Friday 11 January 2008

Τι είναι πορτοκαλί και πετάει;


Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα επιστρέφοντας στο Λονδίνο ήταν οι αφίσες της easyJet που διαφημίζουν τις καινούριες της πτήσεις προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Στη συνέχεια είδα διαφημίσεις στις εφημερίδες με διάφορους νέους προορισμούς μεταξύ των οποίων η Μύκονος, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Οι πτήσεις θα αρχίσουν σταδιακά ως εξής:

30 Ιανουαρίου: Θεσσαλονίκη - Λονδίνο*
31 Μαρτίου: Κέρκυρα - Λονδίνο και Ηράκλειο - Λονδίνο
2 Απριλίου: Ρόδος - Λονδίνο
1 Μαΐου: Μύκονος - Λονδίνο
2 Μαΐου: Ηράκλειο - Μάντσεστερ

(* όπου για Λονδίνο εννοείστε Gatwick το οποίο είναι σα να πηγαίνεις στην Αθήνα και να προσγειώνεσαι στη Θήβα, αλλά OK, μην τα θέλουμε όλα δικά μας).

Κρατήσεις εισιτηρίων γίνονται ήδη και μάλιστα στα ελληνικά, και αν σκεφτόσαστε να κάνετε κανένα ταξιδάκι προς τα μέρη μας, καλό θα είναι να αρχίσετε να τσεκάρετε τιμές. Γιατί η easyJet είναι μεν φτηνή, αλλά μόνο όταν κλείσεις νωρίς. Αν πας τελευταία στιγμή, είναι το ίδιο σαν να κλείσεις με Ολυμπιακή ή BA, μόνο που δεν σε ταΐζουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Έριξα μια γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα της easyJet και βρήκα αρκετά καλές τιμές από τη Θεσσαλονίκη, αν και οι ώρες των πτήσεων είναι αρκετά άβολες για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει από Ελλάδα, π.χ. οι αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη είναι το πρωί και οι αναχωρήσεις από Gatwick ξημερώματα. Πράγμα που σημαίνει πως για μια πτήση "σαββατοκύριακου" πρέπει να πάρεις άδεια την Παρασκευή και η Κυριακή πάει χαμένη. Οι τιμές είναι καλές όμως - για αναχώρηση στις 8/2 και επιστροφή στις 10/2, τα εισιτήρια είναι 248€ για δύο άτομα με μία βαλίτσα (η κάθε βαλίτσα χρεώνεται 12€) ή 124€ το άτομο. Η αντίστοιχη πτήση της BA κοστίζει περίπου 60€ παραπάνω κατ' άτομο, αλλά η ΒΑ δεν έχει πτήση επιστροφής τις Κυριακές.

Καμία τύχη λοιπόν για τους Θεσσαλονικείς που ονειρεύονται ένα φτηνό σαββατοκύριακο στο Λονδίνο. Αλλά αν μπορείτε να ταξιδέψετε μέσα στην εβδομάδα, π.χ. αναχώρηση Κυριακή 6/4 ή Δευτέρα 7/4 και επιστροφή Παρασκευή 11/4, θα βρείτε εισιτήρια με 182€ ήτοι 91€ το άτομο με τη βαλίτσα μισή-μισή. H αντίστοιχη πτήση της BA έχει τα διπλάσια χρήματα: 190€ το άτομο (380€ το ζευγάρι) αν και οι ώρες είναι καλύτερες και αναλογεί μία βαλίτσα στον καθένα ;-)

Από Κέρκυρα και Ηράκλειο οι τιμές είναι πιο τσιμπημένες, π.χ. για ένα "σαββατοκύριακο" (αναχώρηση Σάββατο 17/5, επιστροφή Δευτέρα 19/5 ή αντίστοιχα Παρασκευή-Κυριακή) δύο άτομα με μισή βαλίτσα ο καθένας θα πληρώσουν σχεδόν 400€. H BA δεν έχει πτήσεις από την Κέρκυρα και το Ηράκλειο, γι' αυτό ίσως είναι τόσο ακριβές οι πτήσεις της easyJet. Πάντως το Ηράκλειο έχει τις πιο πολλές και πιο βολικές πτήσεις για τους ταξιδευτές του σαββατοκύριακου, με αναχωρήση από Ηράκλειο στις 19:15 το βράδυ της Παρασκευής και από Gatwick στις 15:40 το απόγευμα της Κυριακής.

