Wednesday, 11 March 2009

Λονδίνο - λύσεις και προτάσεις για τουρίστες


Τον τελευταίο καιρό όλο και κάποιος φίλος ή γνωστός ανακοινώνει ότι σκέφτεται να επισκεφτεί το Λονδίνο στο εγγύς μέλλον, και όπως είναι φυσικό, όλοι ρωτούν αν έχω να τους προτείνω κάποιο καλό ξενοδοχείο, μουσείο, θεατρική παράσταση κ.λπ. Γενικά αυτές τις ερωτήσεις είναι καλύτερα να τις κάνεις σε τουρίστα, όχι σε ντόπιο, γιατί ο ντόπιος είναι απίθανο να έχει μείνει σε ξενοδοχείο και σίγουρα δεν πηγαίνει τόσο συχνά σε μουσεία ή θέατρα. Το μόνο αβαντάζ που έχει ο ντόπιος έναντι του τουρίστα είναι ότι μπορεί να βρει τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην πόλη.

Αυτό έκανα κι εγώ, ψάχνοντας τα διάφορα σταντ με φυλλάδια που υπάρχουν σε μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Έτσι έπεσε το μάτι μου σε ένα φυλλάδιο με τίτλο Visit London Awards. Πρόκειται για βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο από τον επίσημο οργανισμό τουρισμού του Λονδίνου Visit London σε ξενοδοχεία, μουσεία, αξιοθέατα, εστιατόρια κ.λπ. Σκέφτηκα ότι μπορεί να ενδιαφέρει κάποιους από εσάς, γι' αυτό αντιγράφω τα αποτελέσματα των πιο βασικών κατηγοριών με κάποια δικά μου σχόλια όπου έχω προσωπική εμπειρία.

Καλύτερο αξιοθέατο

Χρυσό βραβείο: Μουσείο Επιστήμης www.sciencemuseum.org.uk
Δεν έχω πάει, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα από όλους. Ξέρω ότι έχει και τρισδιάστατο σινεμά IMAX που προβάλει ταινίες μικρού μήκους. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Αργυρό: The Wellcome Collection www.wellcomecollection.org

Χάλκινο: Μουσείο ΜΜΜ www.ltmuseum.co.uk
Σε αυτό έχω πάει και μου είχε αρέσει, αλλά αν θεωρείτε το αυτοκίνητο προέκταση του εαυτού σας και δεν θυμάστε την τελευταία φορά που μπήκατε σε λεωφορείο, ίσως να μην σας φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Καλύτερη τουριστική εμπειρία

Χρυσό: London Walks www.walks.com

Aργυρό: Vinopolis www.vinopolis.co.uk
Θα ενθουσιάσει τους λάτρες του καλού κρασιού.

Χάλκινο: Astronomy Centre & Planetarium at the Royal Observatory in Greenwich www.nmm.ac.uk/
Έχω πάει στο αστεροσκοπείο αλλά όχι στο Πλανητάριο, γιατί είναι σχετικά καινούρια προσθήκη. Κρίνοντας από το αστεροσκοπείο, θα έλεγα ότι αξίζει τον κόπο να το επισκευτείτε.

Καλύτερο μιούζικαλ

Χρυσό: Jersey Boys www.Jerseyboyslondon.com.
Δεν το έχω δει ακόμα, είναι στα υπόψην.

Επιλαχόντες (αργυρό, χάλκινο και πέριξ):
Hairspray
Wicked
Avenue Q
Mamma Mia
The Lion King

To Mamma Mia και το Avenue Q τα έχω δει και είναι πολύ ωραία και τα δύο. Το Avenue Q είναι πιο πρωτότυπο, αλλά και αρκετά αθυρόστομο, και χρειάζεται να ξέρεις καλά αγγλικά για να το παρακολουθήσεις. Το Mamma Mia είναι το πιο εύκολο και ίσως το πιο ευχάριστο από όλα. Όσοι ξέρω που το έχουν δει, έχουν μείνει ενθουσιασμένοι. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ανάρτηση εδώ.

