Thursday 31 May 2007

Έφαγα κεράσια


Σήμερα έφαγα τα πρώτα κεράσια της χρονιάς. Το οποίο είναι πολύ σημαντικό γεγονός γιατί στην Αγγλία τα κεράσια είναι ακριβό φρούτο, μάλλον επειδή είναι εισαγόμενο, όλως παραδόξως, καθότι το κλίμα ευνοεί τις κερασιές. Είναι τόσο ακριβό όσο το καρπούζι, που είναι άλλο ένα πολύ αγαπημένο μου φρούτο, επίσης εισαγόμενο, και είναι τόσο ακριβό που το πουλάνε σε φέτες.

Γαμώτο, όλο λάθος φρούτα μου αρέσουν. Χάθηκε να τρελλαίνομαι για μήλα; Ή φράουλες; Ή μπανάνες, που έχουμε πολλές και φτηνές; Βέβαια κάποτε τρελλαινόμουν και για τις μπανάνες, αλλά τόσα χρόνια στην Αγγλία μπούχτισα και δεν με εντυπωσιάζουν πια.

Τα κεράσια τα τσακίζω πάντως. Και τα πληρώνω όσο όσο όταν τα βρίσκω. Σήμερα πήρα 125 γραμμάρια (στην κυριολεξία μια χούφτα) και τα πλήρωσα σχεδόν 2 λίρες, ήτοι 2,50 ευρώ. Σα να λέμε, 20 ευρώ το κιλό. Αλλά ποιος θα πάρει 1 κιλό κεράσια; Χούφτες-χούφτες τα παίρνουμε, και τα τρώμε ένα-ένα, για να φτουράνε. Ολόκληρο Aτλαντικό διασχίσαν μέχρι να φτάσουν εδώ, να μην τα ευχαριστηθούμε;

53 comments:

MariaDedoussi said...

Χα χα...
Έχουμε όμως φτηνά, πολλά και καλά κουνουπίδια, πατάτες, μοσχάρια, ραπανάκια και ψάρια β.θ (βορείου θαλάσσης), τα οποία είναι όλα ίδια σαν χάμπουργκερ από τα Μακ Ντόναλντς.
Καλή όρεξη Σοφάκι.
Enjoy!

Σοφία said...

Να υποθέσω ότι ούτε κι εσείς έχετε κεράσια, ε;

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Σχετικά με την κινητοποίηση της Παρασκευής για την Αμαλία (www.fakellaki.blogspot.com), σας ενημερώνουμε ότι:

α) Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, όλοι οι bloggers θα ανεβάσουμε ένα post με τον κοινό τίτλο “Για την Αμαλία”.
β) Το τελικό κείμενο που θα αποσταλλεί με e-mail σε υπουργεία, αρμόδιους φορείς, κλπ έχει ήδη αναρτηθεί και όποιος θέλει μπορεί να το αντιγράψει και να το δημοσιεύσει (όχι πρίν την Παρασκευή). Επίσης θα βρείτε λίστες με links, μεταφρασμένα κείμενα και δελτία τύπου.
γ) Έχει ανοίξει ένα προσωρινό blog για την τελική φάση του συντονισμού της όλης προσπάθειας, με τίτλο Για την Αμαλία - http://giatinamalia-blog.blogspot.com/. Όσοι θέλετε να συνεισφέρετε ώστε να δικαιωθεί κάποτε ο αγώνας της Αμαλίας, μπορείτε να ενημερωθείτε από εκεί για όλες τις λεπτομέρειες της συλλογικής αυτής δράσης. Δηλώστε συμμετοχή για να γίνετε contributors και ενημερώστε όσους μπορείτε!!

(Υπάρχει το κείμενο έτοιμο & στα Αγγλικά! Φιλιά)

Nobody said...

Θυμάμαι μία φορά που είχα πάει να πάρω φρούτα στο μαγαζάκι του παν/μίου μας, και πήρα μία σακούλα πορτοκάλια,μία μήλα και μία μπανάνες. Και τελείωσα το στοκ του μαγαζιού!! Αυτά ήταν τα φρούτα που σχεδίαζαν να πουλήσουν για τη μέρα!!

