Saturday 19 January 2008

Φιλιά από την Πράγα!

Φέτος τα Χριστούγεννα, η φίλη μου η Στέλλα πήγε το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό: 4 μέρες στην Πράγα με γκρουπ. Πριν φύγει είχε πολύ άγχος γιατί δεν είχε ξαναβγεί έξω και δεν ήξερε τι θα συναντήσει, αν θα τα καταφέρει να συνεννοηθεί με τα σκουριασμένα Αγγλικά της κ.λπ.

Σήμερα το πρωί ο ταχυδρόμος έφερε μια κάρτα από την Στέλλα, που μου την έστειλε αφού επέστρεψε στην Ελλάδα. Εγώ Πράγα δεν έχω πάει, αλλά σας μεταφέρω αυτά που έγραφε η κάρτα:

Δε νομίζω ότι μπορώ μέσα σε λίγες γραμμές να σου περιγράψω αυτό που είδαν τα μάτια μου! Πέρασα καταπληκτικά. Η Πράγα είναι πολύ όμορφη. Είχε πολύ κρύο - ευτυχώς που είχα πάρει καπέλο, κασκώλ και ισοθερμικά μπλουζάκια. Το ξενοδοχείο καλό (2,5 χιλιόμετρα από τη γέφυρα της φωτογραφίας), το φαγητό μέτριο (εκτός από τα λουκάνικα στο δρόμο). Πήγαμε ημερήσια στη Δρέσδη (Γερμανία) και σε μια λουτρόπολη της Πράγας, το Κάρλοβυ-Βάρυ, με ιαματικές πηγές (15-75 βαθμούς). Πολύ όμορφο μέρος! Είχε παντού κάστρα, πύργους και μπαρόκ αγάλματα. Σε όλες τις ξεναγήσεις δεν ξέραμε τι να πρωτοκοιτάξουμε και πού να πρωτοφωτογραφηθούμε. Οι Τσέχοι πολύ αφιλόξενοι, τα αγγλικά τους χειρότερα από τα δικά μου. Πήγαμε και είδαμε Μαύρο Θέατρο (την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων). Στεναχωρέθηκα που δεν κατάφερα να πάω σε μια όπερα ή σε κάποιο μπαλέτο ή κονσέρτο. Δεν ξαναπάω εκδρομή στην Ελλάδα. Τώρα πήρα φόρα για άλλα μέρη!!

Τι άλλο να πω, παρά μόνο και στα δικά σας οι αταξίδευτοι και μην φοβάστε τίποτα. Αφού τα έβγαλε πέρα η Στέλλα, που ήταν τόσο αγχωμένη, θα τα καταφέρετε κι εσείς μια χαρά!

26 comments:

Maria Mikro Analogo said...

Μπράβο στη Στέλα! Όσοι φοβούνται πάντως, να μην το σκέφτονται. Τα ταξίδια είναι μια υπέροχη εμπειρία και όσο πιο μακρυά τόσο καλύτερα! :D
Υ.Γ. Καμιά φωτό από την Πράγα δεν σου έστειλε η Στέλα; Να δούμε κι εμείς δηλαδή που δεν έχουμε πάει :)

Dr Low said...

Η Πράγα είναι απλά ΥΠΕΡΟΧΗ!Την έχω ζήσει σε όλες τις εποχές του χρόνου και είναι η μοναδική πόλη που έχω επισκευτεί 9 φορές. Διαφωνώ με τη φίλη σου για το ότι οι Τσέχοι είναι αφιλόξενοι. Ίσα ίσα, αν τους γνωρίσεις είναι πολύ πιο φιλόξενοι και απο τους Έλληνες.
Μου έβαλες φυτίλια τώρα! Λες να κανονίσω τίποτα για Πάσχα; Έρχεσαι;;; ;)

moukelis said...

Μπράβο Στέλα!Πράγα δεν έχω πάει,αλλά θα το ήθελα πολύ.Κυρίως επειδή μου εχουν πει ότι είναι αρκετά εύκολο να τη γυρίσεις αν είσαι σωστά οργανωμένος ακόμα και χωρίς γκρουπ,αλλά επίσης επειδή έχει μια γοτθική ατμόσφαιρα που εμένα προσωπικά πιστεύω ότι θα με ξετρελάνει.Θα είναι ο επόμενος προορισμός μας,εκτός αν το πάρουμε απόφαση για Σκωτία!

Nisyrios said...

Η μαγεία ενός τέτοιου ταξιδιού είναι μεγαλύτερη όταν δεν πας κοπαδόν με κάποιο γκρουπ αλλά κάτσεις, μελετήσεις και οργανώσεις όλο το ταξίδι μόνος σου...

...και φυσικά να είσαι ανοιχτός σε κάθε ερέθισμα που θα σε βγάλει από τον προγραμματισμό σου.

Σοφία said...

@ Μαρία: Μόνο την κάρτα έχω πάρει μέχρι στιγμής, αλλά πιστεύω θα μου στείλει και φωτογραφίες.

