Friday 6 March 2009

The Reader


Έχω διάφορα στο μυαλό μου που θέλω να γράψω, αλλά συμβαίνουν πολλά αυτή την εποχή και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Γι' αυτό θα σας πω μόνο δυο λόγια για μία ταινία που ενώ έπαιξε στα φετεινά Oscar δεν έκανε την επιτυχία που της άξιζε: δείτε την.

(αυτά ήταν τα δυο λόγια)

Αναφέρομαι στην ταινία The Reader (ελληνικός τίτλος: Σφραγισμένα Χείλη) σε σκηνοθεσία Stephen Daldry (που παλιότερα είχε σκηνοθετήσει το επίσης πολύ όμορφο Billy Elliot) με πρωταγωνιστές την Kate Winslett, τον Ralph Fiennes και τον άγνωστο μέχρι πρότινως αλλά πραγματικά καταπληκτικό David Kross. Η Winslett σάρωσε τα βραβεία με την ερμηνεία της, αφού πήρε Oscar, Bafta, Χρυσή Σφαίρα και άλλα 2-3 ακόμα, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η ταινία άξιζε πολυ περισσότερα, και σίγουρα τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σεναρίου (που πήρε το επίσης πολύ καλό αλλά πιο επιφανειακό Slumdog Millionaire).

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στο θέμα της ταινίας για να μην σας το χαλάσω, πάντως σας επισημαίνω ότι παρά τον ερωτισμό που εκπέμπει ο ελληνικός τίτλος, η ταινία δεν είναι ερωτική κομεντί, αλλά ιστορικό δράμα που εξελίσσεται επί το πλείστον στην μεταπολεμική Γερμανία. Είναι βασισμένη με μεγάλη επιτυχία στο ομώνυμο βιβλίο του Γερμανού συγγραφέα Bernhard Schlink, που στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο Διαβάζοντας στη Χάννα. Το διάβασα αφού είδα την ταινία και ενθουσιάστηκα. Είναι από τα βιβλία που διαβάζονται μονορούφι.

Αν η ταινία δεν παίζεται πλέον στους ελληνικούς κινηματογράφους, μαθαίνω ότι το Παράδεισος στη Δύση του Κώστα Γαβρά είναι επίσης πολύ καλό.

35 comments:

Laplace said...

καλησπερες κ καλο σκ
εμενα παντως δεν μαρεσε καθολου..
φιλια

Σοφία said...

Καλά, εσύ δεν βλέπεις ούτε Γκαλάκτικα, οπότε τι να λέμε τώρα... :-p

Marvin said...

πολυ ωραια ταινια, αλλα ας μου εξηγησει καποιος την εμπνευση για τη μεταφραση του τιτλου στα ελληνικα. Μα ειναι δυνατον?

ZlatkoGR said...

Ο τίτλος είναι έτσι στο βιβλίο και είπανε να το κρατήσουν φαντάζομαι. Αλλά όντως, πως το σκέφτηκαν αναρωτιέται κανείς...

Εμένα δε με χάλασε, ούτε μου άρεσε η ταινία. Είχε τις στιγμές της, αλλά that's it. Για καλύτερη ταινία από το Slumdog; Όοοοοοοχι! :-)

Anonymous said...

καλησπέρα, θεωρώ πως ήταν συγκλονιστική ταινία, ίσως η πιο δυνατή ταινία απου είδα φέτος, όσο για το slumdog το βρήκα υπερτιμημένο, οκ καλή ταινία, πρωτοτυπο σενάριο, ωραία ερμηνεία, αλλά that's it, πιστεύω πως μετά απο μερικούς μήνες δε θα τη θυμάται κανείς, ενώ ποιος δε θυμάται το trainspoting???? του ιδίου???

Σοφία said...

@ Marvin the Martian: Προφανώς κάποιος που δεν έχει δει όλη την ταινία, τι να πω...

