Friday 29 May 2009

Φως

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, πετυχαίνω πάντα ένα ξημέρωμα. Ή ξενυχτάω και κοιμάμαι αφού ξημερώσει ή ξυπνάω από τον ύπνο την ώρα που ξημερώνει. Σήμερα μου έτυχε το δεύτερο.

Θα μου πείτε σιγά το πράγμα - τόσος κόσμος ξυπνάει την ώρα που ξημερώνει. Όχι όμως στην Αγγλία και κυρίως όχι το καλοκαίρι. Γιατί αυτή την εποχή ο ήλιος ανατέλει στις 5 παρά 10. Το οποίο σημαίνει ότι έχουμε φως από τις 4 το πρωί. Στην Αθήνα αντίστοιχα πρέπει να έχετε φως από τις 5:30 περίπου, δηλαδή 1,5 ώρα αργότερα.

Σήμερα λοιπόν ξύπνησα στις 5. Το δωμάτιο φωτισμένο κανονικά, δεν χρειαζόταν να ανάψεις φως για να βλέπεις. Πετάχτηκα, πήρα τη μηχανή, τράβηξα μια φωτογραφία και ξανάπεσα για ύπνο. Ιδού λοιπόν πώς φαίνεται ο κόσμος στις 5:06 πρωί, ένα τέταρτο μετά την ανατολή του ήλιου.


Αυτό το φαινόμενο της μεγάλης μέρας, και ειδικά το ξημέρωμα στη μέση της νύχτας, είναι κάτι πολύ διαφορετικό για όσους βρίσκονται πρώτη φορά στη βόρεια Ευρώπη. Παλιότερα σας είχα πει τι μου είχε συμβεί όταν πρωτοήρθα στην Αγγλία. Επειδή η ιστορία αυτή μου αρέσει, και επειδή κάποιοι δεν την έχετε ακούσει, θα σας τη διηγηθώ ξανά.

Τότε έμενα σε φοιτητική εστία, στην πανεπιστημιούπολη. Το δωμάτιό μου είχε ένα μεγάλο παράθυρο και κάθε βράδυ άφηνα τις κουρτίνες ανοιχτές (πατζούρια δεν έχουμε εδώ) για να με ξυπνάει το πρωϊνό φως πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Ένα πρωί, πρέπει να ήταν αρχές Ιουνίου, ξύπνησα πριν το ξυπνητήρι, ως συνήθως. Σηκώθηκα νιώθοντας κουρασμένη, σα να μην είχα κοιμηθεί καλά. Κοιτάω το ξυπνητήρι, έλεγε ώρα 4:00. Λέω πάει, χάλασε, και καλά να πάθω που λυπήθηκα να δώσω μερικές λίρες παραπάνω να πάρω ένα ξυπνητήρι της προκοπής.

Σηκώθηκα, κοίταξα έξω από το παράθυρο και πρόσεξα κάτι πολύ περίεργο. Ενώ ήταν μέρα, δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Ούτε πουλί πετούμενο, που λένε. Επικρατούσε δε μια ηρεμία, σχεδόν απόκοσμη. Πάνω στο γραφείο ήταν το ρολόι μου. Έλεγε κι αυτό 4:00.

Εκείνη τη στιγμή το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το τραγουδάκι από μια ανατριχιαστική εκπομπή που παιζόταν στην τηλεόραση όταν ήμουν μικρή: του-ρου-του-ρου-του-ρου-του-ρου. Εκεί τα χρειάστηκα. Λέω, ή έχουμε μπει στη ζώνη του λυκόφωτος και σταμάτησαν τα ρολόγια την ίδια ώρα... ή έχει ξημερώσει από τις 4 το πρωί. Σηκώνω το ρολόι, οι δείκτες του κουνιόνταν. Σηκώνω το ξυπνητήρι, δούλευε κανονικά με ένα καθησυχαστικό τικ τακ τικ τακ τικ τακ. Φιουυυυυυ.

Είχε όντως ξημερώσει! Αλλά μιλάμε για κανονική μέρα, όχι χάραγμα. Σαν αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία. Έπαθα πλάκα. Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το πράγμα. Με τα χρόνια βέβαια συνήθισα και τώρα πλέον μου φαίνεται φυσιολογικό και μου αρέσει που έχουμε τόσο μεγάλη μέρα. Είναι δε το όνειρό μου να πάω Ιούνιο μήνα στην Σκανδιναβία, να δω πώς είναι να έχει συνέχεια μέρα. Μέχρι στιγμής δεν το έχω καταφέρει, αλλά πού θα μου πάει...

