρκετά με το δικό μας αποκριάτικο γαϊτανάκι - στη μέση στήνεται το κοντάρι που είναι στολισμένο με λουλούδια και από το οποίο κρέμονται (συνήθως 16) κορδέλες σε διάφορα χρώματα. Τα παιδιά πιάνουν από μία κορδέλα το καθένα, και στο ρυθμό παραδοσιακής μουσικής χορεύουν κρατώντας τις κορδέλες με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζονται διάφορα σχέδια πάνω στο κοντάρι ή γύρω του.


Οι χοροί είναι αρκετά πολύπλοκοι αλλά τα παιδάκια που παρακολουθήσαμε τα κατάφεραν μια χαρά. Έχω ανεβάσει στο YouTube τρία βιντεάκια, που μπορείτε να τα δείτε πατώντας εδώ. Δυστυχώς δεν φαίνονται πολύ ωραία τα χρώματα, γιατί πάνω ακριβώς από το μαγιάτικο κοντάρι είχε κάτσει ένα μαύρο σύννεφο και έκοβε τον ήλιο. Το καλύτερο από τα τρία βίντεο είναι αυτό, στο οποίο μπορείτε να δείτε και τα δύο είδη σχεδίων, πρώτα το ανοιχτό (γύρω από το κοντάρι) και μετά το κλειστό (πάνω στο κοντάρι):



Μπορείτε ακούγοντας τη μουσική να τραγουδάτε και τα λόγια! Το πρώτο τραγούδι λέγεται Pop Goes the Weasel:

Half a pound of tuppenny rice,
Half a pound of treacle.
That’s the way the money goes,
Pop goes the weasel.

Up and down the City road,
In and out the Eagle,
That’s the way the money goes,
Pop goes the weasel.


To δεύτερο λέγεται Mulberry Bush:

Well here we go round the mulberry bush
The mulberry bush, the mulberry bush
Oh here we go round the mulberry bush
So early in the morning

Well this is the way we wash our face
Wash our face wash our face
This is the way we wash our face
So early in the morning


Μετά το γαϊτανάκι, το τρίτο σχολείο χόρεψε μερικούς παραδοσικούς χορούς ακόμα, με μεγαλύτερη επιτυχία και τσαχπινιά από το πρώτο.


Στο τέλος μοιράσανε βραβεία σε όλα τα παιδάκια που συμμετείχαν. Με το που άρχισαν να φωνάζουν τα ονόματα άρχισε να ψιχαλίζει. Με το που έδωσαν το τελευταίο (αλλά χωρίς πλάκα, ακριβώς εκείνη τη στιγμή) έπιασε μια απίστευτη μπόρα, και η πλατεία άδειασε στο πι και φι. Αν η βροχή είχε ξεκινήσει έστω και μισή ώρα νωρίτερα, οι γιορτές θα είχαν ακυρωθεί. Προλάβαμε κυριολεκτικά στο τσακ.


Τελικά ίσως να είμαι και τυχερή μες την γκαντεμιά μου :-)

Περισσότερες φωτογραφίες, ως συνήθως, μπορείτε να δείτε στο Flickr.

21 comments:

Anonymous said...

είδα και αρκετές φωτογραφίες στο φλικρ, το κόκκινο της Κινέζικης πρωτοχρονιάς, το γκριζομπλε του Μπρίστολ, τα υπέροχα χρώματα της Canon και πίσω (μα και πάνω) απ΄όλα η ματιά της φωτογράφου!

Σοφία said...

Χαχα σαν ουράνιο τόξο, έτσι;
Σ' ευχαριστώ πολύ!

γιωργος said...

όμορφες φωτογραφίες
παράδοση τους πολύ πλούσια
η δε μουσική τους απλά λατρεμένη και ονειρική(είμαι οπαδός της εδώ και πολλά χρονια)..
καλησπέρα

Laplace said...

πως αντιμετωπιζουν το ευρω οι αγγλοι πρεπει να μας πεις..

Σοφία said...

@ Γιώργος Κάππα: Σ' ευχαριστώ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)

@ Laplace78: Θα σας πω, αλλά όχι στην ανάρτηση για τους πρωτομαγιάτικους χορούς...

ΠΑΥΛΟΣ said...

Αν μη τι άλλο κρατάνε τις παραδόσεις τους σε αντίθεση με εμάς.

