Saturday 4 October 2008

Choc chip muffins - η συνταγή


Αυτή είναι η συνταγή που χρησιμοποίησα για τα μάφινς με σταγόνες σοκολάτας που έφτιαξα την περασμένη Δευτέρα.

Υλικά για 10-11 μάφινς

280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
1/2 (μισό) κουταλάκι δισανθρακική σόδα
1/4 (ένα τέταρτο) κουταλάκι αλάτι
1 αυγό
85-140 γρ. ψιλή ζάχαρη (όχι άχνη)
120 ml γιαούρτι με λίγα λιπαρά (2%)
150 ml γάλα (όσα λιπαρά θέλετε)
90 ml ηλιέλαιο
1 κουταλάκι άρωμα βανίλιας (υγρό) ή ό,τι ανάλογο έχετε - η βανίλια έτσι κι αλλιώς είναι προαιρετική
85 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (self-raising flour) δεν χρειάζεται να βάλουμε baking powder. Είναι καλό όμως να βάλουμε σόδα, γιατί η σόδα ενεργοποιείται πολύ αποτελεσματικά από το γιαούρτι και βοηθάει τα μάφινς να φουσκώσουν.

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τις χάρτινες θήκες στο ταψί ή το λαδώνουμε. Αν βάλετε θήκες, δεν χρειάζεται λάδωμα. Αν το λαδώσετε, λαδώστε κατά προτίμηση με λιωμένο βούτυρο μόνο τον πάτο και όχι τις πλευρές. Αν λαδώσουμε τις πλευρές η ζύμη δεν θα φουσκώσει όσο χρειάζεται. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς.

2. Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.

3. Σε ένα άλλο δοχείο, χτυπάμε το αυγό με ένα πηρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το γάλα, το λάδι και τη βανίλια, το καθένα χωριστά και χτυπάμε μετά την κάθε προσθήκη για να ανακατευτούν καλά. Δεν χρειάζεται να τους βγάλουμε τα μάτια, μόνο να ανακατευτούνε θέλουμε, και να λιώσει η ζάχαρη.


4. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπωλ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένα είδος ζύμης με γρουμπούλια, αλλά να μην φαίνονται σβώλοι από αλεύρι. Όλη η διαδικασία της ανάμειξης δεν πρέπει να μας πάρει πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Όταν σηκώνουμε τη ζύμη με το κουτάλι πρέπει να πέφτει κάνοντας πλατς πλατς (στα αγγλικά αυτό λέγεται a good dropping consistency).


Τις σταγόνες σοκολάτας τις προσθέτουμε στο μείγμα αφού προσθέσουμε τα υγρά. Αν δεν έχουμε σταγόνες σοκολάτας, μπορούμε να φτιάξουμε σκέτα μάφινς χωρίς να προσαρμόσουμε τη συνταγή (συνδιάζονται πολύ ωραία με μαρμελάδα μιαμ μιαμ).

5. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τα 3/4 (όχι ως πάνω-πάνω). Αν έχουμε προσθέσει σταγόνες σοκολάτας στο μείγμα, ρίχνουμε μερικές ακόμα πάνω στο κάθε μάφιν. Βάζουμε αμέσως το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα. Τα μάφινς θα είναι έτοιμα όταν έχουν φουσκώσει σχεδόν στο διπλάσιο μέγεθος, θα έχουν ροδίσει και θα έχουν αρχίσει να σκάνε στο πάνω μέρος. Αν δεν είναι έτοιμα σε 20 λεπτά, τα αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Αν φτιάχνουμε μάφινς σε μικρές θήκες, τα τσεκάρουμε μετά από 10 λεπτά γιατί ψήνονται πιο γρήγορα.


Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε 1-2 λεπτά μέσα στο ταψάκι τους να κρυώσουν και μετά τα βγάζουμε προσεκτικά και τα τοποθετούμε σε σχάρα. Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς (όσα δεν έχουμε ήδη φάει, εννοείται, γιατί τα μάφινς τρώγονται ζεστά).


