Friday 3 October 2008

Ανακύκλωση με γούστο

Το περασμένο Σάββατο που πήρα σβάρνα τις γειτονιές με τον φίλο μου τον Άλεξ-τον-φοιτητή, φωτογράφισα εκτός από σπίτια και ...κάδους ανακύκλωσης. Μου έκανε εντύπωση ότι στην περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο είδαμε όχι μόνο πολλούς κάδους, αλλά και πρωτότυπους. Ίσως να έχει να κάνει με την παρουσία φοιτητών, δεν ξέρω. Πάντως εδώ που μένω εγώ ανακυκλώνουμε τα κλασικά (χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικά μπουκάλια) ενώ εκεί έχουν δυνατότητα να ανακυκλώσουν τα πάντα.

Κατ' αρχήν, κοντά στο πανεπιστήμιο είχαν κάδους ανακύκλωσης βαμμένους σαν αγελάδες. Έψαξα και βρήκα ότι το πρόγραμμα αυτό λέγεται Feed Τhe Cows (Ταΐστε τις αγελάδες) και σκοπός του είναι να ενθαρρύνει την ανακύκλωση.


Το μεγάλο γυάλινο κτήριο που φαίνεται στο βάθος είναι το Goldsmiths College, παράρτημα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στην ταράτσα του δεσπόζει μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική παρέμβαση.


Πιο κάτω, στο πάρκιν του σούπερ μάρκετ είδαμε ακόμα περισσότερους και μεγαλύτερους κάδους ανακύκλωσης. Όχι απλά μεγάλους, αλλά βιομηχανικού μεγέθους! Παρεμπιπτόντως, το κτήριο που φαίνεται στο βάθος είναι ένα από τα 20όροφα και βάλε tower blocks που συζητούσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση.


Εκτός από τα κλασικά, είχαν και ειδικό κάδο ανακύκλωσης για πλαστικές συσκευασίες tetrapak, που στην περιοχή μου δεν έχουμε και αναγκαζόμαστε να τις βάζουμε στα σκουπίδια. Μάλιστα ο συγκεκριμένος έχει οδηγίες και στα ...ουαλικά, άγνωστο γιατί.


Τέλος υπήρχαν ακόμα και κάδοι για την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών.


Με αυτά που είδα, έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως είναι καλή ιδέα να βάζω τα ανακυκλώσιμα που μου περισσεύουν στο λεωφορείο και να τα πηγαίνω σε αυτούς για ανακύκλωση! Ειδικά τις συσκευασίες tetrapak που λυπάμαι να τις πετάω στα σκουπίδια.

Άλεξ θα βλεπόμαστε συχνά-πυκνά φέτος έτσι που το κόβω! Χεχε.

20 comments:

Anonymous said...

Εδώ ανακυκλώνουμε τα πάντα. Τα αποφάγια τα στέλνουν για να γίνουν χώμα. Τα πλαστικά μεταλλικά tetrapak σε άλλο σάκο τα χαρτιά αλλού τα γυαλιά επίσης αλλού και όλα τα άλλα για θάψιμο.

Anonymous said...

Κάδος-αγελάδα... Καλό! Πολύ καλό!!

apos said...

Μελαγχολώ όταν βλέπω κάτι τέτοια. Και σκέφτομαι ότι ακόμα και για το πιο απλό πράγμα, εδώ εμείς δεν έχουμε βρει λύση.
Θυμήθηκα μια ιστορία:
Το 1998 αξιώθηκα να πάω στη Νέα Υόρκη, όπου ζει μέρος της οικογένειάς μου. Αφού φάγαμε, είπα να βοηθήσω στο μάζεμα. Αρχισα λοιπόν να πετάω στα σκουπίδια. Ανά δευτερόλεπτο άκουγα και μια κραυγή: «Μηηη!! αυτό είναι για ανακύκλωση!». Σχεδόν όλα ήταν για ανακύκλωση. Πού να το φανταστώ εγώ από την Ελλάδα του 1998, όπου όλα ήταν για τη Χωματερή; Στο τέλος αποφάσισα να πλύνω τα πιάτα: ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω χωρίς κάποιος να φωνάζει πίσω μου.

DaNaH said...

Όταν υπάρχει φαντασία και δημιουργικότητα και παρουσιάζεται οτιδήποτε με τέτοιο έξυπνο τρόπο, δεν μπορεί παρά να τραβάει και να προτρέπει το κοινό και επομένως να έχει και αποτέλεσμα.

Πολύ ενδιαφέρον το ποστ Σοφία μου! Μακάρι να έπαιρναν από κάτι τέτοια και στην Ελλαδίτσα μας ιδέες! :)

Γκρινιάρης said...