~~A~~ said...

Πολύ ωραία!Thx u!

Σοφία said...

@ Pavlos: Γιατί το λες αυτό; Κι εμείς δεν χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς στις εθνικές γιορτές (και σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια και λοιπές συνεστιάσεις); Νομίζω ασυζητητί στο θέμα των παραδοσιακών χορών τους τρώμε λάχανο.

@ ~~a~~: Pleasure :-)

Anonymous said...

πηγα να πω βλακεια, αλλα μετα το σκεφτηκα καλυτερα! αυτο το ως συνηθως στο φλικερ μου αρεσε! εγω δεν τα ξερω αυτα! παω να δω

Σοφία said...

Πες την βρε, δεν γράφουμε εξετάσεις εδώ!! Πες την κι ας πέσει κάτω ;-)

the_sailor said...

Καλά... Φαίνονται να είναι καλά προπονημένα τα μικρά, αλλά δε θέλει και πολύ να γίνει το γαϊτανάκι κάτι σαν μπλεγμένη πετονιά... lol

Α! και κάτι ακόμα...
Είχαμε τις όμορφες φωτογραφίες σου, εδώ και λίγο καιρό έχουμε και τα βιντεάκια που δίνουν ήχο και ζωή, στα ούτως ή άλλως όμορφα post σου... :)

Meropi said...

Αχ τι ωραίες οι πληροφορίες αυτές που μας δίνεις Σοφία μου!!

KitsosMitsos said...

Ευτυχώς που έχουν κρατηθεί αρκετά από τα παγανιστικά έθιμα. Για καλό πάντα.
Καλημέρα.

Σοφία said...

@ The_Sailor: Όντως φαίνεται ότι το είχαν δουλέψει το γαϊντανάκι. Το συγκεκριμένο ήταν πιο δύσκολο από άλλα που έχω δει, γιατί οι κορδέλες ήταν πολύ μακριές και τα παιδάκια ανισοϋψή και μάλιστα στις φωτογραφίες φαίνονται ότι είναι αγχωμένα (οι δασκάλες να δεις)! Πάντως τα κατάφεραν πολύ καλά.

Το κακό με τα βιντεάκια είναι η χαμηλή ποιότητα, αλλά πού θα πάει, θα εξελιχθεί η τεχνολογία... Στο μεταξύ τουλάχιστον παίρνετε μια λίγο καλύτερη εικόνα αυτών που προσπαθώ να περιγράψω :-)

Σοφία said...

@ Meropi: :-)))

@ Kitsosmitsos: Μα κι εμείς τα έχουμε κρατήσει, μόνο που τα έχουμε ονομάσει "χριστιανικά".

Γκρινιάρης said...

Ωραία! Είδα και τις φωτογραφίες, μια χαρά! Και βέβαια, να υπενθυμίσω πως, όπως εσύ μου έδειξες σε μια φωτογραφία, εκείνη τη μέρα, μέσα στο Λονδίνο, είδαμε κάποιους Morris dancers! Αλλά όχι, γαϊτανάκι δεν είδαμε! Είχες κάνει κάποιο παρόμοιο post με τα γαϊτανάκια και πέρσι τέτοια εποχή, ή είναι η ιδέα μου;

Σοφία said...

Σε κάτι τέτοια πανηγύρια φαίνεται είχαν πάει οι Morris dancers και δεν έμεινε κανένας να χορέψει στο Wells!!!

Για τα γαϊτανάκια είχα κάνει ανάρτηση πέρσυ *και* φέτος γύρω στην Πρωτομαγιά. Πέρσυ όμως δεν είχα δικές μου φωτογραφίες να σας δείξω :-)

geokalp said...

ενδιαφέρουσες φαίνονται οι μαγιάτικες γιορτές!

Σοφία said...

Είναι όντως. Γενικώς ο Μάιος έχει πολύ ενδιαφέρον ως μήνας :-)

Anonymous said...

Τα πρώτα παιδάκια, πάντως, μέσα στην τσαντίλα μου φαίνονται!!!

Σαν και εμένα στην ηλικία τους!!!!

Σοφία said...

Νομίζω ότι είχαν άγχος! Στο βιντεάκι φαίνονται που σκάνε κάτι τεράστια χαμόγελα τελειώνοντας έναν αρκετά πολύπλοκο χορό :-)