Φανταστείτε ότι σε 1-2 βδομάδες ο ήλιος θα ανατέλει στις 4:45 π.μ. και θα δύει στις 9:20 μ.μ. που σημαίνει ότι θα χαράζει από τις 3:00 ή και νωρίτερα, και θα έχει φως ως μετά τις 10 το βράδυ. Όταν έχει ξαστεριά, ο ουρανός δεν θα μαυρίζει σχεδόν καθόλου, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα θα είναι ένα απαλό γκρι-μπλε χρώμα. Αυτά στη νότια Αγγλία. Στη Σκωτία που είναι βορειότερα θα νυχτώνει ακόμα πιο αργά και ξημερώνει πιο νωρίς.

Σήμερα η μέρα αποδείχτηκε πολύ καλοκαιρινή, με μπλε ουρανό και δυνατό ήλιο. Είμαι όλη μέρα με αμάνικο μπλουζάκι και πολύ το χαίρομαι. Λέω να φτιάξω γεμιστά για να νιώσουμε σαν να είμαστε Ελλάδα. Έχω ντομάτες, πιπεριές, ρύζι. Το μόνο πρόβλημα είναι να βρούμε φέτα. Χμμμ...


Αν δεν συννεφιάσει αργότερα θα σας δείξω και τον ουρανό αργά το βράδυ για να συγκρίνετε.

Ε-ε-έρχεται καλοκαιράκι! Μάλιστα η βρετανική ΕΜΥ πιστεύει ότι θα είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα που μας μούλιασαν. Γιούπιιιιιιιι :-)



Το τραγούδι είναι παλιό, αλλά μου αρέσει και πάει με τον τίτλο. Καλό Παρασκευο-Σαββατοκύριακο να έχουμε!

32 comments:

George said...

διαβάζω τα πόστ και μαθαίνω κάθε φορά και κάτι καινούργιο για την ζωή στην Αγγλία. Σε λίγο θα αρχίσω να αισθάνομαι οτι ζω και εκεί. :)
Καληνύχτα απο Ελλάδα.

Unknown said...

Χε χε για μένα είναι πρωτόγνωρη η εμπειρία φέτος, αλλά από την αντίθετη πλευρά. Κοιμάμαι αργά, και όλες τις τελευταίες μέρες έχω πετύχει το χάραμα. Το οποίο χθες ήταν ακριβώς στις 3:17 το πρωί.

Οργανώνεις αλλιώς τη μέρα σου πάντως αν ξέρεις ότι θα έχεις φως μέχρι τις 10+ το βράδυ.

Σοφία said...

@ George: Σ' ευχαριστώ! Είναι ένα από τα καλύτερα κοπλιμέντα που μου έχουν κάνει :-)

@ Themos: Σίγουρα! Και μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα. Τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνεται.

Tον Ιούνιο πήγαινε καμιά βόλτα από Σκωτία να δεις πώς είναι να μην νυχτώνει σχεδόν καθόλου. Άλλη αίσθηση :-)

Ε.Α. said...

tou sygklonismou!

dekemvri pas sxoli/douleia stis 8, kai einai nixta, sxolas stis 4 kai einai pali nixta

iouni stis 5 to prwi einai mera mesimeri, kai stis 9 to brady mia ap'ta idia

afasia? :))))

ena oraio site me pinakes iliofanias einai ayto
http://www.gaisma.com/en/dir/gb-country.html apolayse kathe stigmi iliofanias :))

Σοφία said...

Όπως ακριβώς το λες. Αφασία. Μου έχει τύχει να φεύγω από τη δουλειά 9 η ώρα και να έχει ήλιο :-)))

Unknown said...

@Σοφία: Πού το ήξερες? Έχω διανυκτέρευση στο Εδιμβούργο ανήμερα του θερινού ηλιοστασίου :-)

Σοφία said...

Τέλεια!!!! Εννοείται ότι περιμένουμε ανταπόκριση με πολλές φωτογραφίες :-D

Yannis Kapnidis said...

Εχτές μιλούσα με μία φίλη μου που μένει στη Σουηδία, στις 22.00 το βράδυ και μου λέει: "Σε αφήνω να κάνω καμιά βόλτα πριν πέσει ο ήλιος." ...και λέω, πάει αυτή, την χάνουμε!!! Αλλά μετά το συνδύασα!

Είναι όντως πολύ ωραίο πράγμα οι μεγάλες μέρες, αλλά ποιος υποφέρει μετά τις ατελείωτες νύχτες. Νομίζω, θα προτιμούσα αυτό το ενδιάμεσο της Μεσογείου, αν και το κάθε πράγμα έχει την ομορφιά του!

!sweety! said...