@ ZlatkoGR: Ο αγγλικός τίτλος είναι μια χαρά, η ελληνική μετάφραση είναι που δεν μας κάθεται καλά.

@ Axinos: Συμφωνώ απόλυτα :-)

apos said...

Και μένα μου άρεσε η ταινία. Μου θύμισε ένα αγγλικό βιβλίο που είχα διαβάσει πριν από χιλιάδες χρόνια: A Judgment in stone λεγόταν και η συγγραφέας Ruth Rendell.
Το βιβλίο ξεκινούσε με αυτό:
«Eunice Parchman killed the Coverdale family because she could not read or write».
Μεγάλο θέμα ο αναλφαβητισμός.

Επίσης, αξίζει να δεις και το Frost/Nixon. Σπουδαία ερμηνεία και ο Langella. Εκείνος ο Martin Sheen δεν μου άρεσε πολύ. Το ίδιο στυλ μονίμως. Νόμιζα ότι έπαιζε τον Μπλερ και όπου να'ναι θα τρέχει στο παλάτι να κάνει υπόκλιση στη Βασίλισσα...

DaNaH said...

Είχα δει το τρέιλερ παλιότερα και θυμάμαι ότι είναι μια από τις ταινίες που θέλω να δω. Αφού την προτείνεις και εσύ, σίγουρα θα την δω! ;)

Θα σου αφήσω σχόλιο με τις εντυπώσεις μου, όταν την δω.

fpboy said...

Μόνο 2 λέξεις
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΙΝΙΑ.
Θέλω να διαβάσω και το βιβλίο κάποια στιγμή.
Να'σαι καλά Σοφία!

koulpa said...

κάτι είχα ακούσει για το βιβλίο αλλά δε ήξερα τη σχέση του με την ταινία.. μμμ μάλον πιό πιθανό να διαβάσω το βιβλίο..:):)
θα κάνω μιά προσπάθεια για του γαυρά.. για να δούμε θα με ξεκουνήσω..:):)
καληνυχτούδια:):)

George said...

άντε τώρα να πάω να βρώ την ταινία.
Την καλησπέρα μου

KitsosMitsos said...

Στα υπόψην και αυτή!

Σοφία said...

@ Apos: Νομίζω ότι έπιασες τον σφυγμό της ταινίας. Παρότι πολλοί νομίζουν πως πραγματεύεται την τύχη των Εβραίων στα χέρια των ναζί, έχω την εντύπωση πως το ολοκαύτωμα έχει απλά ρόλο κομπάρσου. Το βιβλίο της Ruth Rendell δεν το ξέρω αλλά θα το ψάξω.

Το Frost/Nixon το είχα δει στα προσεχώς και δεν μου είχε γεμίσει το μάτι. Λες να αναθεωρήσω;

@ Δανάη: Περιμένω εντυπώσεις :-)

@ Fpboy: Να το διαβάσεις σίγουρα. Είναι πάρα πολύ καλό!

@ Koulpa: Να διαβάσεις το βιβλίο και να δεις ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ταινίες. Σκόντα θα κάνουμε;;;

@ George: Θα τη βρεις στους κινηματογράφους ;-)

@ KitsosMitsos: Έτσι!

Meropi said...

Θα τη δω τη ταινία Σοφάκι μου καλό. Ελπίζω τα πολλά που συμβαίνουν αυτή την εποχή να μην είναι δυσάρεστα.

apos said...

Σοφία, η ταινία νομίζω ότι πραγματεύεται τρία πράγματα: τον αναλφαβητισμό, την αίσθηση του καθήκοντος και το πώς ορισμένα 15χρονα είναι πιο ώριμα και από άντρες ολόκληρους.

Το Frost, τι να σου πω; Εντάξει, μοιάζει πολύ με ντοκιμαντέρ + ωραίες ερμηνείες. Ουσιαστικά παρουσιάζει το παρασκήνιο μιας ιστορίας που έχεις ακούσει ή διαβάσει.

BlaCk piTt said...