Το βασικό συμπέρασμα είναι πως αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε προς Λονδίνο (ή για κάποιον άλλο προορισμό μέσω Λονδίνου) στο εγγύς μέλλον, πρέπει να αρχίσετε να το ψάχνετε από τώρα. Οι πιο τυχεροί στις τιμές φαίνεται πως είναι οι Θεσσαλονικείς, ενώ οι πιο τυχεροί στα δρομολόγια οι Κρήτες. Όπως και να 'χει πάντως, αυτή την εποχή υπάρχουν αρκετά φτηνά εισιτήρια, κι αν είσαστε διατεθιμένοι να κλείσετε νωρίς, να είσαστε ευέλικτοι με τις ημερομηνίες σας και ίσως να κάνετε συνδιασμούς αεροδρομίων (π.χ. αναχώρηση από Θεσσαλονίκη, άφιξη Αθήνα) σίγουρα θα πετύχετε κάποιο λαυράκι.

Οι συμβουλές μου είναι δύο:

1. Μην παρασυρθείτε απλά από μια φτηνή τιμή, αλλά δώστε ιδιαίτερη σημασία στις ώρες αναχώρησης και άφιξης. Αν η πτήση σας αναχωρεί στις 6:00 η ώρα το πρωί από το Gatwick, θα πρέπει να φύγετε από το ξενοδοχείο σας κατά τις 2:30 με 3:00 τα ξημερώματα, που σημαίνει ότι εκείνη τη νύχτα θα την πληρώσετε άδικα και ότι τα μεταφορικά θα σας κοστίσουν κάτι παραπάνω (υπολογίστε 65-70€ το *λιγότερο* για 2 άτομα για ταξί μέχρι το σταθμό του τρένου (Victoria) και από εκεί τρένο ως το Gatwick). Αν πάρετε ταξί μέχρι το αεροδρόμιο, υπολογίστε από 100€ και πάνω.

Πληροφορίες για τις μεταφορές από και προς το Gatwick δίνει η easyJet στην ιστοσελίδα της. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα του αεροδρομίου.

2. Για να βρείτε φτηνά εισιτήρια που βολεύουν, πρέπει ή να πάτε σε ταξιδιωτικό πράκτορα (και να πληρώσετε κάτι παραπάνω) ή να το ψάξτε πολύ από μόνοι σας. Μην περιμένετε να μπείτε στην ιστοσελίδα της easyJet, να βάλετε τις πρώτες ημερομηνίες που θα σας έρθουν στο νου και να βρείτε την σούπερ προσφορά. Προσέξτε επίσης το θέμα με τις βαλίτσες, γιατί όσο πιο φτηνιάρικη η εταιρία, τόσο πιο αυστηρή είναι με το θέμα του βάρους και του αριθμού των βαλιτσών. Διαβάστε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες της εταιρίας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων.

Και κάτι άλλο: οι φτηνές αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν συμβάσεις με άλλες εταιρίες μέσω της IATA, οπότε αν η πτήση ακυρωθεί για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. καιρικές συνθήκες, βλάβη ή καθυστέρηση αεροπλάνου) δεν θα σας βάλουν σε πτήσεις άλλης εταιρίας, ακόμα κι αν υπάρχουν πτήσεις για τον προορισμό σας. Επίσης αν εσείς καθυστερήσετε και χάσετε την πτήση σας για οποιοδήποτε λόγο, είναι απίθανο να σας μεταφέρουν σε άλλη πτήση χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Βέβαια τέτοιες αναποδιές δεν συμβαίνουν συχνά, αλλά καλό είναι να είσαστε προετοιμασμένοι.

Καλές πτήσεις!

31 comments:

Natassa said...

