Saturday 30 May 2009

Παραλιακά - μέρος 2ο

Συνεχίζεται από το προηγούμενο.

Όταν ο καιρός είναι καλός, βγαίνουν έξω τα κουβαδάκια και τα φτιαράκια. Όποιος δεν έχει φέρει μαζί του, μπορεί να τα αγοράσει από ειδικά μαγαζιά, που πουλάνε επίσης ανεμοφράκτες, ρακέτες κ.λπ. Όπως βλέπετε, τα σωσίβια δεν έχουν πέραση. Τι να τα κάνουν άλλωστε...


Στην παραλία μπορείς να μαζέψεις ήλιο ή να απολαύσεις το δροσερό αεράκι αγναντεύοντας την παγωμένη θάλασσα που δεν τολμάς να πλησιάσεις. Ειδικά στις βραχώδεις παραλίες όπως είναι αυτή του Hastings, μπορείς επίσης να ασχοληθείς με την αναζήτηση βότσαλων και κοχυλιών.


Όσοι τυχόν έχετε διαβάσει το μυθιστόρημα της Ρόζαμουντ Πίλτσερ "Ψάχνοντας για κοχύλια" (αγγλιστί The Shellseekers), ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από αυτό που βλέπετε στις επόμενες φωτογραφίες.


Για όσους δεν τους προσελκύει η θάλασσα ή βαριούνται να περπατάνε στα βράχια με κουβαδάκια και δίχτυα στα χέρια, υπάρχουν συνήθως κάποια μονοπάτια κοντά στη θάλασσα που προσφέρονται για περπάτημα.


Η περιοχή γύρω από το Hastings είναι πολύ όμορφη, με εντυπωσιακούς βράχους και σπηλιές.


Επίσης προσελκύει πολλά πουλιά, όπως βλέπετε και από τις ενημερωτικές αφίσσες.


Δεν αξίζει όμως μόνο η περιοχή γύρω από την παραλία. Η παλιά πόλη είναι πολύ όμορφη, με στενούς πλακόστρωτους δρόμους, γραφικά σπιτάκια, ωραίες παμπ...


...και συμπαθητικά μαγαζάκια στα οποία μπορείς να βρεις λογής-λογής πραγματάκια όπως αυτό το περίεργο σκάκι.


Στην κορυφή του βράχου υπάρχει κάστρο στο οποίο ανεβαίνεις από μονοπάτι. Παλιά υπήρχε και τελεφερίκ, το οποίο δεν λειτουργεί πλέον, αλλά έχει δρομολογηθεί η αντικατάστασή του με καινούριο και η επαναλειτουργία του στις αρχές του φετεινού καλοκαιριού (χωρίς να έχει δωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία).


Οι πιο γυμνασμένοι βέβαια ανεβαίνουν από το μονοπάτι. Εμείς αρκεστήκαμε στο να το φωτογραφίσουμε μόνο από μακριά (ας είναι καλά ο τηλεφακός).


Φυσικά όταν ξεπροβάλλει ο ήλιος, όλα φαίνονται πιο όμορφα.


Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι το λιμάνι. Οι βάρκες αντί να λικνίζονται στη θάλασσα όπως γίνεται στην Ελλάδα, είναι τραβηγμένες στην στεριά γιατί έτσι προφυλλάσονται από την παλίρροια.


Όταν ο ουρανός είναι γαλάζιος και η θάλασσα ήρεμη, μπορείς σχεδόν να φανταστείς ότι αγναντεύεις την Μεσόγειο.


Και μια ιστορική πληροφορία: από το 1933 ως το 1946 λειτούργησε στο Hastings μια τεράστια ανοιχτή πισίνα μήκους 100 μέτρων και πλάτους 28 μέτρων. Αυτές οι ανοιχτές πισίνες (που στα αγγλικά λέγονται lidos) ήταν πολύ δημοφιλείς τη δεκαετία του 30 και μερικές εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, ακόμα και στο κέντρο του Λονδίνου. Από την πισίνα του Hastings έχουν μείνει πια μόνο φωτογραφίες...

