Saturday 17 February 2007

Κινέζικη πρωτοχρονιά


Αύριο είναι η Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Είναι η πιο σημαντική μέρα του κινέζικου ημερολογίου και γιορτάζεται με παρελάσεις, εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα και φαγοπότι. Συμβολίζει το ξεκίνημα ενός νέου σεληνιακού έτους και την αρχή της άνοιξης. Γιορτάζεται ιδιαιτέρως από τους Κινέζους αλλά κι από όλους τους Λονδρέζους, ανεξάρτητα από έθνος και φυλή.

Το κέντρο του Λονδίνου στολίζεται με κόκκινα & χρυσά φανάρια, μπαλόνια, γιρλάντες, πανώ και σημαιάκια. Στις 11 το πρωί της Κυριακής ξεκινάει η παρέλαση, που καταλήγει στην κεντρική πλατεία, την Trafalgar Square. Μετά γίνονται συναυλίες, ακροβατικά, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και οι περίφημοι χοροί των δράκων. Όλη η γύρω περιοχή μετατρέπεται σε ένα τεράστιο παζάρι, τα κινέζικα εστιατόρια γεμίζουν ασφυκτικά, ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους. Οι εορτασμοί τελειώνουν το βράδυ με πυροτεχνήματα και κροτίδες.

Τις μέρες πριν την πρωτοχρονιά η παράδοση επιβάλλει την εξόφληση όλων των χρεών (ευτυχώς πλήρωσα την πιστωτική που τη χρωστούσα ένα μήνα τώρα), αγορά νέων ρούχων (άκυρο), κούρεμα μαλλιών και γενικότερο σουλούπωμα (tick, tick), και καθάρισμα του σπιτού απ΄άκρη σ' άκρη (εδώ αποτύχαμε τελείως, αλλά εντάξει, δεν είμαστε Κινέζοι). Σήμερα κανονικά έπρεπε να έχουμε οργανώσει παραδοσιακό εορταστικό δείπνο, αλλά θα τιμήσουμε τη μέρα με delivery από το κινέζικο της γειτονιάς.

Μπορεί να μη γιορτάζουμε την Καθαρή Δευτέρα, αλλά έχουμε μια αξιοπρεπή εναλλακτική, έτσι; Και το κυριότερο, δεν προβλέπεται κακοκαιρία :-)

Καλά κούλουμα & προσοχή στις μετακινήσεις σας!

3 comments:

Klearchos said...

Χρόνια πολλά (ελληνικά και κινέζικα)!

Σοφία said...

Ευχαριστώ κι ανταποδίδω εις άπταιστην κινεζικήν: Kung Hei Fat Choi!

Φαίδρα said...

Σε ιδεογράμματα το έχεις, ή να πάω στο Βαβελφίς;

(ασε πήγα: 新年好)