Εμείς εδώ στην Ελλάδα(και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη)Σοφία,σήμερα νιώσαμε πως είναι όχι τέλη Μάη,αλλά μέσα Οκτωβρίου(ok,μπορεί να υπερβάλλω και λιγάκι)!Αλλά σήμερα έβρεξε πάρα πολύ,φυσούσε ένας ανυπόφορος αέρας και έκανε και ακρετή ψύχρα.Και να φανταστείς ότι χθες ήμουν με σορτσάκι και αμάνικο...Πάει,τα έχει παίξει ο καιρός...:Ρ
Για να πω την αλήθεια,κάτι ανάλογο με αυτό που λες για τα χάραμα,το είχα πετύχει πριν από έξι-εφτά χρόνια όταν είχαμε κάνει πιτζάμα-πάρτυ στο σπίτι μιας φίλης.
Κατακαλόκαιρο,Ιούλιο μήνα,έξω να σκάει ο τζίτζικας,ε,δεν γινόταν να κοιμηθώ άλλο...Είχα σκάσει η κοπέλα!Σηκώνομαι και βλέπω στο ρολόι μου ότι ήταν 5 παρά το πρωί.Ήταν όντως ΥΠΕΡΟΧΗ η θέα όταν είδα τον ήλιο να ξεπροβάλλει από την ανατολή!!!
Αν και έχει και τα κακά του αυτό γιατί τώρα που είναι οι εξετάσεις και θέλω να κοιμηθώ λίγο παραπάνω,έστω και μέχρι τις 7,δεν μπορώ γιατί έχει ήδη χαράξει.
Anyway...δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα δικά μας...Αν και πολύ θα ήθελα να δω το φαινόμενο midnight sun!Πρέπει να είναι καταπληκτικό!
Αμάν αυτή η πολυλογία μου...
Καλό βραδάκι και καλό σ/κ!!!!!!:)

mirelen said...

Απολαμβάνω πραγματικά τα κείμενά σου!! Συνέχισε έτσι!! Θέλουμε και φωτογραφία από τα γεμιστά!!

Anonymous said...

Εγώ δε μπορώ να κοιμηθώ με φως. Πρόβλημα? Δεν ξέρω. Στο στρατό είχα μια μάσκα από αυτές που δίνουν στα αεροπλάνα. Τώρα εδώ, Βόρεια Ευρώπη γαρ, είναι περίπου όπως στην Αγγλία. Το πρωί ξυπνάω κατά τις 04:00 φοράω τη μάσκα και ξανακοιμάμαι μέχρι τις 07:30-08:00.

Anastasios said...

Πάντα φως άπλετο εύχομαι...

Καλό Σ/Κ.

Σοφία said...

@ Hellenic Potion: Όλα θέμα συνήθειας είναι ;-)

@ !sweety!: Πού να χάραζε από τις 3 δηλαδή τι θα πάθαινες!!!

Ελπίζω αύριο να φτιάξει ο καιρός σας και να γίνει σαν το δικό μας χεχε

@ Mirelen: Αν γίνουν καλά θα τα φωτογραφίσω, αλλιώς την επόμενη φορά ;-)

@ Anonymous: Γιατί δεν τη φοράς από το βράδυ να μην ξυπνάς άδικα και ταλαιπωρείσαι;

@ Anastasios: Επίσης!

koulpa said...

xaxaxa έμεινα έναν ιούλη του 79.. δεν έβρεξε μόνο μιά μέρα.. και όλη τη μέρα ήταν σα σούρουπο.. δε ξύπνησα ποτέ πριν τις 6:30.. κι αυτό μόνο και μόνο γιατί το πρωινό ήταν το μόνο γέυμα που άηζε τον κόπο..:):)
ήμουν ο μόνος ανάποδος που του άρεσε ο καιρός.. και μου άρεσε ότι παντού φούντωνε πράσινάδα.. απότην υγρασία.. κόντευε να φυτρώσει και στα αυτιά μας..:):)
καληνυχτούδια κι απο εδώ:):)

Σοφία said...

Αυτό που δεν μπορώ να "χωνέψω" σε Ευρώπη και Αμερική είναι ότι πουθενά δεν υπάρχουν παντζούρια! Στην ΝΥ ξυπνούσα από τις 7:30, λες και έπρεπε να πάω στην δουλειά... Δεν μπορώ να κοιμηθώ με φως λέμε!!!
Καλό βράδυ Σοφάκι μου!

Σοφία said...

@ Koulpa: Αχ τι ωραία να φυτρώνουν παντού πρασινάδες.... Πας καλά παιδί μου;;;; Έβρεχε κάθε μέρα τον Ιούλιο κι εσύ χαιρόσουν; Φτου φτου μακριά από εμάς!

@ Σοφία: Είναι για να ξυπνάμε και χωρίς ήλιο. Αν είχαμε παντζούρια, τις μισές μέρες του χρόνου θα ξυπνούσαμε μέσα σε μαύρο σκοτάδι.

aeriko said...