καλημέρα Σοφία :)
μετά από προτροπή της Πέννυς τσέκαρα και γω τις τιμές και θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου. Ειδικά εμείς που είμαστε στην Κρήτη, αν ψάξουμε για Ηράκλειο -Gatwick βρίσκουμε τιμές πάααρα πολύ χαμηλές αφού από τον Απρίλιο και μέχρι τέλος Νοεμβρίου έχει ...ούτε και γω ξέρω πόσες πτήσεις την ημέρα. Πάντως τα δρομολόγια είναι ότι πρέπει για σ/κ από εδώ και επίσης υπάρχουν πάντα αυτά τα 24ωρα προσφορών της easyjet προχθες για παράδειγμα είχαν -25% και οι τιμές διαμορφωνόταν πολύ χαμηλά.
καλό σ/κ :)

philos said...

Εγώ όταν είδα το θέμα του ποστ νόμιζα ότι άρχισες την γκρι -σορρυ πορτοκαλί - διαφήμιση. Μετά είδα ότι δεν εισαι και πολυ ενθυσιασμένη!
Ενα έχω να πω!
Το χεις πάρει λίγο στραβά το θέμα από την πλευρά του Έλληνα!
;)
Κάθεσαι στο γραφείο σου και σου σκάει το mail που λέει και η Νατάσσα και σου λέει 25% έκπτωση αν κλείσεις μέχρι την Τρίτη.
Παρόλο που έχεις δουλεια, βρίσκεις ένα μισαωράκι να ονειρευτείς την καλοκαιρινή σου απόδραση.
Και μην ξεχνάμε ότι απόδραση δεν είναι μόνο Λονδίνο! Είναι Μιλάνο, είναι Παρίσι! Και ειδικα για ΣΚ, το Μιλάνο συνίσταται!
Κάθεσαι λοιπον και χωρίς να το καταλάβεις έχει περάσει ένα δίωρο όπου έχεις τσεκάρει και εκτυπωσει όλους τους πιθανους συνδυασμούς της easyjet κατα τους μήνες Μαιο και Ιουνιο!
Και όντως βρισκεις ότι είναι φτηνά να φύγεις Πέμπτη και να γυρίσεις Τρίτη! Ή θεσσαλονίκη 11:20 το πρωί Δευτέρας! Τέλεια θα είσαι στην δουλεια στις 12 και θα γλυτώσεις και άδεια!
Και φυσικά αν είσαι από τους εκδρομείς που τσεκάρουν προσφορές και ταξιδεύουν συχνα εξω γνωρίζεις και τα ταξί και τις βαλίτσες και δεν έχεις πρόβλημα να πληρώσεις το 100ρικο από το να πας από νωρίς το βράδυ στο αεροδρόμιο.
Άσε που εχεις σκοπό να χαλάσεις πάνω από χιλιάρικο για ψώνια, κλαμπιγκ και ότι άλλο στη βαρέσει το ΣΚ ή το τριημερο τετραημερο που θα πας!
Άρα μια χαρά σου έρχεται!
Άσε που η πλειοψηφία αποφασίζει τελευταία στιγμή,δλδ κανα δίμηνο νωρίτερα και άρα οι τιμές που βρίσκει συμφέρουν για πτήση με μεγαλη εταιρεία,όπου το φαγητό στις περισσότερες περιπτώσεις θα φαγωθεί με το ζόρι μιας και το έχουμε πληρώσει. Πες με περίεργο, αλλα ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που έχω ευχαριστηθεί φαγητό εκτός πρώτης θέσης!

Πέρα από την πλάκα και από τους πολύ σωστους προβληματισμους που αναπτύσσεις για ανθρώπους που δεν ταξιδεύουν συχνά, το θέμα είναι ότι η easyjet έχει κάνει τον Έλληνα να σκέφτεται να αποδράσει εξωτερικό έστω και για λίγο και το κυριότερο... να προγραμματίζει από νωρίς τα ταξί΄δια αυτά!
Καλό σου ΣΚ, Σοφία!

Σοφία said...