Καλύτερο εστιατόριο

Babylon at the Roof Gardens www.roofgardens.virgin.com/

Επιλαχόντες:
The Landau
Rhodes W1
Paternoster Chop House
Village East
Theo Randall at the InterContinental

Για τα εστιατόρια δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι τέλεια, αλλά και πανάκριβα. Έχω πάει μόνο στο Rhodes W1 και θυμάμαι είχαμε δώσει σχεδόν 200 ευρώ το άτομο (εννοείται ότι πλήρωνε άλλος). Ήταν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, αλλά δεν ξέρω αν θα το αποτολμούσα ως τουρίστρια. Μάλλον ξέρω, και η απάντηση είναι ότι δεν.

Καλύτερη υπαίθρια αγορά

Borough Market www.boroughmarket.org.uk/
Πολύ ενδιαφέρον μέρος, αλλά πουλάει μόνο φαγητά και φαγώσιμα. Αποτελεί απαραίτητο προορισμό για επίδοξους Μαμαλάκηδες.

Επιλαχόντες:
Camden Market
Spitalfields Market
Portobello Market
Covent Garden
Greenwich Market

Αν η κουζίνα δεν σας τραβάει, προτιμήστε κάποια άλλη αγορά. Έχω πάει και στις 5, και είναι όλες μοναδικές στο είδος τους. Πηγαίνετε έστω σε μία. Για την αγορά του Greenwich, σας έχω πει αναλυτικά εδώ. Για να δείτε όλες τις υπαίθριες αγορές του Λονδίνου αναλυτικά, σας παραπέμπω στον σχετικό χάρτη του Street Sensation.

Καλύτερο κατάστημα

Selfridges www.selfridges.com/
To αγαπημένο πολυκατάστημα των Λονδρέζων (οι οποίοι σπάνια πατάνε στο Harrods - αυτό είναι για τους τουρίστες και για όσους μεγαλοπιάνονται).

Επιλαχόντες:
John Lewis Oxford Street
Top Shop Oxford Street
Hamleys - το γνωστό παιχνιδάδικο στην Regent Street
Penny Burdett Knitwear
Fenchurch Covent Garden

Επαυξάνω για το Selfridges, το John Lewis, το Top Shop και το Hamleys. Τα άλλα δύο δεν τα γνωρίζω οπότε δεν έχω γνώμη.

Καλύτερη εμπορική περιοχή

Oxford Street www.oxfordstreet.co.uk
Εννοείται ότι συμφωνώ. 2,5 χιλιόμετρα με μαγαζιά είναι αυτά, δεν είναι παίξε γέλασε! Στην Oxford Street βρίσκονται το Selfridges, το John Lewis και το Top Shop που λέγαμε πιο πάνω, αλλά και τα κεντρικά υποκαταστήματα πολλών άλλων αλυσίδων, όπως το πενταόροφο Marks & Spencer, το Debenhams, το House of Fraser, το BhS και πολλά άλλα. Επίσης θα βρείτε μεγάλο Waterstone's (για βιβλία), Boots (για καλλυντικά) και Nike Town (για ό,τι βγάζει η φίρμα Nike). Αν θέλετε να δείτε ποια άλλα μαγαζιά υπάρχουν και πού ακριβώς βρίσκονται, ή απλά να κάνετε μια virtual βόλτα, δείτε την ιστοσελίδα Street Sensation. Απλά πατήστε σε ένα από τα νουμεράκια και η βόλτα σας αρχίζει στην οθόνη του υπολογιστή σας :-)

Επιλαχόντες:
Regent Street
Camden Lock
Carnaby Street
Covent Garden & Seven Dials

Συμφωνώ με όλα, αν και το καθένα έχει διαφορετικό στυλ και χαρακτήρα. Επισημαίνω ότι η Regent Street έχει το Hamleys, αλλά και τα κεντρικά της Apple, της Bose και της Nokia. Αναλυτικά όλα τα μαγαζιά της μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα Street Sensation.