Επειδή τα μάφινς έχουν λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά απ' ό,τι τα κέικ, διατηρούνται πολύ λιγότερο και καλό είναι να τρώγονται επί τόπου ή τουλάχιστον μέσα σε 24 ώρες. Όσα δεν μπορούμε να φάμε σε 24 (ή το πολύ 48) ώρες, τα βάζουμε στην κατάψυξη μόλις κρυώσουν. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα φάμε, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να τα καταψύξουμε και να ζεστάνουμε μαζί με τα χαρτάκια τους, ή να τα βγάλουμε από τις χάρτινες θήκες αφού κρυώσουν καλά.

Καλή επιτυχία!

12 comments:

Πίκος Απίκος said...

"Γοητευτικότατα" στο μάτι και είμαι σίγουρος εξίσου ηδονικά για τον ουρανίσκο μου:). Kρίμα που είμαι σε δίαιτα, κλαπς!

Καλό απόγευμα!

Anonymous said...

Πολύ νόστιμα φαίνονται και η συνταγή ανλυτικότατη!
Τι Βέφα Αλεξιάδου....εσύ είσαι καταπληκτική!!

kiki said...

Μιαμ! Well done babe!

ZlatkoGR said...

Πραγματικά φαίνονται νόστιμα! Είναι κιόλας Σοφία, ε;

Crazy Tourists said...

Πω πω πόσα πράγματα έχω να διαβάσω!! Θα διαβάσω, θα τα φτιάξω και θα σου πω!! Για την ώρα τσιμπάω μια μπουκιά!
Καληνύχτααααα!!!!!!

Τρελοτουρίστρια

Γκρινιάρης said...

Thanks για τη συνταγή Σοφία. Την δοκίμασα χτες. Να σου πω την αλήθεια το μείγμα μου βγήκε λιιιιίγο πιο σκληρό απ' ότι έπρεπε μάλλον κι έβαλα λίγο γάλα παραπάνω για να το φέρω στα ίσια του. Ίσως μου έπεσε περισσότερο αλεύρι, δεν ξέρω. Πάντως τελικά βγήκαν νόστιμα και φουσκωμένα!

Καλή σου μέρα!

Anonymous said...

Χμμμ, ενδιαφέρον. Κάτι μου λέει ότι σήμερα θα κάτσω να φτιάξω κι εγώ muffins :P Να'σαι καλά που μοιράστηκες τη συνταγή (και τα tips στο προηγούμενο post) με εμάς :)

Have a nice day :)

lakis said...

Καλά ακούγονται. Θα τα ψάξω στο ζαχαροπλαστείο:) Καλό απόγευμα

Anonymous said...

Οι συμβουλές των τριών τελευταίων post είναι γευστικότατες!!

cinderella said...

Ευχαριστούμε!!!!
θα τα φτιάξω σύντομα!!! :)))
Καλή εβδομάδα από αύριο!!

Σοφία said...

@ Πίκος: Πού χάθηκες καλέ;;; Όλα ΟΚ με το στρατό;

@ Lemonita: Μόνο που οι δικές μου συνταγές είναι αντιγραφές. Της Βέφας (ελπίζω) όχι!

@ Kiki: Τhanks :-)

@ ZlatkoGR: Πολύ νόστιμα!

@ Τρελοτουρίστρια & Cinderella: Φτιάξτε, φτιάξτε, να συγκρίνουμε σημειώσεις :-)))

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης & Deninho: Εύγε και στους δυο σας!!

Γκρινιάρη, περιμένουμε και τα δικά σου φωτογραφικά ντοκουμέντα :-)

@ Λάκης: Τι βλασφημίες είναι αυτές; Άκου ζαχαροπλαστείο!! Τσκ τσκ τσκ!

@ Unclescrooge: Για να δούμε, αν τις ακουλουθήσεις, τι αποτέλεσμα θα έχεις; Χεχε.