@ Natassa: Όντως, τα δικά σας δρομολόγια είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά για αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Σχεδόν τέλεια θα έλεγα :-)

@ Philos: Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που η easyJet ξεκινάει δρομολόγια από/προς περισσότερα ελληνικά αεροδρόμια, αλλά ο σκοπός του άρθρου δεν ήταν να τη διαφημίσω, αλλά να παρουσιάσω τα πράγματα ως έχουν. Και δε νομίζω ότι το έχω πάρει καθόλου στραβά το θέμα :-p

Η easyJet δεν σε πάει στο Παρίσι, ούτε στο Μιλάνο. Σε πάει μόνο στο Λονδίνο (άντε στο Μάντσεστερ) και μάλιστα στο Gatwick. Για το λόγο αυτό όλες μου οι αναφορές είναι πολύ συγκεκριμένες.

Δεν μπορούν όλοι να φύγουν Πέμπτη και να γυρίσουν Δευτέρα "στις 11:20" (σημειωτέον ότι άφιξη Δευτέρα στις 11:20 μπορεί να σημαίνει ότι φτάνεις στο γραφείο στις 2 ή αργότερα, αναλόγως τις καθυστερήσεις της πτήσης, πόση ώρα θα κάνεις να πάρεις βαλίτσες κ.λπ.). Συν ότι για πολλούς το Σαββατοκύριακο είναι το γνωστό Παρασκευή απόγευμα με Κυριακή βράδυ, οπότε το να μπορείς να φύγεις πρωί Παρασκευής και να γυρίσεις Δευτέρα μεσημέρι δεν τους λέει απολύτως τίποτα.

Αν είσαι από τους εκδρομείς που τσεκάρουν προσφορές και ταξιδεύουν συχνά έξω, η ανάρτηση προφανώς δεν απευθύνεται σε σένα. Αν δεν σε νοιάζει να πληρώσεις 100€ ή παραπάνω για να πας στο αεροδρόμιο με ταξί, η έξυπνη λύση είναι να πετάξεις με άλλη εταιρία σε κοντινότερο αεροδρόμιο και να κάτσεις περισσότερο στον προορισμό σου, όχι να φεύγεις σαν τον ταλαιπωρημένο κλέφτη μες τα μαύρα μεσάνυχτα. Σημειωτέον ότι η διαδρομή Λονδίνο-Gatwick με ταξί παίρνει 1.5 ώρα στο νερό και αν την κάνεις μεταμεσονύχτια σίγουρα δεν θα πληρώσεις μόνο 100€.

Η διαφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φτηνές εταιρίες σε σχέση με τις μεγάλες δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι όλα αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν το ταξίδι σου πιο άνετο - το βιβλίο με τις ζωγραφιές που θα δώσουν στο παιδί σου για να απασχολείται, το νερό/αναψυκτικό/κρασί που θα σου προσφέρουν 1, 2 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης, το γεγονός ότι μπορείς να διαλέξεις πού θα κάτσεις στο αεροπλάνο αντί να είσαι εσύ εδώ, η γυναίκα σου κάπου αλλού και ο γιος σου κάπου διαφορετικά, τα πιο άνετα καθίσματα ώστε να μπορείς να τεντώσεις λίγο τα πόδια σου, η εξυπηρέτηση εδάφους (π.χ. να σε βοηθήσουν με τις βαλίτσες), το γρήγορο (ή ον λάιν) τσεκ-ιν, η εγγύτητα του αεροδρομίου στον προορισμό σου, και κυρίως η ευελιξία που έχουν να σε βάλουν σε άλλη πτήση όταν κάτι στραβώσει με αυτή που έχεις κλείσει.

Blonde said...

Εγώ λέω πριν αποφασίσεται να ταξιδέψετε....γεμίστε πορτοφόλι και μια μέρα επιτέλους άδεια μήπως τύχει τίποτα στραβό με τις πτήσεις. Σοφία με μπρίζωσες για ταξιδάκι, θα γράψω σχετικά κάποια στιγμή.

ekkremes said...

Εγώ έκλεισα ήδη τα εισητήρια μου για Θεσσαλονίκη και σε πάρα πολύ καλές τιμες..

Ας δοκιμάσουμε και την easy να δούμε τι θα βγει!

Λίγο χάλια οι ώρες όμως... Φεύγω απο Gatwick χαράματα, άρα δεν προβλέπεται ύπνος τη νύχτα...

Laplace said...

eyxaristoume poly sofaki,katatopistiko k endaiferon post

Anonymous said...