Αυτή η ταινία είναι στη λίστα μου εδώ και καιρό. Μόλις βρω χρόνο θα τη δω. Όσο καλή όμως και αν ήταν η ερμηνεία της Kate, δεν αξιζε το όσκαρ... ;-)
Στεναχώρησε την Angelina μου, η παλιο$%#@^%.

Crazy Tourists said...

Να δω πώς θα πείσω τον τρελοτουρίστα να πάμε!! Καθόλου δε θέλει να ακούει για Kate Winslett...Κι εγώ δεν είμαι φαν, αλλά νομίζω ότι θα μου αρέσει η ταινία...Για να δούμε!!

Τρελοτουρίστρια

fvasileiou said...

Καλημέρα - Καλή εβδομάδα!

Η ταινία αυτή παιζόταν πριν λίγο καιρό / δεν πρόλαβα να την δω, την είδαν όμως φίλοι και μου είπαν τα καλλιτερότερα.

Παρεπιπτόντως: Η Γουίνσλετ ΠΟΛΥ μου αρέσει...

βασίλης said...

Το the reader θέλω να το δω.. Σημαντικές οι επισημάνσεις σου. Φιλιά και καλημέρα

Dream_Rider said...

Θα το δοκιμάσω... Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με ταινίες το τρέχον έτος. Θα σε εμπιστευτώ...

NdN said...

Σου έχω εμπιστοσύνη στα του κινηματογράφου γατί και σε άλλες ταινίες ταιριάξανε τα γούστα μας οπότε θα την δω και αυτή όσο πιο γρήγορα μπορέσω.

Καλό βράδυ Σοφία!

Σοφία said...

@ Meropi: Αύριο θα ξέρουμε σίγουρα, αλλά ελπίζω ότι "όλα θα πάνε καλά" :-)

@ Apos: Θα το βάλω στα υπόψην, μάλλον για DVD γιατί νομίζω πως δεν παίζεται πια στους κινηματογράφους.

@ Black Pitt: Α την κακούργα!! Bad, bad Kate :-p

@ Τρελοτουρίστρια: Πήγαινε να τη δεις μόνη σου και στον Τρελοτουρίστα πάρε το βιβλίο ;-)

@ FVasileiou: Ε μα τότε ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τη δεις!!

@ Dream_Rider & NdN: Περιμένω εντυπώσεις όταν τη δείτε :-)

lakis said...

Ξαναδιάβασα το βιβλίο πριν λίγες μέρες, αλλά δεν είδα ακόμη την ταινία. Είναι κι αυτή στις "υπόψη". Μέρα καλή

Estrella is little miss Greeky said...

Καλά έκανες και έγραψες για την ταινία, λίγες πια είναι καλές και αξίζουν. Μου αρέσουν και οι δύο οι πρωταγωνιστές, θα την δώ.

CitizenMac said...

Είναι σίγουρα μέσα στις ταινίες που θέλω να δω, καθώς έχω μεγάλα κενά στις φετινές "οσκαρικές". Η δε Kate Winslet μ'αρέσει πολύ τόσο σαν ηθοποιός όσο και σαν γυναίκα, οπότε win-win. :P

Φοβάμαι βέβαια ότι η άποψή σου είναι από τις λίγες τόσο θετικές που άκουσα... Επιφυλάσσομαι όμως μέχρι να τη δω ο ίδιος!

me said...

δεν την εχω δει ακομη αλλα την εχω κατεβασει.τωρα που μου το θυμησες να τη δω...

Σοφία said...

@ Λάκης Φουρουκλάς: Να τη δεις :-)

Νομίζω ότι είναι πολύ πετυχημένη η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη.

