Saturday 17 February 2007

Real Greek souvlaki


Τις προάλλες βγήκα για φαγητό με το φίλο μου τον Κώστα, που βρίσκεται στο Λονδίνο προσωρινά για επαγγελματικούς λόγους. Όταν βγαίνω έξω με άλλους Έλληνες συνήθως πάμε σε τούρκικα εστιατόρια, γιατί το φαγητό τους είναι καλό και θυμίζει Ελλάδα. Δυστυχώς στο Λονδίνο δεν υπάρχουν πολλά ελλαδίτικα εστιατόρια, κι αυτά που υπάρχουν είναι μπασταρδεμένα. Αν είναι να φάω Greek haloumi, Greek hummous, lamb kleftiko και αραβική πίττα, προτιμώ να τα φάω σε τούρκικο, thank you very much.

Αρχικά πρότεινα να πάμε σε κανένα ταϊλανδέζικο, ο Κώστας όμως είχε άλλες ιδέες - ήθελε ελληνικό φαγητό, και είχε ακούσει για ένα εστιατόριο πάνω στο ποτάμι, που λέγεται The Real Greek. Είπα να μην του χαλάσω το χατήρι, αφού τον είχε πιάσει στέρηση για σουβλάκι.

Ωραίος χώρος ήταν, με αρκετή άπλα και πολύ μοντέρνα διακόσμηση. Είχε τραπεζάκια και πάγκους με ψηλά σκαμπώ. Προτιμήσαμε έναν πάγκο κοντά στην τζαμαρία για να χαζεύουμε τα καραβάκια που περνούσαν στον Τάμεση και τα φωτισμένα χτίρια στην απέναντι όχθη.

Το φαγητό ήταν έτσι κι έτσι. Πήραμε σουβλάκια και τηγανητές πατάτες, μπύρες Mythos (γιατί δεν είχαν Amstel) και τυροπιτάκια. Τα τυροπιτάκια ήταν περίεργα, φτιαγμένα μ' ένα άνοστο τυρί και κάτι φοσφωριζέ πρασινάδες που μοιάζαν με νεροκάρδαμο. Τα σουβλάκια ήταν υποφερτά, μόνο που μέσα είχαν μια ντοματόσαλτσα πολύ περίεργη και τζατζίκι νερουλό. Το νεροκάρδαμο το καταλαβαίνω γιατί είναι αρκετά διαδεδομένο εδώ. Την ντοματόσαλτσα όμως; Μετά από μέρες διάβασα σε ένα ποστ του Derek ότι στην Κέρκυρα, λέει, βάζουν στο σουβλάκι σάλτσα ντομάτα-βασιλικό. Μήπως ο Real Greek είναι Κερκυραίος;

Τεσπάν... φάγαμε, και μετά πήγαμε βόλτα άκρη-άκρη στο ποτάμι. Είχα μαζί μου μηχανή και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες. Αυτές οι εικόνες του φωτισμένου Λονδίνου με αποζημίωσαν για το σαλτσο-σουβλάκι.

Την επόμενη φορά πάντως θα πάμε σίγουρα σε ταϊλανδέζικο.

10 comments:

Ασκαρδαμυκτί said...

Σοφούλα πρέπει να είσαι πολύ καλοφαγού!
Βλέπω τα περισσότερα θέματά σου κινούνται γύρω από το φαγητό!
Καλά κάνεις... όχι σαν εκείνες τις ανορεξικές... ξέρεις εσύ!

Σοφία said...

Η καλοφαγία είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής :-)

Anonymous said...

Χα! Μερικές μέρες πρίν έλεγα το ίδιο πράγμα για τα ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού

Σοφία said...

Έτσι, έτσι, όπως τα λες είναι koyan.
Μια φορά θυμάμαι πήγα ένα τριήμερο επαγγελματικό ταξίδι στη Δανία και γύρισα 2 κιλά ελαφρότερη...

unpaiktable said...

Για το συγκεκριμένο δεν έχω ακούσει καλά λόγια. Στο As Greek As It Gets που έχω πάει πάντως τα φαγητά θυμίζουν αρκετά την ελληνική κουζίνα, αν και το μαγαζί είναι περισσότερο ένα κυριλέ σουβλατζίδικο. Ταϋλανδέζικο δε γνωρίζω αλλά γιαπωνέζικο προτείνω Hare&Tortoise στη Russell Square (φάε σκόνη, Wagamama!). Η βόλτα στο ποτάμι είναι από τις καλύτερές μου και περιμένω να ζεστάνει λίγο ο καιρός. Το αστείο είναι πως λένε οτι η βόρεια πλευρά του ποταμού είναι καλύτερη από τη νότια. Ο κόσμος όμως προτιμά να περπατάει στη νότια επειδή έχει μαγαζιά (OXO Tower rulz) και επειδή έχει θέα στη βόρεια πλευρά!

unpaiktable said...

Ένα clarification: Δε ξέρω τι έπαθε παραπάνω το Blogger και αντί για unpaiktable said.. έγραψε andreas said..

Σοφία said...

@ andreas/unpaiktable: Για το As Greek As It Gets έχω ακούσει καλά λόγια, αλλά δε με έχει φέρει ο δρόμος. Πρέπει να το βάλω στο πρόγραμμα.
Το Hare & Tortoise δεν το έχω ούτε ακουστά, αλλά αν είναι καλύτερο από το Wagamama, με ενδιαφέρει! Το αγαπημένο μου noodle bar είναι το Tai Won Mein (Κινέζικο) που έχει παραρτήματα μόνο στο νότιο Λονδίνο, π.χ. Greenwich, Catford, Elephant & Castle.
Όσο για τις βόλτες, προτιμώ σταθερά τη νότια πλευρά. Αυτό το South Bank Walk το έχω οργώσει :-)

avissos said...

συμφωνώ για τα ελληνικά φαγητά!τα ίδια κ εδώ στο Παρίσι..με ελάχιστες εξαιρέσεις!γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται?

Σοφία said...

Τι να σου πω... Είχα την εντύπωση ότι στο Παρίσι είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Εδώ πάντως είναι χάλια. Και να βρεις καλό εστιατόριο, δεν αναγνωρίζεις τα μισά φαγητά στον κατάλογο!

Anonymous said...

Thanks for writing this.