Ποτέ δεν την συμπάθησα αυτήν την EasyJet... Ειδικά από την στιγμή που αύξησε τις τιμές των εισητηρίων Αθήνα-Λονδίνο, ακόμη και σε πτήσεις για μερικούς μήνες μετά. Άσεε που δε σου προσφέρει και τπτ εκεί μέσα. Όχι πως η Swiss (που χρησιμοποιώ τώρα τελευταία :P) δίνει κάτι ιδιαίτερο, μια μικρή πίτσα καλτσόνε και ένα σοκολατάκι.
Πάντως ευχαριστούμε για την ενημέρωση :) Ποτέ δεν ξέρεις αν και πότε θα χρειαστεί ;)

Zaphod said...

Από τις γνώσεις που καλό είναι να υπάρχουν :)

the BluElephant said...

2 Απριλίου: Ρόδος - Λονδίνο
:D:D:D:D
άσε που το γκατγουικ είναι ένα τσιγάρο δρόμος από το σπίτι....

island said...

Καλή επάνωδο κούκλα μου και να μας ανεβάσεις φωτογραφίες από εκεί.

Όσο για τις τιμές καλό είναι να μην κοιτάμε μόνο αυτές αλλά και τα αεροπλάνα που μας βάζουν μέσα οι εταιρίες.

Μερικά είναι άθλια του κερατά.Δεν έχω ακούσει όμως κάτι άσχημο για την εταιρία.

Καλή έρευνα...

cinderella said...

Σοφάκι μου γλυκό έχεις ένα μοναδικό τρόπο να μας ταξιδεύεις έστω και νοερά και να μας αποσυντονίζεις!!!

Πρέπει όμως να σου πω οτι αυτό που λες: "Η διαφορά στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φτηνές εταιρίες σε σχέση με τις μεγάλες δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι όλα αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούν να κάνουν το ταξίδι σου πιο άνετο - το βιβλίο με τις ζωγραφιές που θα δώσουν στο παιδί σου για να απασχολείται, το νερό/αναψυκτικό/κρασί που θα σου προσφέρουν 1, 2 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της πτήσης, το γεγονός ότι μπορείς να διαλέξεις πού θα κάτσεις στο αεροπλάνο αντί να είσαι εσύ εδώ, η γυναίκα σου κάπου αλλού και ο γιος σου κάπου διαφορετικά, τα πιο άνετα καθίσματα ώστε να μπορείς να τεντώσεις λίγο τα πόδια σου, η εξυπηρέτηση εδάφους" δεν είναι πάντα έτσι. Έχω κάνει υπερατλαντικό ταξίδι, σε θέση που δεν επέλεξα, με το άλλο μου μισό στην άλλη πλευρά του αεροπλάνου ενώ είχαμε κάνει νωρίς και ταυτόχρονα check in γιατί αδυνατούσε η κοπέλα να μας βρει 2 θέσεις μαζί ενώ φτάνοντας δεν μπορούσαμε να κουνήσουμε τα πόδια μας λόγω του ανύπαρκτου κενού μεταξύ των καθισμάτων. Το φαγητό περιττό να πω οτι δεν τρωγόταν. Οπότε easy jet και πάλι easy jet ώστε να ξέρουμε τι πληρώνουμε!!
Καλό Σ/Κ καλή μου!!
Φιλιά πολλά!!

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Εγώ θα ξανατονίσω αυτό που είπες. Δίνετε σημασία στις ώρες και σε ποιο αεροδρόμιο είναι η πτήση. Ξέρω παιδιά που έκλεισαν με μια εταιρία για λίγο φτηνότερα αλλά έφευγε από Gatwick χαράματα, και έπρεπε να φύγουν από το σπίτι τους σχεδόν 12 το βράδυ! Με αποτέλεσμα το όλο ταξίδι να κρατάει πάρα πολλές ώρες και με πολλή ταλαιπωρία. Εγώ προσπαθώ όποτε μπορώ να χρησιμοποιώ το Heathrow, κι ας βγαίνει το εισιτήριο λίγο πιο ακριβό. Στην τελική, αν είναι απληρώσεις και 15 λίρες το τρένο για το Gatwick και να φας την ταλαιπωρία κλπ κλπ, καλύτερα να πληρώσεις τα λεφτά στο αεροπορικό εισιτήριο και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! Ένα εισιτήριο που θα φτάνει/φεύγει σε άλλο αεροδρόμιο πλην Heathrow θα το προτιμούσα μόνο αν είχε καμια 60αριά και πάνω ευρώ διαφορά.