23 comments:

Anonymous said...

ωωωωωω! τα μονοπάτια για περπάτημα και οι βάρκες στην παραλία ότι καλύτερο για φωτογράφιση, όταν βγαίνει ήλιος ναι είναι υπέροχα καθόλου μελαγχολικά (πάλι μου κάνει εντύπωση η καθαριότητα, σαν γνήσιος βρωμύλος και Γρεκός μπορεί να πάθω τίποτα αν πάω εκεί :)

~~A~~ said...

Η θάλασσα πάντως μου φωνάζει να βουτήξω...Ωραίο μέρος!

Anastasios said...

Το χρώμα της θάλασσας είναι καλούτσικο. Θυμίζει λίγο από Μεσόγειο. Εντάξει "λίγο" είπα... Πολλές φορές πάντως οι Αγγλικές θάλασσας είναι (χρωματικά) πολύ άσχημες, βαθυ-πρασινο-καφέ κ.λ.π.

Σοφία said...

@ Ηλιογράφος: Eίδες που είχα δίκιο για τη συννεφιά; Όταν έχει ήλιο είναι εντελώς αλλιώς :-)

@ ~~A~~: Κι εγώ βούτηξα, αλλά μόνο τα πόδια!

@ Anastasios: Καφέ-γκρι χρώμα έχουν λόγω της συννεφιάς περισσότερο. Πάντως νομίζω ότι παίζει ρόλο και ο βυθός. Η θάλασσα στο Hastings έχει πιο "φυσιολογικό" χρώμα γιατί κάτω έχει βότσαλο κι δεν λασπώνει.

VAD said...

Όμορφο ταξιδι,με προετοίμασες για τις παραλιες που θ'απολαυσω σε λιγες μερες επιστρέφοντας πια...

kiki said...

Με το που ανέφερες στην αρχή για κοχύλια, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν το Ψάχνοντας για κοχύλια της Πίλτσερ!

Σοφία said...

@ VaD: Τέτοιες μέρες που είναι, οι παραλίες είναι στο μυαλό όλων μας :-)

@ Kiki: Νομίζω ότι όποιος έχει διαβάσει αυτό το βιβλίο, του έχει μείνει!

fvasileiou said...

Κυριακή σήμερα και οι άλλοι πήγαν για μπάνιο στην Πάφο, αλλά δεν τους ακολούθησα. Είναι τόσο πολλή η ζέστη, που δεν αντέχω ούτε να... διασκεδάσω. Βέβαια αν είχε και εδώ μερικά από τα τροφαντά συννεφάκια που στολίζουν τους αλβιωνικούς ουρανούς, τότε...

George said...

Καλημέρα :)

Σοφία said...

@ FVasileiou: ...τότε θα έκανε ψοφόκρυο και θα βλέπατε τη θάλασσα μόνο από μακριά, όπως εμείς ;-)

@ George: Καλημέρα!

Γιάννης Καραμήτρος said...

Ωραίες οι φωτογραφίες του Hastings αλλά που κολάει η Ισλανδία;

Σοφία said...

Είναι αλυσίδα σούπερ μάρκετ, όπως λέμε Carrefour, ΑΒ κ.λπ. Η φωτογραφία ήταν στη βιτρίνα τους.

Anonymous said...

Προσπαθούσα όσο κατέβαινα να καταλάβω τι ήταν όλες οι βάρκες στην αμμουδιά. Τελικά μου έλυσες την απορία. Περίεργο για μας που δεν το έχουμε συνηθίσει.

Η καθαριότητα σχεδόν ψυχοπλακωτική αν μπουμε σε συγκρίσεις. Αλλά για να είμαστε και δίκαιοι, η συννεφιά κάνει τα τοπία να χάνουν την μισή τους γοητεία

Σοφία said...

Εντάξει, δεν είναι *τόσο* καθαρά... νομίζω ότι και στην Ελλάδα αν πας σε ένα ωραίο παραλιακό μέρος, δεν θα δεις σαβούρα στους δρόμους. Η συννεφιά αλλάζει τελείως το τοπίο.