Α, θέλω κι εγώ κάδους-αγελάδες!!!!!!!!

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!

ΥΓ. Καλά, είδα και τους κάδους που έχουμε στην Ελλάδα πόσο τους γεμίζουμε με τα σωστά αντικείμενα... Απ' ότι μαθαίνω, κι αυτούς με σκουπίδια τους γεμίζουμε! Γιατί έχω την εντύπωση ότι όχι αγελάδες, αλλά όλο το ζωικό βασίλειο να βάψουνε στους κάδους, εμείς θα συνεχίζουμε να τα κάνουμε μαντάρα; Δυστυχώς σε περιβαλλοντολογική συνείδηση είμαστε πίσω, κι όχι (τόσο) σε φαντασία.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Και εδώ βρε έχουμε κάδους ανακύκλωσης, έτσι όμορφους, καθαρούς, που καταλήγουν στο ίδιο όχημα συγκομιδής σκουπιδιών!!!

υγ λάτρεψα τον κάδο αγελάδα, θέλω έναν τώρα μπροστά στο σπίτι μου!

CitizenMac said...

Αυτό βασικά, εμείς χωρίζουμε τα αντικείμενα για ανακύκλωση, αλλα αμφιβάλλω σοβαρά αν αυτοί οι μπλε κάδοι αδειάζονται εκεί που πρέπει τελικά...

Matrix said...

Έξυπνες ιδέες, που μπορούν να κάνουν ακόμα και τους πιο δύσπιστούς, ή αυτούς που προβάλλουν τη δικαιολογία του "βαριέμαι" να ανακυκλώνω, να ανακυκλώσουν!

Εδώ έχουμε κάνει βήματα, αλλά ακόμα αρκετοί γεμίζουν τους μπλέ κάδους με κανονικά σκουπίδια.

brainwaves said...

Ja Ja Eίμαστε υπέρ αυτών των πρωτοβουλιών!! Μπας και σώσουμε ό,τι προλάβουμε από τον πλανήτη...

Εδώ στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και οργανώσεις και κάδοι και ενημέρωση και όλα, περιττό να πω ότι όλοι βαριόμαστε να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα. Και δε λέω δε θέλουμε. Στη θεωρία πετάμε!! Βαριόμαστε!!!

kiki said...

Θα το πιστέψεις ότι εδώ οι ανόητοι έχουν σταματήσει την ανακύκλωση; Είναι απαράδεκτο και δεν ξέρω τι μπορώ να κάνω εγώ από μόνη μου. Ένας άλλος δημος κάνει αλλά στην πόλη της Ζακύνθου όχι. Κι ας πετάω εγώ χώρια τα πράγματα, αυτοί τα πετάνε όλα μαζί. Τόση ενέργεια χαμένη. Βλέπω τα δικά σας εκεί και τρελαίνομαι...

~~A~~ said...

Μπράβο τους!!!

Εμείς πάλι ντροπή μας!

Σοφία said...

@ Apos: Κι εγώ έτσι φρικάρω όποτε φιλοξενώ άτομα από την Ελλάδα, γιατί πετάνε τα πάντα στα σκουπίδια, και επίσης γιατί πάνε για ψώνια και γυρίζουν με 10 πλαστικές σακούλες! Προσπαθώ να μην φωνάζω "μηηηηη", απλά όταν δεν με βλέπουν πάω και ξεδιαλέγω τα ανακυκλώσιμα από τα σκουπίδια...

@ Δανάη: Συμφωνώ. Ό,τι τραβάει την προσοχή μόνο καλό μπορεί να είναι.

Προς όλους:

To έχω ξανακούσει για τους κάδους ανακύκλωσης που δεν χρησιμοποιούνται σωστά και αδειάζονται από το ίδιο απορριματοφόρο. Αναρωτιέμαι αν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν (αρκετά) εργοστάσια επεξεργασίας ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Γιατί αν δεν υπάρχουν οι υποδομές, τι να σου κάνουν από μόνοι τους οι δήμοι; Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι υποδομές υπάρχουν, αλλά δεν αξιοποιούνται, αυτό θα ήταν εντελώς τρελλό.

Όσο για τη συμπεριφορά του πολίτη, σίγουρα χρειάζεται κόπος για να αλλάξει - χρειάζεται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, πράξεις. Οι κάδοι-αγελάδες είναι ένας τρόπος να γίνει η ανακύκλωση θέμα συζήτησης, και από αυτή την άποψη πιστεύω ότι είναι αρκετά έξυπνη ενέργεια. Από την άλλη, έχουμε κι εμείς οι ίδιοι μερίδιο ευθύνης για την προσωπική μας συμπεριφορά. Αν ωχαδελφίζουμε δεν θα πάμε ποτέ μπροστά.

Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου σας και να ρωτήσετε τι ισχύει σχετικά με την ανακύκλωση στην περιοχή σας. Νομίζω ότι από το να το συζητάμε μεταξύ μας, ένα τηλέφωνο στο δήμο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει κόσμος που νοιάζεται.

konstantinos said...

Reduce, reuse, recycle!
Μειώνω την ποσότητα συσκευασιών και υλικών που χρησιμοποιώ, χωρίς απαραίτητα να υπερβάλω προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Ξαναχρησιμοποιώ ο,τι είναι δυνατόν να ξαναχρησιμοποιηθεί, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής.
Δίνω για ανακύκλωση ο,τι δεν είναι δυνατόν να έχει κάποια άλλη χρήση, φροντίζοντας για την όσο πιο καλή διαλογή των υλικών.

Δεν έχω καταφέρει ακόμη να διαχειρίζομαι τα οργανικά απορρίμματα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ενδιαφέρον λίπασμα, αλλά δεν πρόλαβα ακόμη να χτίσω μια (βιοκλιματικά σχεδιασμένη) μονοκατοικία με κήπο και αμπέλια και περιβόλια και μποστάνια!

Πάντως, είναι ενδιαφέρουσες οι φωτογραφίες και μεγάλη η διαφορά νοοτροπίας σε θέματα περιβάλλοντος (όπως και σεβασμού στα άτομα με αναπηρία) μεταξύ αρκετών ευρωπαϊκών λαών και των Ελλήνων.
Δυστυχώς, δεν ήμασταν τυχεροί ώστε οι κυβερνώντες να είναι συνειδητοποιημένοι και όλα αυτά να έχουν γίνει όχι απλώς νόμοι του κράτους αλλά και καθημερινό μας βίωμα, μέσα από τη σωστή εκπαίδευση και τον παραδειγματισμό κι από τους πολιτικούς...
Βέβαια, όλα αυτά μπορούμε να τα αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι με τις προσωπικές και κοινωνικοπολιτικές επιλογές μας και θεωρώ ότι κινούμαστε, έστω και με βραδύ ρυθμό, προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακόμη κι αν μας χωρίζουν πολλά βήματα από τους υπολοίπους δυτικοευρωπαίους.

Σοφία said...

@ Konstantinos: Κάποια από τα πράγματα που κάνω ήδη τα είχα γράψει σε μια παλιότερη ανάρτηση. Δυστυχώς ούτε εδώ έχουμε δυνατότητα να διαχειριστούμε τα οργανικά απορρίματα, αλλά από τη στιγμή που αρχίσαμε να ανακυκλώνουμε συστηματικά γυαλί-χαρτί-χαρτόνι-αλουμίνιο-πλαστικό τα σκουπίδια μας έχουν μειωθεί σε απίστευτο βαθμό.

Aggelos Spyrou said...

Που να δεις στην Αθήνα κάτι όμορφους κάδους ανακύκλωσης που έχουμε...

Για τα μπάζα...

:))

konstantinos said...

Διάβασα και την ανάρτησή σου και συμφωνώ μαζί σου!
(βρήκα και σε ποια ταινία του Dustin Hoffman ακούστηκε η φράση που ανέφερες...Σε παραπέμπω στα σχόλια...!)

Εννοείται ότι και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων είναι ένα ακόμη μεγάλο όφελος που προκύπτει από την ανακύκλωση. Αυτό λέω κι εγώ σε όσους υποστηρίζουν ότι διάβασαν κάπου πως η ανακύκλωση γυαλιού απαιτεί περισσότερη ενέργεια από την παραγωγή καινούριου γυαλιού και γι'αυτό επιλέγουν να μην ανακυκλώνουν αυτό το υλικό.

Καληνύχτα!

Ιάκωβος said...

οκ, nice... τουλάχιστον όχι τπτ κιτς, σαν καποια που βλεπω εδω...
φιλιά!

Σοφία said...

@ Konstantinos: Αυτή είναι η πιο χαζή (και πιο βολική) δικαιολογία που έχω ακούσει!!!

@ Ιάκωβος: Μην κάθεσαι, φωτογράφησέ τα και δείξε μας :-)

geokalp said...

ωραίες φώτο!
αλλά μας έχεις συνηθίσει!!

Σοφία said...

Χαχα λες να βάλω μερικές ψιλοχάλια, έτσι για ποικιλία;