Για την ιστορία, έχω χρησιμοποιήσει British Airways αρκετά, αλλά και Ολυμπιακή. Και στις δύο αν κλείσεις περίπου 2-2,5 μήνες νωρίτερα, μπορείς να βρεις εισιτήριο με 200-250 ευρώ (το πολύ) για/από Heathrow. Τουλάχιστον έτσι έχω διαπιστώσει εγώ.

George said...

νομίζω πως τώρα πιά είμαι έτοιμος για ένα ταξιδάκι απο Θεσαλλονίκη προς Λονδίνο. Ας είναι και το δεύτερο αεροδρόμιο.

Anonymous said...

Προσωπικά προσκηνώ στον sir Stelios!!!

Και ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τη διαδρομή Gatwick- London. Ένα μισαωράκι με το τρενάκι και κατεβαίνεις Vistoria St... Χαλαρώνεις και χαζεύεις έξω από το παράθυρο... To luton με έχει κουράσει περισσότερο, ίσως γιατί πηγαίνεις με το λεωφορείο...

@ Σοφία, όταν γράφεις «η easyJet δεν σε πάει στο Παρίσι, ούτε στο Μιλάνο» εννοείς, εάν μένεις εκτός Αθήνας, μάλλον;

Εγώ πάντως τσεκάρω συνεχώς αν εάν έχει βάλει και άλλους προορισμούς από Αθήνα εκτός Λονδίνου, Παρισιού, Βερολίνου και Μιλάνου... Όταν θα ανακοινώσει Μαδρίτη, να ξέρετε ότι θα κλείσω αμέσως!

Πίκος Απίκος said...

Ακούγεται σαν μια καλή εναλλακτική λύση ειδικά για τα άτομα που ταξιδεύουν από Ελλάδα προς Λονδίνο μιας και οι επιλογές δεν είναι και πάρα πολλές στις direct flights και ειδικά σε προσιτές τιμές.

Ειδικά για off-season θα έχει καλές τιμές φαντάζομαι η συγκεκριμένη εταιρεία.

Σοφία said...

@ Lianne: Με το καλό!

@ Ekkremes: Όντως, αυτή η μεταμεσονύχτια ώρα αναχώρησης είναι πολύ βάρβαρη...

Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Laplace78: Ευχαρίστησή μου :-)

@ Deninho: Εντάξει, όσοι έχετε αφετηρία την Αθήνα, έχετε κι άλλες επιλογές. Πάντως τα καινούρια δρομολόγια είναι μεγάλη ευκολία για όσους ταξιδεύουν από τα νησιά ή την Θεσσαλονίκη.

Δεν ξέρω αν σε παρηγορεί καθόλου, αλλά το ακριβότερο εισιτήριο για Ελλάδα το έχω πληρώσει στην easyJet - σχεδόν 300 λίρες - μια χρονιά που έκλεισα τελευταία στιγμή για Πάσχα.

@ Zaphod: Έτσι είναι, γιατί δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστούν!

@ The Bluelephant: Ελπίζω να τους κάνεις καλό ποδαρικό ;-)

@ Island: Δε νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να σε απασχολεί με την easyJet. Τα αεροπλάνα της είναι τα περισσότερα ολοκαινούρια, και μάλιστα χρησιμοποιεί μόνο 2 τύπους, Airbus A319 και Boeing 737, πράγμα που είναι θετικό από άποψη ασφάλειας.

Σοφία said...