Εγω το σοκ το επαθα οταν ειχα παει πριν 10 μερες για καμπινγκ και ξυπνωντας στις 3μιση για τουαλετα μπορουσα να δω στην σκηνουλα μου χωρις να χρειαστει να ανοιξω το φακο.

Μου αρεσε απιστευτα οταν εμενα Εδιμβουργο τις 2-3 μερες κοντα στην μεγαλυτερη μερα να καθομαστε στα Meadows (τεραστιο παρκο) και να χαζευουμε τον κοκκινο ουρανο μιλωντας, πινωντας και συχνα με κιθαρα.

Μου εδωσες ιδεα για ποστ, ειμαι και πιο ψηλα οποτε θα εχει διαφορα.

Σοφία said...

Eσείς σίγουρα έχετε κάμποσα λεπτά περισσότερη μέρα από εμάς τους νότιους. Εν αναμονή αναρτήσεων λοιπόν :-)

!sweety! said...

Σοφάκι δυστυχώς μια απ' τα ίδια ο καιρός και σήμερα...Και για ήλιο,μην φανταστείς!Ούτε για δείγμα...!:(
Πάλι με τα μακρυμάνικα θα τη βγάλω...:(
Καλή σου μέρα!!!!!!!

konstantinos said...

Creepy story!
Υπάρχει και η εκδοχή με τα zobbies, αλλά ας μην τρομάξουμε τον κόσμο!
Μμμμμ, γεμιστά,ε;
Λες; Θα φτιάξω κι εγώ...!

Σοφία said...

@ !sweety!: Εμείς έχουμε πάλι ήλιο πάντως. Καλέ μήπως τον πήραμε όλο εμείς και δεν έμεινε για σας;;;

Ελπίζω να μας επιτρέψετε να τον κρατήσουμε μερικές μερούλες ακόμα :-)

@ Konstantinos: Zombies?? Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι! Μπρρρρρ.

Γεμιστά να φτιάξεις, είναι ωραία, γίνονται εύκολα και θυμίζουν καλοκαίρι :-D

Anonymous said...

Δεν είναι και τόσο άνετα να κοιμάσαι με μια μάσκα ειδικά αν κάνει ζέστη. Με ξυπνάει το φως οπότε μικρό το κακό.

Σοφία said...

Η αλήθεια είναι ότι εμείς αυτό το πρόβλημα δεν το έχουμε (της ζέστης εννοώ). Thank God for small mercies ;-)

NdN said...

Και αν πας βορειότερα για μεταπτυχιακό θα δεις ότι ξημερώνει στις 3 και νυχτώνει στις 11...να κλείνει η pub και να βγαίνει έξω και ακόμα να μην έχει νυχτώσει τελείως! Surreal σκηνες!

!sweety! said...

Τελικά βγήκε κι εδώ ήλιος!Ευτυχώς...Σας επιτρέπουμε βρε να τον κρατήσετε,αλλά αφήστε και κάτι για εμάς!PLZ!!!:)

KitsosMitsos said...

Το'χετε το θεματάκι με τη φέτα πάντως! Γιατί και ο NDN αυτήν ζητάει! Χαχα!
Αυτές οι στιγμές με το φως πάντως πρέπει να είναι από τις ομορφότερες.
Καλησπέρα

Σοφία said...

@ NdN: Το έχω δει στη Νορβηγία. Πραγματικά surreal!

@ !sweety!: ΟΚ, no problem, έχουμε κατανόηση εμείς ;-)

@ KitsosMitsos: Θεματάρα έχουμε, όχι απλό θεματάκι. Είναι μεγάλο πρόβλημα η φέτα στην Αγγλία. Αχ βαχ.

aeriko said...

αχχχ μην το συζηταμε με την φετα.

Μου τελειωνουνε τα 3 κιλα που εχω απο τα Χριστουγεννα και δεν ξερω τι να κανω... :)

Σοφία said...

Οικονομίες, τι άλλο να κάνεις...

Διόνα said...

Πριν χρόνια είχα βρεθεί για 10 μέρες περίπου τον Ιούνιο στη Σκανδιναβία για διακοπές και το φαινόμενο είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εντυπωσιακό είναι επίσης που αισθάνεσαι σαν να έχει χαλάσει το εσωτερικό ρολόι σου επειδή έχει μέρα και ήλιο συνέχεια! Ειδικά το βράδυ που κάποια στιγμή πρέπει να κοιμηθείς είναι πολύ περίεργο.

Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις σύντομα το ταξίδι σου και να φτάσεις μέχρι το Βόρειο Ακρωτήριο και να το δεις σε όλο του το μεγαλείο!

Σοφία said...

Σ' ευχαριστώ! Κι εγώ το ελπίζω :-)

Anonymous said...

Νομίζω ότι η βρετανική ΕΜΥ έπεσε λίγο έξω, ε;