Wednesday 7 February 2007

Σάλος!

Πριν λίγες μέρες μια φίλη Ελληνίδα που κι αυτή μένει στο εξωτερικό, μου είπε ότι μπορείς να κατεβάσεις Ελληνικές εφημερίδες σε μορφή .pdf μέσω ίντερνετ και να τις διαβάσεις αυθημερόν. Ε λοιπόν εγώ δεν είχα ιδέα. Την τελευταία φορά που το είχα ψάξει (πριν κάτι χρόνια) μπορούσες να δεις το εξώφυλλο και να διαβάσεις 2-3 βασικά άρθρα, κι αυτά συνήθως 1-2 μέρες μετά την κυκλοφορία του φύλλου.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πολύ. Η φίλη είχε δίκιο. Ολόκληρη εφημερίδα την κατέβασα σε 2 λεπτάκια. Βέβαια αγανάκτησαν οι συνάδελφοι μέχρι να την τυπώσω (72 σελίδες ήταν αυτές) αλλά στο τέλος είχα στα χέρια μου ΤΑ ΝΕΑ σα να τα είχα αγοράσει από το περίπτερο, αλλά τυπωμένα σε καλύτερης ποιότητας χαρτί ;-)

Δεν το συζητώ, είναι ωραία φάση να διαβάζεις ελληνική εφημερίδα (και δη σημερινή) μέσα στο tube σε άσχετη φάση. Ενημερώθηκα για τις (επικείμενες?) εκλογές, για τις καταλήψεις, για τον Αλογοσκούφη, για τις συνεντεύξεις του ΑΣΕΠ, για τον Στεφανάκο. Αλλά εκεί που γέλασα ήταν όταν έφτασα στις ειδήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα στο βίντεο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες με την αγγλική αυτοκινητοπομπή που δέχτηκε φιλικά πυρά από τους Αμερικανούς στο Ιράκ προ τετραετίας.

"Σάλος προκλήθηκε στη Βρετανία από απόρρητο αποκαλυπτικό βίντεο..."

Σιγά φίλε μου. Ώπα και στάκα. Τι σάλος; Καταρχήν εδώ μιλάμε για Βρετανούς. Δεν τους τάραξαν οι βόμβες μέσα στο κέντρο του Λονδίνου, και τους τάραξε ένα στρατιωτικό λάθος στο Ιράκ; Ποιος τον είδε τον σάλο, και γιατί εγώ δεν κατάλαβα τίποτα; Άσε το άλλο: "αποκαλυπτικό" λέει. Αποκαλυπτικό θα ήταν αν μας αποκάλυπτε κάτι που δεν το ξέραμε. Το συγκεκριμένο συμβάν έγινε τον Μάρτιο του 2003, δηλαδή πριν από σχεδόν 4(!!) χρόνια και τότε όντως είχε γίνει θέμα. Όχι σάλος, αλλά το είπαν οι ειδήσεις, και συζητήθηκε στο στυλ: με τέτοιους σύμμαχους τι να τους κάνουμε τους εχθρούς. Οπότε τι ακριβώς αποκαλύφθηκε τώρα;

Μετά θυμήθηκα και κάτι άλλα που μου είχαν πει φίλοι Έλληνες πριν τα Χριστούγεννα. Είχαν διαβάσει, λέει, ότι στο Λονδίνο δεν είχε χριστουγεννιάτικα φώτα και ότι το ταχυδρομείο δεν κυκλοφόρησε τα κλασικά χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα για να μη θιγούν οι αλλόθρησκοι. Εντάξει παιδιά, είπαμε, υπάρχει μια ένταση με τους μουσουλμάνους στη χώρα, αλλά όχι και να γράφουμε παραμύθια. Ήμαρτον.

Πάντως έτσι εξηγούνται διάφορα τρελά που με έχουν ρωτήσει φίλοι και γνωστοί από Ελλάδα κατά καιρούς: ακούσαμε ότι [έγινε πανικός], είδαμε στις ειδήσεις ότι [συνέβηκε μια μεγάλη καταστροφή], διαβάσαμε ότι [προκλήθηκε σάλος]. Κι εγώ σα χαζή να απαντώ: δεν άκουσα τίποτα.... δεν ξέρω τίποτα... μπα, δε νομίζω... Μα, τα λένε οι εφημερίδες, οι ειδήσεις, το ραδιόφωνο. Στο τέλος θα με περάσουν για άσχετη, ότι δεν ξέρω τι γίνεται γύρω μου. Τα λένε οι ειδήσεις, ε; Μήπως τα παρα-λένε;

Αυτού του είδους η δημοσιογραφική κάλυψη στην Αγγλία λέγεται sensationalising. To "συνδεδεμένο λεξικό" δε δίνει μετάφραση, αλλά ο νοών νοείτω. (ελπίζω να το έγραψα καλά αυτό γιατί δεν έχω αρχαιοελληνικό λεξικό να το τσεκάρω)

5 comments:

Φαίδρα said...

Το σταυρόλεξο πουλάκι μου τό'λυσες;

(χιχιχι!)

Σοφία said...

Όχι. Ποτέ δε λύνω σταυρόλεξα. Τα βαριέμαι :-o
(Μόνο σκανδιναβικά λύνω καμιά φορά, επειδή είναι εύκολα και τα ξεπετάω :-)

Ασκαρδαμυκτί said...

Τώρα εσείς θα μαθαίνετε τα ελληνικά νέα πριν από μας...

itelli said...

Έτσι είναι, όμως, αν οι Έλληνες "δημοσιογράφοι" λαμβάνουν ενημερώσεις για τα τεκταινόμενα απο την Sun, την Daily Mirror, την Daily Express κ τα συναφή...

Σοφία said...

Πονεμένη ιστορία αυτή, itelli...
Βλέπω κάτι τίτλους στα ΝΕΑ "αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Sun" και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι!!