Tuesday 18 September 2007

Η Γιορτή του Τάμεση


Το περασμένο σαββατοκύριακο, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ο δήμαρχος του Λονδίνου διοργάνωσε το Thames Festival, μια γιορτή για το τέλος του καλοκαιριού, η οποία κατά ευτυχή συγκυρία φέτος συνέπεσε με ένα πραγματικά καλοκαιρινό σαββατοκύριακο. Η γιορτή αποτελείται από εκδηλώσεις που γίνονται γύρω από τον ποταμό, στις όχθες και στις γέφυρες: παζάρια, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, καρναβάλι, πυροτεχνήματα, προβολές ταινιών, κωπηλατικοί αγώνες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Είδα το πρόγραμμα και με έπιασε πονοκέφαλος. Για να τα δεις όλα έπρεπε να βγεις από το μεσημέρι και να περιφέρεσαι πάνω-κάτω στις όχθες του Τάμεση μέχρι το βράδυ, και πάλι όλο και κάτι θα έχανες.

Μετά από ώριμη σκέψη, αποφάσισα να πάω σε μια από τις γέφυρες που λέγεται Southwark (Σόδαρκ!) Bridge, όπου είχαν κόψει την κυκλοφορία και είχαν οργανώσει φαγοπότι. Προφανώς την ίδια ιδέα με μένα είχαν και πάααααρα πάρα πολλοί άλλοι, αφού στους δρόμους γύρω από τη γέφυρα είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου, και μάλιστα έπρεπε να περιμένεις πριν ανέβεις στη γέφυρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.


Πάνω στη γέφυρα, τα μεγαλύτερα εστιατόρια της περιοχής είχαν στήσει πάγκους και σέρβιραν αγγλικά και εθνίκ εδέσματα, ενώ για τον κόσμο υπήρχαν ξαπλώστρες, καναπέδες, ξύλινοι πάγκοι, δεμάτια σανό (όχι, δεν σας κάνω πλάκα, δείτε τις φωτογραφίες), κυριλέ τραπέζια με πολύφωτα και άλλα τέτοια τρελά. Μέχρι και γραμμόφωνα που έπαιζαν μουσική είχε, ενώ στην άλλη άκρη της γέφυρας είχε ζωντανή μουσική και χορούς.


Για τα παιδιά είχε διάφορες δραστηριότητες όπως ένα παιχνίδι που λέγεται apple bobbing (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση "χοροπηδηχτά μήλα"). Για το παιχνίδι αυτό χρειάζεται ένα μεγάλο δοχείο με νερό, όπου μέσα ρίχνεις μήλα. Οι παίχτες σκύβουν πάνω από το νερό και προσπαθούν να πιάσουν τα μήλα με τα δόντια τους. Ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη είναι αρκετά δύσκολο, γιατί τα μήλα "χοροπηδάνε" μέσα στο νερό. Ευτυχώς που είχε καλό καιρό γιατί μουσκεύτηκε πολύς κόσμος. Τόση πέραση είχε το παιχνίδι, που παντού έβλεπες μισοφαγωμένα μήλα.


Το καλύτερο όμως ήταν ένα σπιτάκι από ζαχαρωτά (σαν αυτό που είχαν βρει στο δάσος ο Χάνσελ και η Γκρέτελ στο ομώνυμο παραμύθι). Μικροί και μεγάλοι βοήθησαν στη διακόσμηση με γλάσο ζαχαροπλαστικής, και στο τέλος της ημέρας το ...έφαγαν! Ήταν και πεντανόστιμο το άτιμο!


Έμεινα στη γέφυρα μέχρι τη δύση του ήλιου, που πρέπει να πω ότι ήταν αρκετά εντυπωσιακή, παρόλο που από το σημείο που είμασταν ο ήλιος δεν έδυε πάνω από το νερό αλλά πίσω από κάτι κτήρια στο βάθος.