Καλό καλοκαίρι

seaina said...

Θυμάμαι όταν είχα πάει πριν χρόνια στο Λονδίνο, μου είχε κάνει εντύπωση το καρπούζι σε φέτες που πωλείτο και μάλιστα σε τσουχτερές τιμές! Εκτίμησα λιγάκι την Ελλάδα με τις λαϊκές αγορές και τα βουνά από φρούτα!!
Όσο για τα κεράσια, με ρέγουλα γιατί πονάει η κοιλιά μετά!!! :-)
Φιλιά!

Σοφία said...

@ Nobody: Πόσα πλήρωσες για όλα αυτά?!!

@ Seaina: Άμα τρως 125 γραμμάρια τη φορά, δεν σου κάνουν καμία αίσθηση ;-)

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου έκανε εντύπωση όταν ήρθα στην Αγγλία, εκτός από τις φτηνές μπανάνες, ήταν ότι μπορούσες να πας στο σούπερ μάρκετ και να αγοράσεις μισό αγγούρι! Τώρα πλέον το θεωρώ φυσιολογικό, γιατί τι να το κάνω ένα αγγούρι ολόκληρο;

Sourotiri said...

Δηλαδη φαντασου ποσο θα πληρωνουν οι Αγγλοι σε ενα ακριβο εστιατοριο για μια φρουτοσαλατα:ΡΡΡΡ

Φαίδρα said...

Αυτό με το μισό αγγουρι κι εμένα μου είχε κάνει εντύπωση, αλλά όντως, πόσο να φάει ένα άτομο μέχρι να χαλάσει.

(επίσης το ότι μπορώ να πάρω μία ή δύο ντομάτες και να μή με κοιτάξει περίεργα ο μανάβης επίσης εκτιμώ βαθέως)

tsimpouka said...

σήμερα έφαγα φακές...και χθες φασόλια

Alitovios said...

Δεν στήνουμε μια μπίζνα να πουλάμε καρπούζια στην Αγγλία;

Anonymous said...

Τωρα με το μισό αγγούρι θυμήθηκα ένα ανέκδοτο με τον κουμπαρά, αλλά δεν με αφήνει η ανατροφή μου να το πώ........

ggk said...

Μωρέ λες να σου στείλουμε μερικά;
:)

Lina said...

φανταζομαι πόσο θα ζηλέψεις άμα σου πω ότι κάθε μέρα τρώω πεντναόστιμα κεράσια παό την κερασιά της αυλής μας!!! χωρίς λίπασμα, τραγανά και πανγλυκα

Anonymous said...

Ωραία τα κεράσια αλλά μου τη δίνουν τα κουκούτσια. Σήμερα έτυχε να φάω μερικά κεράσια. Για πρώτη φορά δεν ενοχλήθηκα... Τα μυαλά-κουκούτσια μερικών ανθρώπων ξεπέρασαν κάθε ενόχληση. Κι αν σκεφτείς να τα καταπιείς ίσως να πνιγείς. Δυστυχώς κάποιοι αναγκάστηκαν να τα καταπιούν... Ας μάθουμε να τα αποφεύγουμε. Η καλύτερη λύση, το φτύσιμο.

Για την Αμαλία

Ασκαρδαμυκτί said...

Δεν έρχεσαι το Καλοκαίρι να σε φιλοξενήσω στο χωριό μου, να σε βάλω κάτω απ' τις κερασιές και να τρως όσα κεράσια θες;
Και τζάμπα... ή, μάλλον, σχεδόν τζάμπα!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

@χωρίς_κουκούτσι: Ωραίος!

Σοφία said...

@ Sourotiri: Στα ακριβά εστιατόρια δεν σερβίρουν φρουτοσαλάτα ;-) Πάντως μια πακεταρισμένη που πήρα στο σούπερ μάρκετ, 400 γραμμάρια, με μήλο, πορτοκάλι, πεπόνι, σταφύλια και φράουλες την πλήρωσα τρεις λίρες (4,5 ευρώ).

