Sunday 18 February 2007

Γευστικοί πειραματισμοί


Ανήμερα της κινέζικης πρωτοχρονιάς βρέθηκα με τη φίλη μου τη Suz στην Chinatown (ελληνιστί: κινέζικη συνοικία) μαζί με άλλους 200.000 ανθρώπους, εκ των οποίων άντε να ήταν Κινέζοι οι μισοί και πολλούς λέω. Είχα ξαναπάει στις εκδηλώσεις για την κινέζικη πρωτοχρονιά αλλά όχι στην Chinatown, ενώ η Suz πήγαινε για πρώτη φορά - γι' αυτό και κάναμε το λάθος. Ακούσαμε το Δήμαρχο που στο λόγο του μας προέτρεπε να πάμε στην κινέζικη συνοικία, να πάρουμε μια ιδέα από Κίνα και κάποια στιγμή να επισκεφτούμε την πολύ όμορφη αυτή χώρα, που έχει φιλόξενους ανθρώπους, που αναπτύσεται με καλπάζοντες ρυθμούς, που έχει κάνει τόσα για την προστασία του περιβάλλοντος (εδώ γελάμε), που θα οργανώσει τους Ολυμπιακούς σε 18 μήνες, που γαμά και δέρνει, που, που, που. Kάπως έτσι πειστήκαμε και πήραμε το δρόμο για την Chinatown.

Αν σας πω ότι γινόταν πανικός, θα είναι λίγο. Θα σας πω όμως ότι αν η λαοθάλασσα και το χάος που μας περίμενε είναι ενδεικτικά της χώρας της Κίνας, η Suz κι εγώ αποφασίσαμε επί τόπου ότι δε θέλουμε να την επισκεφτούμε ποτέ.

Για να ξεφύγουμε από τον όχλο και το τσαλαπάτημα, μπήκαμε σε ένα από τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ της περιοχής να εφοδιαστούμε με φαγώσιμα. Έχει πολλή πλάκα τελικά να ψωνίζεις χωρίς να έχεις ιδέα τι είναι τι. Μερικά προϊόντα είχαν ετικέτες στα αγγλικά, αλλά δεν ήταν πάντα κατατοπιστικές: "yellow bean cake", "yam roll", "guava layer cake", "chocolate (mixed fruits)". Χμμμμ...

Τελικά αγοράσαμε μερικά πράγματα στην τύχη, με οδηγό την αφή, την όραση και την όσφρησή μας. Φυσικά δεν ήταν όλες οι επιλογές μας πετυχημένες. Κάτι πιτάκια που τα πήραμε για να τα φάμε εκείνη τη στιγμή αποδείχτηκαν αταίριαστα με τους γευστικούς μας κάλυκες και τα πετάξαμε κατευθείαν στα σκουπίδια. Κάτι άλλα με κάστανο ήταν πολύ ωραία πάντως.

Φωτογράφησα αυτά που έφερα στο σπίτι για να τα δοκιμάσω με την ησυχία μου. Αν με χάσετε μέσα στις επόμενες μέρες, θα ξέρετε τι φταίει.

Άλλες φωτογραφίες δεν έβγαλα, αλλά μπορείτε να δείτε μερικές σημερινές από την παρέλαση και τις εκδηλώσεις στην ιστοσελίδα του BBC (πολύ καλύτερες απ' ό,τι θα τραβούσα εγώ).

Kung Hei Fat Choi! Καλή χρονιά!

7 comments:

Φαίδρα said...

Εμείς ψωνίζουμε συχνά στο κινέζικο σουπερμάρκετ της περιοχής μας, και μερικά από τα προϊόντα είναι στα αλήθεια "hit or miss".

Οπερ μου θυμίζει, καιρό έχω να μαγειρέψω ταϊλανδέζικο..

Σοφία said...

Τι θα φτιάξεις;

Χρίστος said...

Καλημέρα συντοπίτισσα (πρώην - και μελλοντικής, όταν γυρίσω στο Λονδίνο!) Ηρθα απο τον Δεμασάμε - και έμεινα! Ωραία τα λες! Καλημέρα!
ΥΓ Φάγαμε χθές φοβερό ταιλανδέζικο !

Φαίδρα said...

Σοφία θα κάνω curry bowl. Παίρνω το βαζάκι με το καυτερό και το γάλα καρύδας απο το κινέζικο, και προσθέτω το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Πανεύκολο. Θα σου σουτάρω την συνταγή αν ενδιαφέρεσαι.

Σοφία said...

Χρίστο ζηλεύω! Έχω πολύ καιρό να φάω ταϊλανδέζικο.
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)

Φαίδρα σούταρέ την, δε χάνουμε τίποτα. Έχω κάτι ξεχασμένα γάλατα καρύδας στο ντουλάπι εδώ και κάτι μήνες (ίσως να 'χουν κλείσει και χρόνο). Ευκαιρία να τα ξεφορτωθώ.

Φαίδρα said...

Διάλεξε μεταξύ του μέιλ σου και του μπλόγκ μου!

Σοφία said...

You're spoiling me :-)