Στην επιστροφή είδα πολύ κόσμο στους δρόμους (ούτε γιορτή να ήταν ;-) και σίγουρα πολλοί έμειναν ως αργά και το γλέντησαν, αλλά εγώ βιαζόμουν για να μην χάσω τον αγώνα Ελλάδας-Ισπανίας (κλαψ!). Η κοπέλα με την μπύρα μου άρεσε γιατί είχε στηθεί σε πολύ στρατηγικό σημείο και από μακριά φαινόταν σα να έπινε μαζί με τον φρουρό. Το πλακόστρωτο στενάκι λέγεται Clink Street ("Οδός Φυλακής") και έχει πάρει το όνομά του από μια από τις παλιότερες φυλακές του Λονδίνου που βρισκόταν εκεί.

39 comments:

ADERGHIL said...

i like how you are so into all the festivals and events. brings back memories:p
i'm in london next month for the london film festival and i can't wait

ADERGHIL said...

by the way, did you have your name day or something? xronia polla :p

Anonymous said...

Καλημέρα! Ωραίο φέστιβαλ :)
Η φώτο με το ηλιοβασίλεμα θα ήταν άπαιχτη αν είχες τηλεφακό....αλλά κι έτσι δεν είναι άσχημη

DaNaH said...

Υπέροχες οι φωτογραφίες Σοφάκι! Επέστρεψες δυναμικότατα!!! Keep walking! ;-)

ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ... said...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ,ΤΗΝ ΒΟΛΤΑ,ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ,ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΟΝΤΑ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ...ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΟΜΟΡΦΑ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ....ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ...

An-Lu said...

Αχχχχ...πάλι θα γίνω England-sick (κατά το homesick) ;-)

gkriniara said...

Είσαι πολύ τυχερή που μένεις σε μια πόλη που συνεχώς σου δίνει εικόνες και εμπειρίες. Δυστυχώς η δική μας πρωτεύουσα κοιμάται ύπνο βαθύ. Καλός ο ήλιος αλλά μόνο αυτός δεν φτάνει. Ωραίες φωτογραφίες !!

Γκρινιάρης said...

Και μετά την gkriniara, ο gkriniaris. Σύμπτοσις...

Ωραίες φωτογραφίες! Είχα κι εγώ στο πρόγραμμα να πάω στη γέφυρα με τα φαγητά, αλλά δεν άντεξα, γιατί μέχρι τον Τάμεση πήγα με ποδήλατο και ήμουν εξαντλημένος. Μου έδωσες μια γεύση όμως!

Σοφία said...

@ BathTub is/land: Σκέφτομαι να βάλω εναλλακτικό τίτλο στο ιστολόγιο: walk down memory lane with me :-)
Ευχαριστώ για τις ευχές. Γλυκάκι πήρες;

@ Ηλιογράφος: Ε τι να κάνουμε, αυτά τα μέσα έχω, αυτά χρησιμοποιώ :-p

@ Δανάη: Ευχαριστώ κοριτσάκι :-)

@ Φαντασιόπληκτος: Eυχαριστώ και καλημέρα!

@ An-Lu: Σόρρυ ;-)

@ Gkriniara: Ευχαριστώ, αν και δεν συμφωνώ ότι η Αθήνα κοιμάται. Ίσα-ίσα που εκεί σας βοηθάει *και* ο καιρός για να βγάζετε ωραίες φωτογραφίες, και απορώ που δεν τον εκμεταλλεύεστε περισσότερο.
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Γκρινιάρης: Και πού 'σαι ακόμα. Υπάρχει *και* Griniaris!! Ίσως είναι ο επόμενος που θα σχολιάσει.
Λοιπόν, περιμένω να δω τις δικές σου φωτό από τα μέρη που πήγες, γιατί εγώ μόνο τη γέφυρα είδα. Ούτε καν το καρναβάλι (αλλά σ' αυτό φαντάζομαι δεν πήγες ούτε εσύ).

Γκρινιάρης said...

Σιγά μην γυρνούσα με το ποδήλατο 12 το βράδυ, πτώμα... Δε μένω και δίπλα... Εξ' άλλου από καρναβάλια χόρτασα! :) Θα τις ανεβάσω σύντομα τις φωτογραφίες, αν και μην περιμένεις τίποτα φοβερό.