@ Φαίδρα: Φαντάζομαι ότι σε κοιτάει περίεργα άμα πάρεις 2 κιλά όμως ;-)

@ Afros: Καλησπέρα!

@ Alitovios: Καλύτερα σουβλάκια, γιατί τα καρπούζια δεν τα πολυ-τρώνε και θα πέσουμε έξω.

@ Manolis: Κι έλεγα δεν θα βρεθεί κανένας να ασχοληθεί με το αγγούρι; Και βρέθηκε :-p

@ GGK: Κεράσια, καρπούζια ή αγγούρια;

@ Lina: Δεν *μπορείς* να φανταστείς!!

@ Xwris_koukoutsi: Καλησπέρα και σε σένα.

@ Ασκαρδαμυκτί: Στο χωριό μου έχω κι εγώ κεράσια (εντελώς δωρεάν μάλιστα) αλλά το θέμα είναι ότι δεν είμαι στο χωριό μου :-(

@ Ηλιαχτίδα: Πού χάθηκες κοριτσάκι; Καλησπέρα!

An-Lu said...

Παίρνε τα πράσινα μήλα Granny Smith που είναι ξυνούτισκα, νοστιμότατα και εγχώρια!

Σοφία said...

Εννοείται ότι τρώω πολλά μήλα (περισσότερο τις κόκκινες ποικιλίες που είναι πιο γλυκές) αλλά τόσα χρόνια μήλα, τα έχω βαρεθεί!

Pegasus said...

Έφαγα επιτέλους ένα καρπούζι που δεν ήταν μάπα σήμερα! πώς το βρήκε η μαμά μου δεν ξέρω! :)))

Καταλαβαίνω απόλυτα τι λες! Τόσα χρόνια στον Καναδά κάθε φορά που τρώμε αυτά τα ακριβά καλοκαιρινά φρούτα νομίζω πως τρώω νερό.

Ευτυχώς έχουμε καλά berries (βατόμουρα, μούρα, φράουλες, μύρτα...)

Σπύρος Σεραφείμ said...

σήμερα κεράσει εσύ, αύριο κεράσει εγώ...

Ελπίζω να ξέρεις το σάπιο αυτό ανέκδοτο!

ggk said...

Μα κερασάκια φυσικά :)
Καλημέρα!!!

Σοφία said...

@ Pegasus: Κι εδώ το ίδιο, από "φρούτα του δάσους" δόξα τω Θεώ πάμε πολύ καλά. Αλλά καρπούζια, πεπόνια, κεράσια, σύκα, όταν τα βρεις και εφόσον έχεις να τα πληρώσεις, τις περισσότερες φορές είναι χάλια.
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

@ Σπύρος Σεραφείμ: Δεν το ξέρω, αλλά αν δεν είναι πολύ σάπιο, πες το να το μάθω.

@ GGK: Στείλεεεεεεεεε!

Καλημέρα και Καλή Κυριακή σε όλους :-)

Γκρινιάρης said...

Κι εμένα από τα πρώτα πράγματα που μου έκανε εντύπωση στο supermarket εδώ ήταν η χρέωση του λεμονιού ανά τεμάχιο ("πλάκα κάνεις" σκέφτηκα) και τα αγγούρια σε σελοφάν! Πολύ αποστείρωση, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραιτήτως κακό.
Βέβαια εκείνη τη στιγμή αναλογίστηκα την αφθονία της Ελλάδας σε τέτοια προϊόντα!

Όσο για το αγγούρι, σιγά βρε παιδιά, τι ψυχή έχει ένα αγγουράκι; Μισό στη σαλάτα τη μια μέρα, μισό την άλλη, τελείωσε! :)

Από φρούτα κι εγώ κλασικά μήλα και πορτοκάλια. Δεν έχω επεκτραθεί σε πιο... εξωτικές επιλογές!

Σοφία said...