@ El: Έχω ήδη κανονίσει για Πάσχα, αλλιώς θα το συζητούσα. Πετάει η σκούφια μου για κάτι τέτοια :-)

@ Moukelis: Την Πράγα την είχα στο πρόγραμμα για φέτος τα Χριστούγεννα αλλά δεν έκατσε. Πού θα πάει όμως...

@ The Chemist: Εξαρτάται τι ευχαριστιέσαι περισσότερο, τα αξιοθέατα ή την περιπέτεια ;-)
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

alienlover said...

είναι τόσο κοντά μου (6 ώρες με το τρένο) και ακόμα δεν αξιώθηκα. πρέπει να πάω, παρόλο που οι Τσέχοι εκτός από αφιλόξενοι είναι και ολίγον τι ρατσιστές.

Γκρινιάρης said...

Καλησπέρα!

Πράγα δεν έχω πάει και θέλω να πάει, ειδικά χειμώνα που ακούω οτι είναι πολύ κλασικός και όμορφος προορισμός για την εποχή.

Όσο για τα ταξίδια στο εξωτερικό. Απλά go for it!

Δ. Τζ. said...

Καλησπέρα Σοφία. Πήγα κι εγώ φέτος Πράγα και πέρασα εκπληκτικά. Η πλάκα είναι ότι πήγαμε για 4 μέρες, και το δικό μας ξενοδοχείο ήταν 2, 5 χλμ. από τη γέφυρα του Καρόλου, κι εμείς πήγαμε Δρέσδη και Κάρλοβυ Βάρυ, όπως και Μαύρο θέατρο. Πολλές συμπτώσεις. Μήπως ήμουν στο ίδιο γκρουπ με τη φίλη σου;;;

Σοφία said...

@ Alienlover: Είδες τελικά που όσο πιο κοντά είσαι τόσο πιο πολύ το αναβάλλεις. Κι εγώ λέω εδώ και μήνες να (ξανα)πάω Σκωτία και όλο το προγραμματίζω, αλλά έχω κολλήσει στην θεωρία.

@ Γκρινιάρης: Go for it, αυτό έλεγα κι εγώ στη Στέλλα εδώ και χρόνια, και να που το τόλμησε (κάλλιο αργά παρά ποτέ).

@ Δ: Μήπως είσαι ο άντρας της;

Δ. Τζ. said...

Μπα! Μήπως ταξίδεψε και με το superior travel?

Σοφία said...

Τι να σου πω, δεν έχω ιδέα. Είχατε καμιά Στέλλα στο γκρουπ;

Δ. Τζ. said...

Δε θυμάμαι καθόλου. Αν μιλήσετε ρώτησέ την αν πήγε με το superior και ποιον είχε αρχηγό για να μας λυθεί η απορία...

Εξύμνoς said...

Μιλησε κανεις για αταξιδευτο?? ΠΑΡΩΝ!! Εχω παει σε 10 μερη στην Ελλαδα και πουθενα αλλου! Να σου πω ομως την αληθεια δεν με τραβαει ι ιδεα του ταξιδιου. Την καταβρισκω οταν ταξιδευω με το πλοιο για το χωριο μου (ειπαμε Λεσβος) καθε καλοκαιρι αλλα για αλλου δεν καιγομαι... Τα μονα μερη που θελω σιγουρα να παω και θα παω στο μελον ειναι Αϊβαλι (ακριβως απεναντι απο το νησι μου), Σμυρνη και Κωσταντινουπολη!! Βρισκεις?

Εξύμνoς said...

Να γραψω και το αρθρο "η" με "ι" δεν το περιμενα! Με εκπλησω!

tulipa nera said...

Η Πράγα είναι πανέμορφη, όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει εκεί έχουν γυρίσει με τις καλύτερες αναμνήσεις. Έχει καταπληκτικά τοπία και κτήρια. Με το καλό να τη δούμε κι εμείς από κοντά :)

Καλημέρα Σοφία!

Σοφία said...

@ Δ: Θα την ρωτήσω όταν μιλήσουμε :-)

@ Eximnos: Κι εγώ τα ίδια έλεγα πριν πάω το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό. Όταν είδα τι υπάρχει έξω από τον μικρόκοσμό μου άλλαξα γνώμη. Κάπως όπως η Στέλλα μετά το ταξίδι της στην Πράγα ;-)

Όσο για το η/ι, τι να πω, ξεπέρασες κάθε προηγούμενο!!

Σοφία said...

@ Tulipa Nera: Καλημέρα! Αυτά έλεγα κι εγώ στην Στέλλα πριν πάει, όταν ανησυχούσε αν θα περάσει καλά. Όσους ξέρω που έχουν πάει Πράγα, κανένας δεν επέστρεψε με παράπονα. Άντε, και στα δικά μας ;-)

Sourotiri said...