Σοφία said...

Εγώ με τρένο πήγα και ήμουν διαλυμένη στο τέλος της ημέρας. Εσύ με το ποδήλατο φαντάζομαι σε τι κατάσταση ήσουν...

Τις πληροφορίες που έγραψα για το πώς να πας στο Greenwich τις είδες; Ή θα ξεκινήσεις να τρέχεις με το ποδήλατο πάλι;

Nobody said...

Ποιό κανάλι έδειξε τον αγώνα?

Σοφία said...

Στην Αγγλία κανένα :-(
Αλλά είχε κάτι live feed στο διαδίκτυο.

Γκρινιάρης said...

Τις είδα, τις είδα. Θα ήθελα να έχω το ποδήλατο πάντως μαζί μου, πρέπει να μελετήσω αν μπορώ να το πάρω στο DLR...

Σοφία said...

Στο τρένο το παίρνεις σίγουρα. Για το DLR δεν ξέρω. Γιατί να πας με DLR όμως? Το τρένο είναι πιο γρήγορο.

Σπύρος Σεραφείμ said...

έλα, ρε, ζήλεψα τώρα!...

Σοφία said...

Τι απ' όλα; Τον κόσμο, τα γλυκά, τα μήλα;

Anonymous said...

Ωραίο που είναι!!! Αλλά πολύς κόσμος!!! lol!!!

ADERGHIL said...

can i have two? :p

the_sailor said...

Κέφι και φαντασία να υπάρχει, και δεν είναι δύσκολο να οργανώσει κανείς τέτοιες εκδηλώσεις.
Σε εμάς δεν ξέρω τι από τα δύο λείπει...

the_sailor said...

Τελικά αυτό που σίγουρα λείπει είναι ο... Τάμεσης.
Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα, σε σημείο που δεν καλύπτεται ο... Κηφισός... :)

Σοφία said...

@ Laxanaki: Πολύς δε λέει τίποτα! Ούτε τζάμπα φαγητό να μοιράζανε!!
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες (δεν θυμάμαι αν σε έχω ξαναδεί).

@ BathTub Is/Land: Why not?

@ The_Sailor: Τι να τα κάνετε τα ποτάμια εσείς; Ολόκληρη θάλασσα δεν σας φτάνει; Πάντως εκείνο που σας λείπει είναι ένας δήμαρχος που να το λέει η καρδιά του - και λίγο κρύο. Γιατί με 35 βαθμούς δεν βγαίνεις έξω καταλιακού για παζάρια και χορευτικές εκδηλώσεις, αλλά την αράζεις σε μια παραλία (και περνάς πολύ καλύτερα).

Anonymous said...

Με έχει ξαναδεί... είμαι εγώ που για δώρο στη γιορτη σου, σου ζήτησα μια τσάντα από τις φώτο!! lol

Ασκαρδαμυκτί said...

Τα χοροπηδητά μήλα πώς παίζονται;

Anonymous said...

AAAAAAAAAAAAA!!!! δεν μπορω αλλο, ζηλευω ρε σοφακι! Χρονια σου πολλα αν και καθυστερημενα.. Θελω να ερθω τωρα. Ειχα παει σοτ μουσειο της Clink Street (τελειο)

Σοφία said...

@ Laxanaki: Nαι!! Τώρα σε θυμήθηκα :-)

@ Άσκαρ: Οι παίχτες σκύβουν πάνω από το νερό και προσπαθούν να πιάσουν τα μήλα με τα δόντια τους. (τι απ' όλα σε μπέρδεψε?)

@ Lifewhispers: Αν είσαι Ελλάδα, αλλάζουμε ευχαρίστως :-)
Στο μουσείο δεν έχω πάει. Κάθε φορά που περνάω απέξω ακούω μουγκρητά και με πιάνει η καρδιά μου.
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

Dimos El Grec said...