Σοφία said...

Και μεις νομίζουμε ότι μόνο εδώ έχουμε ωραίες παραλίες! Υπέροχες οι φωτογραφίες και στα δυο ποστ, αλλά εμένα το μυαλό μου έμεινε στο βάζο με τις καραμέλες!!!
Καλό βράδυ Σοφάκι μου!

Katerina said...

Καλό μήνα σε όλους!
Σοφία αν συνεχίσεις να βάζεις τέτοιες φωτογραφίες θα πάθω νευρικό κλονισμό!
Ζηλεύω!!
Ανυπομονώ να επισκεφτώ ξανά την Αγγλία :)

Belbo said...

Σοφία,

Πανέμορφο πραγματικά το Hastings, με μια διαφορετική ομορφιά βέβαια από τις δικές μας παραλίες. Γενικά η Αγγλική εξοχή φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και είναι από τα κομμάτια που δεν έχω δει ιδιαίτερα, φιλικά,

J D Rennison said...

Θέλω να πάω σε κανένα διβδόμαδο. Αν ο καιρός είναι όπως χτες, είναι ό,τι πρέπει. Αν έμεινες σε B&B μπορείς να μας πεις πού κυμαίνονται οι τιμές;

Marina said...

Ωραίο γραφικό κάστρο να δεσπόζει του προσεγμένου χωριού. Το βιβλίο "Ψάχνοντας για Κοχύλια" είχε στο εξώφυλλο μία παραλία σαν τη δική σου και σκυφτές φιγούρες ανθρώπων να αναζητούν. Κρίμα που είναι κρύα τα νερά..γιατί απο θάλασσα σκίζει

Σοφία said...

@ Σοφία: Επιτέλους κάποιος να σχολιάσει το βάζο με τις καραμέλες :-)))

@ Κατερίνα: Ωχ ωχ! Να τα διαβάζεις σιγά-σιγά για να μην έχουμε κανένα απρόοπτο. Είσαι η Κατερίνα που ήρθε πρόσφατα Αγγλία; Πώς σου φάνηκε;

@ Belbo: Πολύ λίγοι από τους επισκέπτες βλέπουν την αγγλική επαρχία, ειδικά της νότιας Αγγλίας. Είναι ο μεγάλος άγνωστος, κι ας είναι τόσο όμορφη!

@ Geeky_grumbler: Πήγαμε αυθημερόν κι έτσι δεν ξέρω. Όταν είχαμε πάει παλιότερα είχαμε μείνει σε B&B. Δεν θυμάμαι πόσο είχε, αλλά δεν ήταν ακριβό και το βρήκαμε επί τόπου, χωρίς να έχουμε κάνει κράτηση από πριν.

@ Marina: Ναι, για μπάνιο δεν λέει, είναι παγωμένα. Όχι πως δεν κάνουν βέβαια, απλά για μας τους μεσογειακούς το νερό είναι υπερβολικά κρύο.

Katerina said...

Ναι Σοφία είχα έρθει στο Λονδίνο και φτάσαμε μέχρι Silverstone (F1).Το ταξίδι με το τρένο ήταν πολύ ωραίο κ γενικώς είδαμε κ λίγο english countryside! Και το Λονδίνο βέβαια υπέροχο! (Θα μπορούσα να μιλάς ώρες χαχα)
Εγώ πάντα είχα τις καλύτερες εντυπώσεις για την Αγγλία που μετά το ταξίδι ενισχύθηκαν και άλλαξε κ η γνώμη από το έτερον ήμισυ που δεν έτρεφε κ μεγάλη εκτίμιση στην Αλβιώνα.

Σοφία said...

Ναι, το λένε πολλοί αυτό, δηλαδή ότι δεν έχουν σε εκτίμηση τους Άγγλους ή την Αγγλία, και πάντα σκέφτομαι ότι αν είχαν έρθει ποτέ θα είχαν σίγουρα αλλάξει γνώμη :-)

Anonymous said...

Σε αυτό το μέρος ΠΡΕΠΕΙ να πάω!!!