@ Estrella & Me: Ελπίζω να σας αρέσει :-)

@ CitizenMac: Τα περισσότερα άσχημα σχόλια που άκουσα για την ταινία σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Δηλ. ότι είναι βαρετή γιατί ασχολείται με το Ολοκαύτωμα ή ότι ασχολείται με το Ολοκαύτωμα πολύ επιφανειακά. Όμως το κεντρικό θέμα της ταινίας (αλλά και του βιβλίου) δεν είναι το Ολοκαύτωμα, και αυτό ίσως ξενίζει, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να γίνεται αναφορά στους Ναζί που να μην πηγαίνει χεράκι-χεράκι με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.

DaNaH said...

Σοφία, την είδα την ταινία αλλά δεν μου άρεσε. Πολύ καταθλιπτική και σε πολλά σημεία ήταν τραβηγμένη και παράλογη.

Anonymous said...

Εντάξει, κωμωδία δεν ήταν, αλλά τραβηγμένη και παράλογη γιατί;

Σοφία said...

@ Δανάη: Τι ακριβώς σου φάνηκε παράλογο; Πάντως η ταινία είναι πολύ πιστή στο βιβλίο και αν κάτι είναι τραβηγμένο ή υπερβολικό, σίγουρα δεν φταίει γι' αυτό ο σκηνοθέτης ούτε ο σεναριογράφος.

Αντιθέτως υποψιάζομαι ότι στο Slumdog Millionaire, το σενάριο έχει ξεφύγει αρκετά από το βιβλίο.

DaNaH said...

Ήταν παράλογο γιατί η Hanna φαινόταν - αν και αγράμματη - έξυπνη. Δεν ήταν καμιά καθυστερημένη. Και δούλευε στο τραμ ανάμεσα σε κόσμο και προαγωγή της είχαν προσφέρει. Ήταν παράλογο που δεν παραδέχτηκε ότι ήταν αγράμματη και πήρε πάνω της όλο το φταίξιμο και μπήκε φυλακή ισόβια. Δηλαδή προτίμησε την φυλακή από το να παραδεχτεί ότι δεν ήξερε να γράφει και να διαβάζει; It makes no sense!! Ναι, σίγουρα ήταν κάτι για το οποίο ντρεπόταν και δεν είναι εύκολο για κάποιον να το παραδεχτεί, αλλά όταν πρόκειται να στερηθείς την ελευθερία σου, το λες! Όλοι οι υπόλοιποι την γλύτωσαν με 4 μόλις χρονάκια. Θα μπορούσε και αυτή σε 4 χρόνια να βγει από την φυλακή και όχι να φάει τα νιάτα της φυλακισμένη!

Το πρώτο μισό της ταινίας ήταν σαν σοφτ πορνό και το δεύτερο μισό καταθλιπτικό και με τσάτισε (για τους παραπάνω λόγους)!

Από το τρέιλερ περίμενα να δω εντελώς διαφορετική ταινία. Νόμιζα ότι είχε να κάνει με κατασκοπεία και ότι θα είχαμε σ'όλη την ταινία την αμφιβολία αν η πρωταγωνίστρια ήταν αθώα ή ένοχη. Περίμενα να δω μια ταινία με mindgames και είδα κάτι εντελώς άλλο! Anyway!

Το Slumdog Millionaire από την άλλη μου άρεσε πολύ! Το βρήκα πολύ πρωτότυπο το σενάριο και ο τρόπος που παρουσιαζόταν η ιστορία με τα flashbacks! :)

Anonymous said...

Τέλεια η ταινία, θα πάρω και το βιβλία και - ΝΑΙ - ξεκίνησα το Γκαλάκτικα!!!

Σοφία said...

@ Δανάη: Αν είχες επαφή με αναλφάβητους δεν θα σου φαινόταν τόσο παράλογο. Οι περισσότεροι αναλφάβητοι που έχω γνωρίσει (και έχω γνωρίσει αρκετούς μέσω της δουλειάς μου) ντρέπονται να το παραδεχτούν και προτιμούν να χάσουν ακόμα και προαγωγή προκειμένουν να μην γίνει γνωστό ότι δυσκολεύονται να διαβάσουν ή να κάνουν απλές αριθμητικές πράξεις. Είναι πολύ μεγάλο στίγμα ο αναλφαβητισμός.

