Thursday 22 November 2007

Μμμμμ μηλίτης!

Δείτε μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψή μας το περασμένο σαββατοκύριακο στο μηλιτοποιείο Rich's Cider Farm στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ο μηλίτης (αγγλ. cider) είναι ένα είδος μπύρας από μήλα (και ενίοτε αχλάδια) που αποτελεί παραδοσιακό προϊόν της περιοχής. Υπάρχουν διάφορα είδη - medium, dry, scrumpy κ.λπ.

Το scrumpy είναι το πιο παραδοσιακό και δεν πίνεται με τίποτα. Τα άλλα είναι ΟΚ.

Tο σπίτι της οικογένειας που έχει το μηλιτοποιείο και η είσοδος του μουσείου όπου εκτίθενται παλιές πρέσσες. Η παραγωγή μηλίτη με παραδοσιακό τρόπο μοιάζει πολύ με την παραγωγή λαδιού στα ελαιοτριβεία.

Διάφορα εξαρτήματα και πρέσσες έχουν μετατραπεί σε πέργκολες και παγκάκια για τους εξωτερικούς χώρους του μηλιτοποιείου.

Μήλα, πολλά μήλα, έτοιμα για την πρέσσα.

Στο χώρο του μηλιτοποιείου υπάρχει μαγαζί που πουλάει μηλίτη και άλλα τοπικά προϊόντα. Ο μηλίτης χύμα πουλιέται σε παγούρια ή σε παραδοσιακές πήλινες στάμνες.

Στο επόμενο ποστ θα σας δείξω τι φάγαμε :-)

23 comments:

Δ. Τζ. said...

Οι εικόνες που βλέπω έχουν κάτι το πραγματικά παραδοσιακό, θαρρείς πως είναι βγαλμένες από παραμύθι...

Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε και τι φάγατε! χεχε

Σοφία said...

Τα κτίρια στις δύο πρώτες φωτογραφίες (σπίτι, μουσείο, μαγαζί) είναι όντως παλιά. Ό,τι άλλο φαίνεται είναι καινούρια κατασκευή.

Για το φαγητό θα ποστάρω απόψε ;-)

Καλημέρα!

the_sailor said...

Οι πόρτες είναι πολύ ωραίες στη δεύτερη φωτογραφία, και τα παλιά εξαρτήματα στα οποία έχει αλλάξει η χρήση τους, στις επόμενες φωτογραφίες.

Καλή σου μέρα!

Γκρινιάρης said...

Για μηλίτη δεν ξέρω, αλλά δοκίμασα το Terry's Orange Chocolate! Το περίμενα μεγαλύτερο (οι φωτογραφίες σου είναι παραπλανητικές!). Αλλά τελικά τρώγοντας μισό "πορτοκάλι" μοναχός μου, λιγώθηκα! Ωραίο ήταν, γενικά ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι μ'αρέσει πολύ! Σε παγωτό ειδικά είναι τέλειος.

Ξέφυγα. Που θα βρω μιλήτη εδώ κοπελιά;

Natassa said...

τρελαίνομαι για τέτοιες εκδρομές... και μας το οινοποιείο μας είναι κάπως έτσι, εννοώ παραδοσιακό σε ένα παλιό κτίσμα που το έχουμε αναπαλαιώσει, πολύ θέλω να δω και τα εδέσματα !

alienlover said...

άντε να δω πότε θα αξιωθώ να ξανάρθω Αγγλία.. μου λείπει το Λονδίνοοοοο!!!!
τώρα που είπες για μηλίτη καταζήλεψα!

ΣΑΥΡΑ said...

παναγια μου Scrumby Jack !!
ζουσα με αυτο καποτε!
μου εβαλες μια ιδεα τωρα σοφια πολυ καλη ευχαριστω.

Σοφία said...

