Wednesday 9 May 2007

Η Eurovision σε αριθμούς

Disclaimer: Όσοι φίλτατοι αναγνώστες πιστεύουν ακράδαντα ότι για τον κατήφορο του νεοέλληνα φταίνε η Αννίτα Πάνια και η Eurovision, παρακαλούνται να παρακάμψουν το ποστ αυτό και να διαβάσουν κάτι άλλο. Ακόμα καλύτερα, ας ξαναμπούν στις Κόκκινες Νύχτες από Δευτέρα που θα έχω σταματήσει να ασχολούμαι με το πανηγυράκι (εκτός αν νικήσει ο Σαρμπέλ, oπότε τα ξαναλέμε τον Ιούνιο)!



Ο θεσμός της Eurovision έχει κλείσει αισίως 51 χρόνια και μέχρι στιγμής έχουν λάβει μέρος πάνω από 1000 τραγούδια. Με τόσο υλικό, η Eurovision είναι ο παράδεισος των στατιστικολόγων, οι οποίοι επισημαίνουν τα εξής:

Τα σχήματα με 3 τραγουδιστές είναι καταδικασμένα στην αφάνεια, αφού μόνο μια φορά από το 1956 έχει κερδίσει χώρα που έχει ανεβάσει 3 άτομα στη σκηνή. Αντιθέτως, τα σχήματα με 5 και 6 τραγουδιστές έχουν έρθει πρώτα 30 φορές στην ιστορία του θεσμού. Βέβαια, η άλλη τάση τα τελευταία χρόνια είναι να τα πηγαίνουν καλά γυναίκες μακρυμαλλούσες, ενώ ένας άντρας μόνος του έχει να κερδίσει από το 1990, τότε που ο Toto Cutugno τραγούδησε το Insieme: 1992. Αν σας φαίνεται απίστευτο, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Όσοι κληρωθούν να τραγουδήσουν στην αρχή ή στο τέλος του διαγωνισμού, βοηθιούνται από την σειρά εμφάνισης. 14 από τους 51 νικητές (27%) είχαν διαγωνιστεί στις τελευταίες τρεις θέσεις, ενώ δεν έχει νικήσει ποτέ τραγούδι που εμφανίστηκε δεύτερο, έβδομο, 16ο, 21ο, 23ο, 25ο ή 26ο.

Οι Σουηδοί ABBA είναι το πιο πετυχημένο συγκρότημα στην ιστορία της Eurovision. Ήρθαν πρώτοι το 1974 με το τραγούδι Waterloo. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) τώρα πλέον έχουν διαλυθεί.

Το πιο δημοφιλές τραγούδι που έχει περάσει από την Eurovision είναι το Nel Blu Dipinto Di Blu, του Domenicο Mudugno, γνωστό και ως Volare.

Το Μαρόκο πήρε μέρος στον διαγωνισμό μία και μοναδική φορά το 1980 και από τότε δεν το ξαναείδαμε.

Στον εορτασμό των 50 χρόνων της Eurovision τον Οκτώβριο του 2005, ψηφίστηκαν τα 10 καλύτερα τραγούδια του διαγωνισμού. Τα τραγούδια αυτά ήταν:

1: Waterloo - ABBA (1974) Σουδία
2: Volare - Domenico Modugno (1958) Ιταλία
3: Hold me now - Johnny Logan (1987) Ιρλανδία
4: My Number One - Έλενα Παπαρίζου (2005) Ελλάδα
5: Save Your Kisses For Me - Brotherhood of Man (1976) Αγγλία
6: Fly On The Wings of Love - Olsen Brothers (2000) Δανία
7: Ein bisschen Frieden - Nicole (1982) Γερμανία
8: Congratulations - Cliff Richard (1968) Αγγλία
9: Everyway That I Can - Sertab Erener (2003) Tουρκία
10: Ne Partez Pas Sans Moi - Céline Dion (1988) Ελβετία

Ο φετεινός διαγωνισμός έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε προηγούμενο. Παίρνουν μέρος 42 χώρες.

Let the party begin! Κι αν ξέρετε πού μπορώ να δω τον αυριανό ημιτελικό στο διαδίκτυο, κάντε τον κόπο να μου πείτε, γιατί εδώ στα βάθη του απολιτισμού δεν μας τον δείχνουν στην τηλεόραση :-(

5 comments:

lazinio said...

sarbellinies xaxa

Nobody said...

Ο Σαμπρέλ πήρε ευχές από τον Πατριάρχη Κων/πόλεος!!!

Μασάει η κατσίκα ταραμά?........... Φτύνει και τα κουκούτσια!

Σοφία said...

Lazinio, δεν μπορώ να το αρνηθώ, είμαι λάτρης του Sarbel.

Nobody -- αν τα φτύνει λέει? Δυο-δυο κιόλας!

φακίρης said...

χμ. αργά το διάβασα το post.
τον τελικό όμως φαντάζομαι τον έδειχνε η τιβί. σωστά; :)

Σοφία said...

Κάλλιο αργά παρά ποτέ ;-)
Όντως, τον τελικό τον έδειξαν.