@ Cinderella: Μπορεί να μην είναι πάντα όπως τα περιέγραψα, αλλά η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα. Παραδείγματος χάριν, στις πτήσεις από Ελλάδα προς Αγγλία, η BA σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις check-in και να τυπώσεις την κάρτα επιβίβασης από το σπίτι 24 ώρες πριν την πτήση, οπότε διαλέγεις ακριβώς τις θέσεις που θες. Μπορείς να διαλέξεις και τι γεύμα θες να φας (π.χ. μπορεί να προτιμάς να φας μόνο φρούτα), και σου σερβίρουν όσα αναψυκτικά και νερά θες χωρίς επιβάρυνση. Χρειάζεται να είσαι στο αεροδρόμιο 45-60 λεπτά πριν την πτήση, και όχι 2 ώρες, και το σημαντικότερο, αν χάσεις την πτήση σου ή φτάσεις τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο, δεν σου λένε "συγγνώμη χάσατε".

@ Γκρινιάρης: Έτσι ακριβώς κι εγώ :-)

@ George: Τι το λες και δεν το κάνεις ;-)

@ Penny: Ναι, αναφέρομαι μόνο στα καινούρια δρομολόγια από Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Μύκονο προς Λονδίνο.

Υ.Γ. Δεν είναι η μόνη λύση για το Luton το λεωφορείο. Μπορείς να πάρεις τρένο και μετά shuttle bus από τον σταθμό του τρένου για το αεροδρόμιο. Αλλά και πάλι είναι αρκετή ταλαιπωρία.

@ Πίκος Απίκος: Κοίτα, αν ταξιδέψεις με 91€, είναι μια πάρα πολύ καλή λύση :-) Όπως και να 'χει, όσο περισσότερες εναλλακτικές έχεις τόσο το καλύτερο, άσε που σταδιακά πέφτουν οι τιμές λόγω ανταγωνισμού και μόνο.

Μαργαρίτα said...

καλημέρα
εγώ αν και λίγο καθυστερημένα
θα πώ ένα μεγάλο μπράβο για τις
τηλεοπτικές αναπολήσεις!!
Χρόνια με γύρισαν πίσω..

KitsosMitsos said...

Το βασικότερο όλων, όπως πολύ σωστά τονίζει η σοφία, είναι η καλή οργάνωση. Οργάνωση για τα ωράρια που βολεύουν, προετοιμασία για το πήγαινε-έλα στο αεροδρόμιο, έγκαιρο ψάξιμο για να είναι φθηνότερες οι τιμές. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά το καλό είναι ότι μέσω Ίντερνετ μπορείς να βρεις τα περισσότερα από αυτά σε χρόνο dt, να τα συγκρίνεις και να οργανωθείς.
Άντε και καλά ταξίδια!

ΥΓ Ευτυχώς που οι low cost αρχίζουν και αυξάνουν τα δρομολόγιά τους από/- προς Ελλάδα.
Για να δούμε τη συνέχεια.

Σοφία said...

@ Μαργαρίτα: Να 'σαι καλά. Κι εγώ ταξίδεψα γράφοντας το ποστ. Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)

@ Kitsosmitsos: Όντως, πολύ ενθαρρυντικό. Ας ελπίσουμε να υπάρξει ανταπόκριση από το κοινό, ώστε να παραμείνουν.

Anonymous said...

Η αλήθεια είναι ότι δεν με παρηγορεί το γεγονός ότι σε χρέωσαν 450ε για μια υπηρεσία που τους κοστίζει πολύ πιο φθηνά. Αλλά τα πάντα εξαρτώνται από τη σχέση ζήτησης-προσφοράς.

Σοφία said...

Έτσι είναι. Εκείνη την εποχή πετούσαν για Ελλάδα η BA, η Ολυμπιακή και η Virgin και καμιά τους δεν είχε θέσεις. Μόνο η easyJet, γι' αυτό και την πλήρωσα χρυσή.

tzonakos said...

Πολυ ωραίο και ενημερωτικό !
Σημαντική η σημείωση στο τέλος περι φτηνών αεροπορικών εταιρειών.
Αν θελήσω να ερθω Αγγλία θα διαβάσω πάλι αυτο εδω το θεματάκι :)

itelli said...

Τι ωραία λοιπόν που θα ήταν αν αναβάθμιζαν το αεροδρόμιο (με επεκτάσεις, με slots, ίσως μ'έναν σταθμό ΚΤΕΛ για υπεραστικά κ διεθνή - Σκόπια, Βουλγαρία, Αλβανία, κλπ) κ γινόταν η Θεσ/κη hub. Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όπως ήταν πάντα. Αλλά, είπαμε: βάλαμε γρανιτένειες επενδύσεις παντού, τέλος. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε το μετά. Μια ζωή περιμένουμε να έρθει το χρήμα σ'εμάς, αντί να το πάρουμε μόνοι μας.