@ The_Sailor: Κι εμένα αυτά ακριβώς είναι που μου αρέσουν :-)

@ Γκρινιάρης: Τι παραπλανητικές, αφού τα φωτογράφησα δίπλα στις ετικέττες του σούπερ μάρκετ και στα Toblerone. Τι φταίω εγώ αν δεν έχεις αίσθηση του χώρου; :-p

Oλόκληρο chocolate orange με τη μία δεν γίνεται να φας. Ακόμα κι εγώ που είμαι γλυκατζού με το ζόρι καταφέρνω να φάω μισό. Ποια γεύση πήρες; Τα κλασικά είναι αυτά στην μπλε & πορτοκαλιά συσκευασία, αλλά έχουν βγάλει κάτι limited edition ειδικά για τα Χριστούγεννα. Σου προτείνω cosmic toffee crunch και το αγαπημένο μου smashingly tangy. Μμμμμμ!

Μηλίτη παραδοσιακό θα βρεις κυρίως σε φάρμες και μηλιτοποιεία στη νοτιοδυτική Αγγλία (προς Bath μεριά), ενώ μηλίτη μαζικής παραγωγής π.χ. Tesco's own (που προσωπικά προτιμώ γιατί έχει ανθρακικό και λιγότερο έντονη γεύση) θα βρεις στο σούπερ μάρκετ σε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια σαν της coca-cola. Επίσης στις pub θα βρεις Strongbow ή Magners ή Scrumpy Jack ή κάποια άλλη μάρκα. Υπάρχει και μια καινούρια, δεν θυμάμαι πώς τη λένε (Sahara?), που σερβίρεται στο μπουκάλι με μια φέτα λεμόνι στο στόμιο, σαν Corona. Έχω δει διαφημίσεις της στο μετρό.

Σοφία said...

@ Natassa: Έχετε δικό σας οινοποιείο; WOW!

@ Alienlover: Τι το λες και δεν το κάνεις; Μια απόφαση είναι ;-)

@ Σαύρα: Μαγειρική ιδέα μήπως; Μμμμμμ!

Γκρινιάρης said...

Πήρα τα κλασικά, τα μπλε-πορτοκαλί. Είδα και τα limited, νομίζω είναι με μέντα. Δεν πρόσεξα αν είχε κι άλλες γεύσεις εκείνο το supermarket να σου πω την αλήθεια. Σήμερα πήρα κι άλλα δυο! Χιχι!

Μηλίτη στο tesco, πως τον λεν; Cider, που λες και στο post;

Σοφία said...

Εύγε νέε μου! Αν κατεβείς τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα να τους πας μερικά σοκολατο-πορτοκάλια. Θα τρελαθούνε.

Όσο για τον μηλίτη, λέγεται cider (σάιντερ) και θα τον βρεις σε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Αλλιώς θα βρεις κάποια από τις μάρκες που σου είπα (ή Gaymers ή Woodpecker ή Blackthorn) σε κουτάκια και γυάλινα μπουκάλια.

tzonakos said...

Στην Κέρκυρα πριν μερικα χρόνια, καθόμου σ ενα μπαρ καθε βράι στο ίδιο σημείο.
Κάθε βράδι 4-5 φορες ερχόταν η ίδια δίμετρη Αγγλίδα και παράγγελνε Woodpeckers' Cider με κατι μπλέ πρόσθετο μεσα.
Μου χε κάνει εντύπωση.
Μεχρι που δοκίμασα σκετο cyder και μου αρεσε. Ενδιαφέρον.
Ωραιο το πόστ !

Σοφία said...

Cider and black έπινε. Μηλίτη με χυμό φραγκοστάφυλου. Εξελιγμένοι οι Κερκυραίοι, δεν μπορώ να πω ;-)

Στην υγειά μας!

Sigmataf said...

με ταξίδεψε....

Anonymous said...

καλημερα...μου θυμιζει λιγο Αγια Μελιβοιας εξω απο Λαρισα...εκει να δεις μηλα και κακο...ωραιο παντως...και κοιτα να περασεις καλα...εγω μολις γυρισα απο σινεμα...ειδα το Beowulf και ηταν καλα...φοβερα τα animation στο εργο...σαν καρτουν αλλα με ανθρωπους...besitos...

doctor said...

Ήπια cider για πρώτη φορά στην Στοκχόλμη.