Καλύτερο αξιοθέατο για οικογένειες

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας www.nhm.ac.uk/

Επιλαχόντες:
Tower of London (Πύργος του Λονδίνου)
ZSL London Zoo (Ζωολογικός Κήπος του Regents Park)
London Eye
Science Museum
Madame Tussaud's

Για μένα το Μουσείο της Μαντάμ Τισό κερδίζει με διαφορά, αλλά γούστα είναι αυτά. Αν είσαστε ζωόφιλοι προφανώς αξίζει να προτιμήστε τον ζωολογικό κήπο, αν τρελαίνεστε για ιστορία τον Πύργο του Λονδίνου κ.ο.κ.

Καλύτερο μικρό ξενοδοχείο

Χρυσό: The Sumner Hotel www.thesumner.co.uk/

Αργυρό: The Bingham www.thebingham.co.uk/

Χάλκινο: Capital hotel www.capitalhotel.co.uk/

Δεν ξέρω κανένα τους, είμαι όμως σίγουρη ότι είναι πολύ όμορφα ξενοδοχεία και τα τρία, αλλά με το αζημείωτο.

Καλύτερο μεγάλο ξενοδοχείο

Χρυσό: Apex City of London hotel www.apexhotels.co.uk/

Αργυρό: Jumeirah Carlton Tower www.jumeirah.com/

Χάλκινο: The Chesterfield Mayfair www.chesterfieldmayfair.com/

Ισχύει το ίδιο σχόλιο που έκανα για τα μικρά ξενοδοχεία. Το καλύτερο κοστίζει κάτι παραπάνω.

Καλύτερο φτηνό ξενοδοχείο (κατάλυμα πες καλύτερα)

Χρυσό: St Christopher's Inns www.st-christophers.co.uk/

Αργυρό: Passfield Hall, LSE (πρόκειται για εστίες του London School of Economics που δίνονται σε τουρίστες όταν δεν τις χρησιμοποιούν φοιτητές) www.lsevacations.co.uk/

Χάλκινο: Palmers Lodge Boutique Backpackers www.palmerslodge.co.uk/

Χωρίς να έχω προσωπική εμπειρία, νομίζω ότι το Passfield Hall (ή κάποια άλλη από τις εστίες του LSE) είναι καλύτερη επιλογή αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε σε κουκέτες. Κλείστε όσο πιο νωρίς μπορείτε γιατί όπως είναι φυσικό αυτά τα δωμάτια δεν μένουν για πολύ άδεια.

26 comments:

Σοφια said...

Ωραία που ακούγονται όλα! Θέλω κι εγώ Λονδίνο και το θέλω τώρα!!!
Καλό βράδυ Σοφάκι!

El said...

Bravo...sygxaritiria! Diladi de mporouses na ta vgaleis auta sti fora 1 mina prin pou imoun sto London sou? E? Eprepe na faw ooooli ti friki tis agglias gia na filotimithis? Alla kala leei o sigkatoikos...pate ekei sta londina kai gineste san tous agglous. Pou einai to elliniko filotimo mandam? H elliniki filoxenia? Ts ts ts...! De tha theleis na ertheis sto ksotiko Udine kamia fora? Tha kanw ki egw ena post...next year!

Kalimera Sofaki mas! Pera apo tin plaka, poly wraio to post!

Anonymous said...

Lypamai, alla ws Londrezos, exw diaforetikh apopsi se OLA!

Σοφία said...

@ Σοφία: Τι το λες και δεν το κάνεις! Για εσάς της ευρωζώνης, το Λονδίνο είναι φτηνός προορισμός αυτή την εποχή :-)

@ El: Ε μα δεν ρώταγες κι εσύ; Τουλάχιστον θα βρίσκατε ένα καλύτερο κατάλυμα (άσε που ήξερα και ότι το Πλανητάριο έχει μεταφερθεί και δεν είναι πια δίπλα στην Μαντάμ Τισό) χαχα!

