Friday 2 February 2007

Οι έξυπνες γυναίκες παντρεύονται πιο δύσκολα

Παρασκευή σήμερα, και μετά το φιάσκο της περασμένης εβδομάδας, αποφάσισα να γυρίσω σπίτι μετά τη δουλειά, να παραγγείλω πίτσα και μπύρες, και να χαζέψω στο ίντερνετ. Ανοίγω λοιπόν τα favourites και πιάνω στη σειρά blogs και forums, να δω τι κάνουν φίλοι και γνωστοί, και με τι θέματα καταπιάνονται οι άγνωστοι.

Σε ένα από αυτά τα φόρουμ, πέτυχα μια συζήτηση σχετικά με το αν οι έξυπνες γυναίκες παντρεύονται πιο δύσκολα από τους έξυπνους άντρες. Όταν λέει μετρήσεις το δείκτη νοημοσύνης (ελληνιστί IQ), κάθε 16 επιπλέον βαθμοί στο IQ ενός αγοριού αυξάνουν κατά 35% τις πιθανότητές του να παντρευτεί στο μέλλον. Αντιθέτως, κάθε 16 επιπλέον βαθμοί στο IQ ενός κοριτσιού μειώνουν κατά 40% τις πιθανότητές του να παντρευτεί.

Δεν θα σχολιάσω το αν η έρευνα αυτή έχει λογική βάση ή όχι. Θα σταθώ όμως σε μια άποψη που εκφράστηκε στο ίδιο φόρουμ και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση:

Εξυπνάδα = Φεμινισμός = Καμένα σουτιέν στο Σύνταγμα = 40 ετών ανύμφευτη με 5 γάτες παρέα = Τι μαλακία έκανα;;;;

Προσωπικά πολύ αμφιβάλω ότι το Σύνταγμα έχει γνωρίσει ποτέ τέτοιες δόξες (απ' όσο ξέρω ούτε στην Αμερική δεν κάηκαν σουτιέν, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα του '60) αλλά κυρίως με άφησε άφωνη ο όλος συλλογισμός: η έξυπνη γυναίκα είναι φεμινίστρια και συνεπώς υστερική, και βγαίνει στους δρόμους ανεμίζοντας το σουτιέν της ως άλλο λάβαρο της επανάστασης κατά του ανδρικού φαλλοκρατισμού. Αλλά πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, γιατί τελικά μένει στο ράφι με μόνη παρηγοριά τις γάτες της. Κι όλα αυτά στην προχωρημένη ηλικία των... 40 χρόνων - οπότε και μετανιώνει που δεν έκανε παιδιά, γιατί "η πραγματική ολοκλήρωση έρχεται μέσα από την οικογένεια".

Η απόψεις αυτές ανήκουν σε νεαρή συνεργάτρια του φόρουμ. Πόσο νεαρή δεν ξέρω, πάντως την κόβω γύρω στα 25. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλοί (οι περισσότεροι?) φαίνονται να συμφωνούν μαζί της.

Άραγε τα νέα παιδιά που κάνουν αυτές τις σκέψεις, δεν έχουν μπροστά τους κανένα παράδειγμα ανύπαντρης σαραντάρας που δεν έχει μιζεριάσει; Στους ορίζοντές τους βλέπουν μόνο χαρούμενες νοικοκυρές και κακόμοιρες γεροντοκόρες; Δεν ξέρουν ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν παιδί και μετά τα 40; Δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές που δεν έχουν παιδιά ίσως (λέω, ίσως) να μην τα θέλουν;

Εν έτει 2007, η κατάκτηση της ευτυχίας είναι μονόδρομος; Ή παντρεύεσαι και κάνεις οικογένεια ή φρόντισε να σου αρέσουν τα τετράποδα; Ζήτω που καήκαμε...

9 comments:

Derek said...

το κακό ρε γμτ με τις γάτες είναι ότι όσο και να σε συμπαθούν όσο ζεις έτσι και πεθάνεις θα σε φάνε no matter what!

Βέβαια πέρα από την πλάκα δεν είναι και τόσο απλό να κάνεις παιδιά μετά τα 40, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί μετά τα 40 -και ειδικά αν είναι ο πρώτος τοκετός- οι πιθανότητες επιπλοκών αυξάνονται εκθετικά!

Derek said...

by the way

ναι μια φορά και ένα καιρό έκαιγαν σουτιέν στο Σύνταγμα, το έχω διασταυρώσει!!!


δεν είμαι σίγουρος για ποιον λόγο ακριβώς βέβαια, είμαι μικρός δεν θυμάμαι :P

Σοφία said...

Χμμμ... για τα σουτιέν δες εδώ: http://www.snopes.com/history/american/burnbra.htm
Βασικά είναι κλασική περίπτωση μύθου που όλοι πιστεύουν ότι είναι γεγονός. Κι εγώ πρόσφατα το ανακάλυψα ότι είναι μούφα (κι έπεσα από τα σύννεφα χα χα).
Τώρα το να κάνεις παιδιά ποτέ δεν είναι απλό, αλλά γι' αυτό έχουμε τους γιατρούς. Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι επιπλοκές αυξάνονται με την ηλικία όταν πρόκειται για πρώτο τοκετό - στην πραγματικότητα οι πιθανές επιπλοκές δεν έχουν σχέση με το αν έχεις κάνει 1 ή 4 παιδιά. Απλά όσο μεγαλώνεις και το σώμα γερνάει, οι δυσκολίες αυξάνονται. Σημειωτέον ότι η γήρανση των κυττάρων αρχίζει στα 25 :-p
Για τις γάτες συμφωνώ κι εγώ ότι πρέπει να είσαι προσεκτικός. Είναι άτιμα ζώα - αλλά τουλάχιστον δε χρειάζεται να τα βγάζεις βόλτα, ούτε να τα κάνεις μπάνιο ;-)

Derek said...

τι να σου πω, ευτυχώς ή δυστυχώς δεν διαθέτω ωοθήκες οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω και λεπτομέρειες!

Σοφία said...

Καλά μη νομίζεις ότι κι εγώ γνωρίζω...

Derek said...

ναι αλλά διαθέτεις ωοθήκες όμως!!! :P

Σοφία said...

Ε ναι, αυτό να λέγεται ;-)

civil said...

Επιτέλους μια ελληνίδα χωρίς το άγχος του γάμου και της οικογένειας! Εύγε νέα μου!

Σοφία said...

Civil καλωσήρθες στο blog και ευχαριστώ για το σχόλιο!