Ενιγουέϊ.... Κάτι αλλο ήθελα να πω, αλλά το ξέχασα με το rant...

- said...

Η 1η σου συμβουλή είναι πολύ σωστή. Εγώ είχα κάνει λάθος και έκλεισα επιστροφή από Παρίσι στις 6 το πρωί. Είχα τσεκ ιν στις 4...! Το δωματίο δεν το είχαμε κρατήσει για την νύχτα και αφήσαμε τα πράματα μέχρι το βράδυ στην ρεσεψιόν. Απίστευτη ταλαιπωρία όμως η αναμονή όλο το βράδυ στο κρύο αεροδρόμιο...

Λακων said...

Με easy jet δεν έχω ταξιδέψει ποτέ.
Πάντως είμαι τυχερός αφού λόγω επαγγέλματος έχω έκπτωση σε αεροπορικές μετακινήσεις.
Ευτυχώς πάντως που λόγω IATA όλα τα εισιτήρια είναι πλέον ηλεκτρονικά.(ακόμα και της Ολυμπιακής)

Σοφία said...

@ Tzonakos: Όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται και η θεματολογία :-)

@ Itelli: Όποτε το θυμηθείς, εμείς εδώ θα είμαστε. Πάντως όντως είναι κρίμα που δεν έχει περισσότερη πέραση το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

@ Στέφανος: Γι' αυτό το επισήμανα, γιατί λες "εντάξει μωρέ, 6 η ώρα πρωί είναι, θα σηκωθούμε λίγο νωρίτερα..." αλλά όταν προσθέσεις το τσεκ-ιν, και τη διαδρομή για να πας στο αεροδρόμιο, καταλαβαίνεις τι ταλαιπωρία σε περιμένει.

@ Λάκων: Δε χάνεις και τίποτα...

NdN said...

Σοφία μου και εγώ έκλεισα ήδη τα αεροπορικα του Πασχα για Θεσσαλονίκη από easyjet. Η διαφορά στις τιμές μεγάλη. Με ΒΑ £176 και με easyjet £94.

Εγώ πιστεύω ότι το Gatwick είναι πολύ βολικό αεροδρόμιο γιατί ότι ώρα και να φτάσεις έχει μεταφορικό μέσο για το κεντρικό Λονδίνο και σε 30 λεπτά είσαι Victoria. Εχω ταξιδέψει πάρα πολλές φορές με easyjet για Κοπενχάγη, Μαδρίτη, Μιλάνο, Πράγα κτλ και δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα.

Γενικά πιστεύω ότι είνια πολύ θετικό βήμα που έβαλέ πτήση για Θεσσαλονίκη γιατί μπορεί ο ανταγωνισμός να ρίξει λίγο τις τιμές. Αντε να δούμε...

Σοφία said...

@ NdN: Σχεδόν στη μισή τιμή η easyJet, δεν είναι λίγο! Εγώ γενικά προτιμώ το Heathrow και γιατί κάνει λιγότερο χρόνο το τρένο (15 λεπτά αντί για 30) και γιατί είναι πιο κοντά στο κέντρο, και έχω ταξί και υπόγειο σαν εναλλακτικές, ενώ από το Gatwick μόνο τρένο. Αλλά εντάξει, η διαφορά είναι κυρίως στην τιμή - αν πληρώσεις για Heathow ή Gatwick Εxpress δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο αεροδρόμια, αν συγκρίνεις όμως τον υπόγειο με το κανονικό τρένο, το Heathrow είναι πιο οικονομικό και πιο βολικό.

Anonymous said...

μπραβο βρε σοφία μου..πολύ χρήσιμο το ποστ σου!!! επιτέλους easyjet και στη θεσσαλονίκη!!! (μέχρι τώρα αν δεν κάνω λάθος είχε μόνο Dortmund) φιλάκια!!!

Σοφία said...

Να 'σαι καλά Ζένια! Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)