H Πραγα ειναι, πολυ απλα, ο,τι ωραιοτερο, μαγικο και μαγεμενο εχουν δει τα ματια μου!!! Δεν συγκρινεται ουτε καν με την Βιεννη που, σημειωτεον, την πετυχα παραμυθενια στολισμενη στην αλλαγη του μιλλενιουμ.

Μινι ανταποκρισεις απο την Πραγα
εδω [δικια μου],εδω, και εδω [της Λινας].

Legally Blonde said...

Πολυ μου αρεσαν οι περιγραφες, μην σου πω πως με βαλανε στην μπριζα Σοφακι...


Ηρθε η ωρα για εκδρομουλα (Α! Η easy πεταει απο Θεσσαλονικη Gatwick! Οσοι πιστοι προσελθετε!)

roadartist said...

χα! όμορφο ποστ! Να πεις στην Στέλλα οτι μου αρεσε παρα πολυ η αφηγηση της..οτι την ζηλεψα και οτι ευχομαι συντομα να εχω τη καλη της τυχη και να βρεθω στη Πραγα! Να φαω λουκανικα στο δρομο..και να δω το μαυρο θεατρο.. :) Τελεια πρεπει να ειναι οντως!!
Φιλιά Σοφία, πολύ όμορφο θετικό ποστ!

Μαργαρίτα said...

Μαγεμένη περιγραφή...
Αχ, θέλω κι εγώ....!!
Ομολογώ πως δεν έχω πάει
εξωτερικό και θα ήθελα
πολύ ένα ταξίδι στη Βιέννη!!
Πάντως για να 'μαι ειλικρινής
αν περάσει το καλοκαίρι και
δεν πάω σε κάποιο ελληνικό
νησί δεν νιώθω διακοπές..
(Καθότι κι εγώ μισή νησιώτισσα
από Θερμή Μυτιλήνης)
Επομένως καταλαβαίνω τον
eximnos...!!

Anonymous said...

θα συμφωνίσω με τους προλαλήσαντες...το ψάχνω το πράγμα λόγω erasmus,μιλάω και με κάτι τσέχους...και το συμπέρασμα απο όλο το ψάξιμο είναι ότι μάλλον πρέπει να ισχύει αυτό που λένε...δηλαδή...ότι η πράγα είναι η ομορφότερη πόλη της ευρώπης...ελπίζω μόνο να βρέθει η ευκαιρία να το μάθω απο πρώτο χέρi:)

Σοφία said...

@ Sourotiri: Βιέννη δεν έχω πάει, αλλά την έχω στα υπόψην, μαζί με την Πράγα και την Βουδαπέστη. Για να δούμε πότε θα με φέρει ο δρόμος...

@ Legally Blonde: Δες εδώ ειδικό αφιέρωμα στα νέα δρομολόγια της easyJet :-)

@ Roadartist: Θα της το πω, γιατί κι εμένα μου άρεσε πολύ η αφήγησή της. Γι' αυτό άλλωστε την μοιράζομαι μαζί σας.

@ Μαργαρίτα: Υπάρχει λύση *και* για την περίπτωσή σου: καλοκαίρι στο νησί, και τους υπόλοιπους 9 μήνες διαλέγεις από Βιέννη, Πάργα, Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη κ.λπ.

@ Electronic396: Στο χέρι σου είναι, ακόμα κι αν δεν προκύψει το Erasmus. To παν είναι η απόφαση.

ADERGHIL said...

tolmw na pw oti i Praga endexetai na einai i pio omorfi poli tis eurwpis..probably even more beautiful than paris

Anonymous said...

Πράγα-Βουδαπέστη-Βιέννη (σαν εκδρομή του Travel Plan ακούγεται!) είναι και στο δικό μου πρόγραμμα! Μαζί με Μάλτα και Ισπανία! Καλά να είμαστε!

Στις εντυπώσεις της για το φαγητό εκπλήσσομαι, γιατί είχα πάει σε ένα τσέχικο εστιατόριο στην Αθήνα και είχα ξετρελαθεί!

Εγώ πάλι θέλω να ταξιδεύω στο εξωτερικό για να ξεχνάω, για λίγες ημέρες έστω, την ελληνική αγένεια στους δρόμους! Πάλι εκνευρίστηκα μέχρι να έρθω στο γραφείο...

Σοφία said...

Εντάξει, από ένα εστιατόριο δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Ούτε κι από μια παραμονή 4 ημερών βέβαια, ειδικά όταν είναι η πρώτη σου φορά στο εξωτερικό. Προσωπικά δεν έχω φάει ποτέ τσέχικο, οπότε δεν έχω γνώμη, πάντως τρελαίνομαι για λουκάνικα :-)

Μάλτα θέλω κι εγώ! Η Ισπανία δεν με καίει. Βαρκελώνη πήγα, αν κάτσει τίποτα άλλο, έκατσε. Δεν το επιδιώκω, αν και θα ήθελα να πάω στα νησιά, π.χ. Μαγιόρκα-Μινόρκα.