Μόλις έβαλα λίγη τεκίλα μέσα, ήρθα στα ίσα μου!

doctor

Σοφία said...

@ Sigmataf: Να 'σαι καλά :-)

@ Damian: Κι εδώ πολλά μήλα. Χαμός γίνεται τέτοια εποχή.

Το Beowulf το έχω δει στα προσεχώς, αλλά κατέληξα ότι δεν είναι για μένα. Πολύ άγριο και υπερβολικά φαντασιόπληκτο. Λένε πάντως πως είναι καλό.

@ Doctor: Με τεκίλα δεν έχω δοκιμάσει για να πω την αλήθεια :-)

Καλημέρα σε όλους!

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Το βρήκα πώς λέγεται η καινούρια cider: Savanna Dry! Είναι εισαγώμενη από τη Νότια Αφρική. Πάντως να τις προσέξεις τις cider γιατί συνήθως έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από τις απλές μπύρες. Π.χ. οι περισσότερες μπύρες στην Αγγλία έχουν μέχρι 3.5% αλκοόλ (νεροπλύματα), αλλά οι cider έχουν 6-7% αλκοόλ (περισσότερο κι από τις ελληνικές μπύρες).

moukelis said...

Καλημέρα Σοφακι.Ωραίες οι φωτογραφίες,περιμένω με ανυπομονησία τα εδέσματα.
Άμα έχεις χρόνο θα μπορούσες να μου στείλεις ένα μέιλ με τίποτα που πρέπει να δούμε οπωσδήποτε Λονδίνο αλλά δεν είναι συνηθισμένος τουριστικός προορισμός;Ή παρέπεμψέ με σε κανένα κατατοπιστικό σου ποστ γιατί αγχωθήκαμε λίγο που θα έρθουμε χωρίς γκρουπ.Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Γκρινιάρης said...

@argentina:hellas και Σοφία. Το Beowulf σε μερικές οθόνες (και στην Αθήνα) το δείχνει 3D. Σοφία, εδώ αυτό το έχει στην Imax βεβαίως αλλά και σε 2-3 στο κέντρο νομίζω. Δεν με ενθουσίασε το concept, αλλά θα πάω σίγουρα για το 3D effect. Και θα σου πω αν αξίζει η όχι! :) Thanks για τις πληροφορίες περι cider. Θα το δοκιμάσω προσεχώς!

Σοφία said...

@ Moukelis: Καλά, μην ανυπομονείς τόσο πολύ - αγγλικό φαγητό θα σας δείξω, έτσι;

Για το Λονδίνο να σου κάνω ένα ποστ ειδικά, ώστε να μπορούν να προσθέσουν και άλλοι που έχουν πάει; Γιατί είναι καιρός που δεν έχω πάει ως "τουρίστρια" και όσο να 'ναι δεν τα ξέρω καλά τα μονοπάτια ;-)

Πόσο καιρό θα μείνετε;

@ Γκρινιάρης: Ναι, ναι, πήγαινε, και άμα είναι σαν τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών να μου το πεις, να μην το πάρω ούτε σε DVD!

Crazy Tourists said...

Σε ζηλεύω πραγματικα γι'αυτό το ταξίδι! Θέλω χύμα μηλίτη τώρα!Σε νταμιτζάνα!!!!

Στην Ελλάδα Strongbow έχει σε πάρα πολλά σουπερμάρκετ!Μέχρι και στις Σπέτσες την προηγούμενη βδομάδα βρήκα! Στην Ιρλανδία, να δοκιμάσετε Bulmers.

Υ.Γ.Αυτή τη βδομάδα δεν σε πρόλαβα!Άφθονες αναρτήσεις..Ξεκίνησα από την πιο "επείγουσα" και θα τις πάρω μια-μια!

Και κάτι άσχετο, το Beowulf το είδαμε και σαν ταινία μας φάνηκε επιεικώς μέτριο, σαν γραφικά πολύ καλό...Δεν θα το συνιστούσα πάντως!

Σοφία said...

Με την ησυχία σου! Απόψε δεν γράφω άλλο ποστ, οπότε έχεις χρόνο μπροστά σου να διαβάσεις ;-)