Καλά, τα λεμόνια είναι μια πονεμένη ιστορία. Φαντάζομαι ότι όταν είδες την τιμή του 1 λεμονιού κατάλαβες γιατί δεν τα πουλάνε με το κιλό, ε;

Πάντως μην κολλάς μόνο στα κλασικά τη στιγμή που έχεις τόσες άλλες επιλογές. Σου προτείνω blackberries & raspberries (που είναι εγχώριας παραγωγής και εποχιακά), όπως και mangoes, avocados, lichees (αν και νομίζω τα lichees κυκλοφορούν περισσότερο το χειμώνα). Και φυσικά μπανάνες και φράουλες που υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία.

DaNaH said...

Τι λες τώωωωωρα!!! Τόσο ακριβά είναι; Απίστευτο! Εγώ πριν 2 εβδομάδες πήρα από την λαϊκή της γειτονιάς μου 1 κιλό με 3 ευρώ, και την αμέσως επόμενη εβδομάδα πήρα ένα κιλό με 1 ευρώ. Αλλά δεν ήταν και πολύ καλά... Ελπίζω αυτήν την Τρίτη (ημέρα της λαϊκής) να έχει καλύτερα!

Anonymous said...

xexexexe!!!!Nομιζω οτι μπορω να σε καταλαβω...!!!
Αυτο που εχει σημασια...ειναι ...αν ατα κερασια ειχαν γευση κερασι...διοτι εγω οσα φρουτα εχω φαει εντω στο Αγγλια ειναι τοσο ανοστα που και χαρτι να φας ποιο πολθ γευσι θα χει!!!:P

Φιλακια Σοφακι!

Σοφία said...

@ Danah: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες! Όντως τα κεράσια εδώ κοστίζουν τρελά λεφτά. Μπορείς να βρεις και φτηνότερα από 20 ευρώ το κιλό, αλλά όχι μονοψήφιο νούμερο.

Τα δε λεμόνια έχουν 30 λεπτά το ένα. Ζντουπ! Καλύτερα μην μου πείτε πόσο τα βρίσκετε στην λαϊκή, προτιμώ να μην ξέρω ;-)

@ Ανατολή: Αυτά που πήρα ήταν ακριβούτσικα (από το M&S) και δεν ήταν άσχημα. Αλλά δεν θα τα περιέγραφα και πεντανόστιμα...

Γκρινιάρης said...

Σοφία μου, με έβαλες σε σκέψεις. Αύριο που θα πάω για ανεφοδιασμό θα κάνω την υπέρβαση και θα δοκιμάσω τίποτα. Αλλά αν δεν ενθουσιαστώ, μετά θα υποστείς τη γκρίνια μου! Χαχα!
Όχι, εντάξει, μην ανησυχείς, παίρνω την ευθύνη πάνω μου! :)

Σοφία said...

Ξεκίνα με κάτι απλό και σίγουρο, π.χ. blackberries (βατόμουρα) ή raspberries (αυτά δεν ξέρω πώς τα λένε στα Ελληνικά) ή έτοιμο-κομμένο μάνγκο, γιατί το ολόκληρο θέλει να ξέρεις πώς να το κόψεις. Τα μάνγκο παρεπιπτόντως ταιριάζει πολύ με φράουλα. Mπορείς να βάλεις μάνγκο και φράουλες μαζί σε μπλέντερ, να προσθέσεις λίγο χυμό λάιμ και αεριούχο νερό, και 1-2 παγάκια, και βγαίνει ένα φοβερό smoothie.

Αν πάρεις κομμένο μάνγκο να κοιτάξεις να έχει έντονο χρώμα και να φαίνεται μαλακό. Αν είναι ανοιχτοκίτρινο και σκληρό, είναι άγουρο και ξινίζει.

Γκρινιάρης said...

Μπλέντερ; Τι με πέρασες;

Thanks for the tips φρεσκάδας και νοστιμιάς! Χεχε!
Το μάνγκο είναι και από τις αγαπημένες μου γεύσεις παγωτού, οπότε ο ουρανίσκος μου δε θα παραξενευτεί. :) Τα raspberries πάντως νομίζω οτι απλά είναι άλλη ποικιλία βατόμουρων.

Σοφία said...