@ Anonymous: Το μόνο που λείπει είναι να ξεκινήσεις τον δικό σου οργανισμό τουρισμού, να βρεις έναν καλό σπόνσορα και να απονείμεις τα δικά σου βραβεία :-D

_ST_ said...

ευχαριστούμε για το ποστ και νομίζω ότι πρέπει να τα έχω υπόψη για την επόμενη επίσκεψη - που πρέπει να γίνει σύντοα γιατί ήδη περάσαν 4 χρόνια από την προηγούμενη!
Και αν εξαιρέσεις την oxford street, το Καμντεν και το Πορτομπελο δεν εχω πάει σε κανένα!!!!!!

Lalu said...

Καλο το science museum, αλλα για μόνιμες συλλογές το μουσείο φυσικής ιστορίας δεν παίζεται. Όσο για όλα τ’άλλα, εγώ όταν έρχονται δικοί μου από Ελλάδα τους παω να δουν όλα όσα δε λέει ο οδηγός - όχι το Camden market αλλα το Camden lock, όχι το Embankment αλλα το Gabriel's Wharf, όχι την Oxford street αλλα την κοοπερατίβα πίσω από το eagle brewery στη Brick Lane. Γιατί στην τελική, Gap έχει και η Αθηνα...

DaNaH said...

Σίγουρα πολύ χρήσιμες οδηγίες για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί το Λονδίνο. Όπως είπες και εσύ όμως το που θα πάει κάποιος και τι θα διαλέξει να δει έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντά του. Εξάλλου το Λονδίνο ενδείκνυται για όλα τα γούστα, δεν υπάρχει περίπτωση να το επισκεφθεί κάποιος και να μην βρει κάτι να του αρέσει!

Και για μένα η Madame Tussaud είναι must see καθώς δεν υπάρχει τόσο προσεγμένο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων πουθενά στον κόσμο. Και εγώ στην πρώτη μου επίσκεψη στο Λονδίνο ήταν το μουσείο που ήθελα να δω περισσότερο απ'όλα, καθώς στο γυμνάσιο το ανέφερε σε ένα βιβίο αγγλικών και ήταν όνειρό μου να πάω! :)

Σοφία said...

@ _ST_: Τέσσερα χρόνια;;; Κλείσε εισιτήριο *τώρα* αμέσως!!!

@ Lalu: Ούτε εγώ τους πάω στην Oxford Street - πάνε μόνοι τους χαχα! Εγώ προσωπικά έχω να βρεθώ στην περιοχή από τα Χριστούγεννα που πήγα να δω τα φώτα. Ίσως με ξαναφέρει ο δρόμος πριν το Πάσχα, ίσως όχι.

@ Δανάη: Σήμερα δεν ξέρω τι συμβαίνει, αλλά συμφωνούμε σε όλα :-)

fpboy said...

Πραγματικά πολύ χρήσιμο ποστ, σώζεις κόσμο! ευχαριστούμε !

Mirelen said...

Αυτό το ποστ πρέπει να το σώσουμε κάπου και για να το χρησιμοποιήσουμε την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε το Λονδινάκι! Πολύ χρήσιμο Σοφάκι, ευχαριστούμε!!

Anonymous said...

Για πρώτη φορά είδα λογικές τιμές για να μείνεις στο Λονδίνο.

Aspa said...

Πολύ μου άρεσαν οι πληροφορίες που μοιράστηκες! Πότε θα ξανάρθω Λονδίνο να τις αξιοποιήσω;
Χαιρετισμούς από τη βροχερή σήμερα Αθήνα...

NdN said...

Σε μερικά συμφωνώ (όπως οι αγορές) σε μερικά διαφωνώ όπως τα musical αλλά περί ορέξεως... :)

Οπως και να έχει πολύ κατατοπιστική σε ότι αφορά την πόλη για ακόμα μία φορά!

KitsosMitsos said...

Μας σκλαβώνεις! Βλέπω κόσμο να κουβαλάει εκτυπωμένο τον οδηγό σου και να τριγυρνάει στο Λονδίνο! Χαχαχα!
Καλησπέρα!

Διόνα said...

Το science museum είναι πολύ καλό για όποιον έχει το ειδικό ενδιαφέρον να το επισκεφτεί αλλά είναι πραγματικά εξαιρετικό για επίσκεψη με παιδιά (ο καθένας με τον πόνο του θα μου πείτε).

Υπάρχει ειδικό τμήμα με εκθέματα και διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πολύ καλό (και βραβευμένο νομίζω) εστιατόριο με παιδικό μενού, προσεγμένο και βιολογικών προϊόντων, όχι φουλ της τηγανιτής πατάτας.

Συν χώρους περιποίησης βρεφών, "πάρκινγκ" για καρότσια και ένα σωρό διευκολύνσεις για οικογένειες.

Συγγνώμη για την κατάχρηση χώρου, απλά εντυπωσιάστηκα πηγαίνοντας πέρσι με τον 2 ετών γιο μου περισσότερο από την πρώτη μου επίσκεψη και είπα να μοιραστώ τις πληροφορίες.

Vassilis said...

Μπράβο Σοφία, πολύ καλό το post! Μου έδωσες χρήσιμες ιδέες για να δω ορισμένα αξιοθέατα όσο η Άσπα θα βρίσκεται στις κατηγορίες : "καλύτερο κατάστημα" και "καλύτερη εμπορική περιοχή"!
Πολύ ωραία και η φωτογραφία, είναι με τη γνωστή Canon;

Σοφία said...

@ Fpboy, Mirelen & KitsosMitsos: Σας ευχαριστώ πολύ, αν και δεν αξίζω τους επαίνους. Εγώ απλά μια μετάφραση έκανα και πρόσθεσα 2-3 σχόλια.

@ Anonymous: Λογικές τιμές βρίσκεις, αρκεί να κλείσεις νωρίς (μήνες πριν) και να μην έχεις απαιτήσεις για πολλές πολυτέλειες.

@ Aspa: Άρχισε να κοιτάς για εισιτήρια, o Βασίλης βλέπω έχει ταξιδιωτική διάθεση ;-)

@ NdN: Κι εγώ μη νομίζεις ότι συμφωνώ με όλα, αλλά τα έγραψα γιατί όταν δεν ξέρεις τι να διαλέξεις, είναι καλό να έχεις μια γνώμη ως αφετηρία.

@ Διόνα: Καλά έκανες και έγραψες αναλυτικό σχόλιο, γιατί σίγουρα θα ενδιαφέρει όσους ταξιδεύουν με τα παιδιά τους.

@ Vassilis: Η φωτογραφία δεν είναι δική μου (αν και πολύ θα το ήθελα). Είναι απλά μια από τις αγαπημένες μου καρτ ποστάλ.

doctor said...

Αχ, Sofiatravel σε ευχαριστούμε για τα tips!

doctor

Σοφία said...

The pleasure is all mine :-)

kiki said...

Αυτό κι αν είναι χρήσιμο ποστ...

lifewhispers said...

απο ο,τι βλεπω εχω πεσει τελειως εξω σε ολα οσα εχω κανει στην πολη! τα μισα δεν τα ξερα αν εξαιρεσουμε τις υπαιθριες αγορες και τα ψωνια...

πω πω.

θα το διορθωσω συντομα αυτο.

Σοφία said...

Σίγουρα επιβάλλεται να κάνεις κάτι ;-)

Anonymous said...

Δεν... με λες, καλή μου, η δική σας Δευτέρα του Πάσχα είναι αργία; Στις 13 Απριλίου δεν πέφτει;

Σοφία said...

Ναι, 13 Απριλίου και είναι αργία, αλλά μόνο για τους υπαλλήλους. Τα μαγαζιά, τα εστιατόρια, τα μουσεία κ.λπ. δουλεύουν κανονικά.

Anonymous said...

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online

情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室

情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園

elie said...

Χρήσιμες πληροφορίες! Την ερχόμενη εβδομάδα θα είμαστε εκεί!