Θέλω κι εγώ!!!!!!!
Αχ,τάμεσης!!!!!

Σοφία said...

Αλλάζω και με σένα ευχαρίστως. Ειδικά σήμερα που έχουμε συννεφιά και 17 βαθμούς (μπουυυυυυ) και όπως φαίνεται μας τελείωσε το Indian summer :-(((((

Dream_Rider said...

Το παιχνίδι με τα μήλα είναι όλα τα λεφτά!! Πολυ μπουγέλο..

Ωραία περνάτε, είναι όμορφες αυτές οι εκδηλώσεις. Τουλάχιστον δείχνει οτι η πόλη έχει ανθρώπινο πρόσωπο.

Laplace said...

wre ayta einai...k emeis sthn pikra.. e re thee!!

Σοφία said...

@ Dream_Rider: Ανθρώπινο ή όχι, εμείς το γλεντάμε. Ας είναι καλά ο δήμαρχος που οργανώνει τη μια γιορτή μετά την άλλη ;-)

@ Laplace78: Εσείς είπαμε, έχετε άλλα τώρα. Πίνετε καφέ πικρό και βουτάτε παξιμαδάκι.

prophet81 said...

Να 'σαι καλά κούκλα μου, μας γέμισες εικόνες, φωνές, γέλια και χαρούμενα πρόσωπα. Όπως λες και 'σύ ούτε γιορτή να ήταν!!!
Εύχομαι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού να με βρει και μένα κάπου εκεί να τα πίνω με τον "φύλακα" παρέα (γιατί όχι και με την κοπέλα) ;)

George said...

Και αυτό το post είναι άλλη μια ζωντανή απόδειξη γιατί πρέπει κάποιος να επισκέπτεται καθημερινά το blog σου. Συγχαρητήρια Σοφία, για την πολύ όμορφη και ζωντανή περιγραφή...

Anonymous said...

Σοφία σε παραδέχομαι γιατί δείχνεις ότι ξέρεις να περνάς καλά.

Πάντως θυμάμαι όταν ήμουνα Αγγλία το Notting Hill Carnival (που ήταν και αυτό κατά τα τέλη καλοκαιριού) ήταν μια παρόμοια κατάσταση, πολύ φαγητό, πολύ μπύρα, ωραία καρναβάλια κ.α.

Μου ξυπνάς όμορφες αναμνήσεις (από τις λίγες που είχα στο νησί)

Σοφία said...

@ Prophet81: Σου το εύχομαι κι εγώ!

@ George: Ευχαριστώ πολύ :-)

@ Maroulakos: Και πού 'σαι ακόμα ;-)

Crazy Tourists said...

Δε σε προλαβαίνω ρε γμτ. Και έλεγα θα διαβάσω αυτές τις μέρες τα της Γενεύης-Λυών και τσουπ!!!Greenwich και στο καπάκι Λονδίνο...Θα συμφωνήσω με τη Γκρινιάρα: "Είσαι πολύ τυχερή που μένεις σε μια πόλη που συνεχώς σου δίνει εικόνες και εμπειρίες."
Λοιπόν, σε αφήνω για να διαβάσω τίποτα και να ζηλέψω...
CrazyTourist1

Anonymous said...

Μήπως είσαι δημοσιογράφος; Ή έχεις σπουδάσει δημοσιογραφία; Ή τουλάχιστον Φιλολογία; Αυτό το post είναι ένα δείγμα καθαρά δημοσιογραφικής δουλειάς. Τα συγχαρητήριά μου!

Σοφία said...

@ Crazy Tourist1: Ωωωωχ μήπως να γράφω πιο αργά;

@ Penny: Mμμμμ όχι. Πάλι όχι. Ούτε. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ :-)))))

Laplace said...

σοφάκι όχι εγώ!δεν ειμαι πρασινο παιδι.αλλα αν εννοεις σαν έλληνες ,έχεις δίκιο :P παξιμαδάκι,καραμανλής για αλλα 4 χρόνια και τα μυαλά στα κάγκελα :P