Λοιπόν, το έψαξα και βρήκα ότι τα raspberries στα Ελληνικά λέγονται σμέουρα, και είναι όντως ένα είδος βατόμουρου. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι τα σμέουρα είναι κούφια από μέσα, γιατί όταν συλλέγονται, το εσωτερικό του φρούτου μένει στο φυτό, ενώ στα βατόμουρα μένει πάνω στο φρούτο.

Για το μπλέντερ γράψε άκυρο :-p
Μπορείς όμως να συνδιάσεις παγωτό μάνγκο με παγωτό φράουλα και να δεις τον γευστικό συνδιασμό.

avissos said...

αν θες κεράσει κεράσια, στα στέλνω από paris..εισαγωγής φυσικά..από Ισπανία..αυτά έχει στο super, αυτά τρώμε..πάντως μοιάζουν με τα ελληνικά, ή προσπαθούν τουλάχιστον..
:(

R2-D2 said...

Ξέρεις πώς τα περίμενα τα κεράσια όσο ζούσα στην Αγγλία; Σου μιλάω για εθισμό. Στα κεράσια, στα Millie's cookies και στις...μαρμελάδες gooseberry!

Σοφία said...

@ Avissos: Μάλλον πρέπει να κάνω καμιά εξόρμηση προς τη γείτονα χώρα ;-)

@ R2-D2: Μαρμελάδα gooseberry δεν έχω δοκιμάσει, αλλά τα Millie's Cookies μ' αρέσουν πάρα πολύ! Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

Nyktipolos said...

Δώστε δ/νσεις κορίτσια να σας στέλνουμε από τις ευλογημένες χώρες φρούτα, να μας στέλνετε λίγη ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ανταλλαγή...

Γκρινιάρης said...

Τι είναι καλέ τα Millie's Cookies πάλι; Κοίτα να δεις πόσα πράγματα μου έχουν διαφύγει. Πείτε και σε μας τους καινούριους να μαθαίνουμε!

akanthos said...

Είστε σίγουροι οτι αυτό που τρώμε είναι κεράσι?
Εγώ πάντως θα το περιέγραφα ως εξείς
Μικρό κόκκινο μπαλάκι
χρωματισμένο με καρμίνιο της πάρμας,
εμπλουτισμένο με το Η32b με γεύση κερασιού και βερνικωμένο με αραβικό κόμι σατινέ,μεγαλωμένο δε με τα καλύτερα λιπάσματα της αγοράς.
Σοφία thanx για τα καλά σου λόγια,όσο για το γεγονός είναι σίγουρα τραγικό,έχει και συνέχεια όμως!!!

itelli said...

Passion fruit, Tescουδάτο, μούρλια.

Ακριβώς σαν κ αυτό που είχε κ στο χωριό μου :)

Σοφία said...

@ Nyktipolos: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες. Δίκαιη μου φαίνεται η ανταλλαγή ;-)

@ Γκρινιάρης: Είναι αλυσίδα που πουλάει μπισκότα αμερικάνικου τύπου και μάφινς. Βάλε Millie's Cookies στον Γούγλη και θα δεις τι θα σου βγάλει. Έχουν περίπτερα σε εμπορικά κέντρα και σιδηροδρομικούς σταθμούς, π.χ. Victoria, Paddington, London Bridge.

@ Akanthos: Καλώς τον. Φοβερή η περιγραφή σου!

@ Itelli: Είχατε καρπούς πασιφλόρας στο χωριό σου; Εμείς μόνο μάνγκο :-p

the BluElephant said...

εχθές μπήκα στις κόκκινες νύχτες και είδα ότι μιλάτε για κεράσια.. σήμερα πήγα στον κύριο σενςμπουρι αλλά κερασιά δεν βρήκα


εμάς πέρα από τα δυτικά προάστια σας μας έχει μου φαίνεται γραμμενους...

πάλι καλά που έχει φράουλες... πήρα για να μην λείψουν οι βιταμίνες!

καλή σου εβδομάδα...και κάτι μου λέει ότι θα μας πιάσουνε οι ζέστες..κάτι ακούστηκε και για 28oC... να δούμε!

:]

Σοφία said...