Στο βιβλίο φαίνεται πιο ξεκάθαρα ότι ένας από τους λόγους που η Hanna δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της δίκης (πέρα από την αφέλειά της) είναι επειδή δεν έχει διαβάσει το βιβλίο της εβραίας, αλλά ούτε και την κατηγορία για την οποία βρέθηκε να δικάζεται. Έτσι δεν ανησυχεί, νομίζοντας ότι πρόκειται απλά για μια δίκη που έχει να κάνει με την πρόσληψή της από τη ναζιστική αστυνομία, πράγμα που η ίδια δεν θεωρεί τόσο κακό, ούτε και πιστεύει ότι θα της επιβληθεί τόσο σοβαρή ποινή. Επίσης έχει άπειρο/αδιάφορο δικηγόρο, αφού βέβαια δεν έχει τη δυνατότητα να κρίνει ποιος είναι καλός και ποιος όχι - και όλα αυτά για μια δίκη χωρίς προηγούμενο, που ο καλός δικηγόρος είναι απαραίτητος.

Η ουσία είναι ότι προς το τέλος της δίκης η Hanna παραιτείται, γιατί έχει κουραστεί να προσπαθεί χωρίς να την καταλαβαίνει κανείς, και φυσικά δεν έχει την υποστήριξη ούτε των άλλων γυναικών, ούτε του δικηγόρου της, ούτε και του νεαρού Μάικλ που δεν κάνει τίποτα για να τη βοηθήσει, παρόλο που υποτίθεται ότι την αγαπούσε. Για μένα η Hanna είναι ένα υπέροχα τραγικό πρόσωπο, θύμα των περιστάσεων και του εαυτού της, αλλά και της ανθρώπινης ανάγκης για απόδοση δικαιοσύνης πάσει θυσία.

Το σοφτ πορνό είναι έτσι και στο βιβλίο. Στο βιβλίο ίσως ακόμα περισσότερο. Στην ταινία νομίζω πως το έχουν περιορίσει κάπως.

Tο ότι περίμενες να δεις άλλη ταινία, δε νομίζω ότι μετράει στα άσχημα της συγκεκριμένης ;-)

To Slumdog Millionaire είναι πρωτότυπο, αλλά και υπερβολικά υπεραπλουστευμένο. Σαν παραμυθάκι που στο τέλος όλοι έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα. Ως και τους κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει για να βολευτεί η ταινία, γιατί δεν φαντάζομαι η Ινδία να είναι η μόνη χώρα που ο Εκατομμυριούχος μεταδίδεται ζωντανά!!

@ Penny: Να το διαβάσεις, είναι πολύ όμορφο βιβλίο! Περιμένω και τις εντυπώσεις σου για το Galactica (το οποίο ελπίζω να έχεις πάρει από την αρχή).

mermyblue said...

Σοφία μου καλημέρα
όπως είδες και στην ανάρτησή μου συμφωνούμε απολύτως για την ταινία!
Ήταν εξαιρετική, για μένα η καλύτερη που έχω δει από αυτές της χειμερινής περιόδου.

Και επίσης συμφωνώ απόλυτα ότι ο αναλφαβητισμός είναι τεράστιο στίγμα ιδίως στην εποχή μας, που υποτίθεται ότι το ποσοστό των αναλφάβητων είναι πολυ μικρότερο.

Από τις ταινίες που προβληματίζουν σε βάθος χρόνου (δύο ημέρες και δεν συνήλθα :) )

Σοφία said...

Όντως, είναι μια ταινία που ενώ έχουν περάσει εβδομάδες από τότε που την είδα, και μήνες από τότε που κυκλοφόρησε, ακόμα τη συζητάω με φίλους μου, ενώ ας πούμε με άλλες δεν ασχολούμαστε καθόλου μετά από τη δεύτερη άντε τρίτη εβδομάδα προβολής.