Μπορεί ο δικός σας Σένσμπουρης να είναι μπας-κλας και να φέρνει μόνο φτηνιάρικα φρούτα :-p

Να πας στον Άγιο Μιχαήλ (aka M&S) που έχει σίγουρα κεράσια, να πάρεις καμιά χούφτα.

Dream_Rider said...

Κόκκινες νύχτες, κόκκινα κεράσια και μαύρες πείνες!!!

Πάντα τα χρώματα τραβάνε το μάτι, την όρεξη αλλά και (πολυ συχνά) το πορτοφόλι μας! Γιατί όχι; Αξίζει!

Laplace said...

σοφάκι και ελλαδα τα κεράσια πανακριβα ειναι..

Σοφία said...

@ Dream_Rider: Το κόκκινο ειδικά είναι πολύ τραβηχτικό χρώμα, ειδικά το κόκκινο των κερασιών.
Καλώς ήρθες.

@ Laplace78: Πόσο ακριβά όμως; 3-4 ευρώ το κιλό;

Σπύρος Σεραφείμ said...

Μια φορά πηγαίνει σε ένα περίπτερο κάποιος που δεν μίλαγε καλά ελληνικά, και λέει στον περιπτερά:
- Παγωτό κεράσι;
- Πρώτο ψυγείο αριστερά, λέει ο περιπτεράς.
Βρίσκει ο πελάτης το ψυγείο, παίρνει το παγωτό, το ανοίγει, το δαγκώνει και λέει στον περιπτερά:
- Σήμερα κεράσι εσύ, εγώ κεράσει άλλη φορά!

Στο είπα ήταν σάπιο!

Σοφία said...

Χαχαχα καλό είναι :-)
Έχω ακούσει πολύ χειρότερα.

Καλημέρα!

kat. said...

Μου αρέσουν ΠΟΛΥ τα κεράσια! όχι στο επίπεδο που μου αρέσουν οι φράουλες...αλλά μου αρέσουν...

το προηγούμενο σάββατο πήγα στην γιορτή κερασιού στην Θήβα - για καθαρά επαγγελματικούς λόγους. η χαρά μου δεν λεγόταν....ήμουν σίγουρη οτι θα έφευγα με τουλάχιστον ένα κιλό από δαύτα!
τελικά, ούτε ένα γραμμάριο δεν μας έδωσαν απλώς όποιος ήθελε έπερνε στην χούφτα του και έτρωγε από ένα καλάθι!
σιχτίρ.....η χαρά μου έμεινε!

civil said...

Λοιπόν, ξεκινάω να μαδάω τις αδέσποτες κερασιές της Εύβοιας (κατά Μετόχι μεριά) και σου στέλνω κεράσια με κούριερ! Θα τρελαθούμε στο τάληρο!

ΥΓ α, κι ο αλητόβιος παρόμοιο σκέφτηκε! Μέσα κι αυτός στην εταιρεία!

Laplace said...

nomizw kamia 15ra-18ra sofaki!toso eixan persi,fetos den exw agorasei..

asxeto,gia thn amalia den tha grapseis kati?

Σοφία said...

@ Kat: Μακάρι να είχαμε κι εδώ γιορτή κερασιού, θα τα τσάκιζα έστω και χούφτα-χούφτα ;-)
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

@ Civil: Να την κάνουμε ΕΠΕ ή ΑΕ;

@ Laplace78: Πού τα παίρνεις καλέ εσύ τα κεράσια τόσο ακριβά; Aφού η Δανάη λέει 3 ευρώ το κιλό είχαν στη λαϊκή!

Τις σκέψεις μου για το θέμα φακελάκι τις έχω γράψει στα ιστολόγια του Γκρινιάρη και της Ηλιαχτίδας. Εδώ διατηρώ σιγή ιχθύος. Θα γράψω κάποια στιγμή για τον Σύλλογο Ελπίδα, όταν (αν) κοπάσει ο θόρυβος για την Αμαλία.

avissos said...

όταν έρθει η ώρα της 'ανταλλαγής', just let me know!
;)

pantheon said...

ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΑΛΑΎΨΑ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΒΡΗΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΕΣ ΜΑΝΙΝΕΣ ΚΤΛ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΕΚΑΣΤΟ