Sunday, 25 November 2007

Bon appetit!

Αφού σας είπα ό,τι είχα και δεν είχα για την αγγλική κουζίνα, σας έχω ετοιμάσει και φωτογραφίες των φαγητών που φάγαμε όταν πήγαμε στο μηλιτοποιείο. Αν πάτε στην ιστοσελίδα του, μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εστιατόριο και ειδικά φωτογραφίες των γλυκών, τα οποία δεν φωτογράφισα, γιατί μόλις ήρθαν στο τραπέζι τα τσακίσαμε χωρίς πολλά-πολλά. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν τόσο νόστιμα όσο φαίνονται στις φωτογραφίες :-)

Στην Αγγλία, για να μπορεί να σερβίρει ένα εστιατόριο αλκοολούχα ποτά, πρέπει να βγάλει ειδική άδεια (license) η οποία είναι ονομαστική και βγαίνει περίπου όπως βγαίνουν οι άδειες γάμου: το άτομο ή τα άτομα που ενδιαφέρονται (συνήθως οι ιδιοκτήτες) κάνουν αίτηση, περνάνε έλεγχο από την αστυνομία, μετά βάζουν αγγελία στην εφημερίδα ότι ενδιαφέρονται να πάρουν άδεια, και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, τους δίνεται η άδεια. Στα παραδοσιακά εστιατόρια συνηθίζεται να βάζουν μια ταμπελίτσα πάνω από την πόρτα που δηλώνει ότι οι κύριοι τάδε και τάδε έχουν άδεια να πουλάνε αλκοόλ. Τα εστιατόρια που δεν έχουν αυτή την άδεια λέγονται unlicensed, και ο μόνος τρόπος να πιεις κρασί ή μπύρα σε αυτά είναι να το φέρεις μαζί σου.


Στα παραδοσιακά εστιατόρια και στις pub συνηθίζεται επίσης να υπάρχουν μαυροπίνακες μέσα και έξω από το μαγαζί όπου αναγράφονται τα πιάτα της ημέρας (συνήθως κάτω από την ένδειξη Today's Specials). Όταν κάποιο από τα πιάτα τελειώσει, απλά το σβήνουν από τον πίνακα.


Το κλασικό Αγγλικό γεύμα είναι γνωστό με το όνομα meat and two veg, και αποτελείται από ένα πιάτο με βάση το κρέας συνοδευμένο από δύο λαχανικά, εκ των οποίων το ένα είναι πατάτες. Πλέον είναι πιο συνηθισμένο να σερβίρουν πατάτες και δύο κανονικά λαχανικά, κυρίως καρότα (έχουν τρέλα με τα καρότα εδώ) και αρακά.


Επίσης συνηθίζεται να σερβίρουν αγγλικό πρωινό όλη μέρα. Το αγγλικό πρωινό είναι θεσμός, και κάποια φορά θα κάνω ειδικό ποστ μόνο γι' αυτό. Το toasted teacake είναι ένα γλυκό ψωμάκι που το κόβεις στα δύο, το βάζεις στην τοστιέρα, το αλείφεις με βούτυρο και το τρως με το απογευματινό τσάι, αλλά πλέον σε πολλά μέρη σερβίρεται όλη μέρα, όπως το πρωινό.


Και τώρα η ώρα της αλήθειας. Πρώτο πιάτο σε προτιμήσεις: Lamb and mint cobbler. Κλασικό πιάτο με αρνί μαγειρεμένο στο φούρνο με δυόσμο και μπόλικο gravy. Αυτό το άσπρο που είναι σαν ψωμί είναι το cobbler, ένα ψωμάκι που τραβάει τα ζουμιά και γίνεται λουκούμι. Τουλάχιστον έτσι μου λένε, γιατί προσωπικά δεν τρώω αρνί και έτσι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.


Δεύτερο πιάτο: Φάγκοτς. Δύο μεγάλοι κεφτέδες που φτιάχνονται με κρέας και εντόσθια γουρουνιού, και μπόλικο gravy. Είναι τοπική σπεσιαλιτέ - δεν θα την βρείτε εύκολα αλλού. Δεν τα δοκίμασα, γιατί τα εντόσθια μου έκαναν "κάπως", αυτοί που τα έφαγαν όμως έμειναν ευχαριστημένοι.


Τρίτο πιάτο: Gammon, egg and pineapple. Πολύ συνηθισμένο πιάτο, θα το βρείτε παντού. Το gammon είναι μια λεπτή μπριζόλα παστού χοιρινού. Έχει ίδια γεύση με το μπέικον (γιατί βασικά είναι το ίδιο πράγμα). Αν σας αρέσει το μπέικον, θα σας αρέσει και το gammon. Αυτά τα πράσινα στην άκρη περνιούνται για σαλάτα.


Εγώ πήρα vegetable pie (πίτα με λαχανικά). Ήταν αρκετά καλή, με ωραία ζύμη αλλά πολλά πράσσα. Ούτε πρασσόπιτα να ήταν. Γενικώς εδώ τα τρώνε πολύ τα πράσσα - σε πίτες, σούπες, σαλάτες ή και σκέτα. Δίπλα στο πιάτο μου βλέπετε το ποτήρι με τον μηλίτη μου.


Το Cottage Pie, που δεν το δοκιμάσαμε, είναι μια πίτα που φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κιμά και πουρέ πατάτας. Κάπως σαν μουσακάς αλλά χωρίς μελιτζάνες και με πουρέ αντί για μπεσαμέλ. Στην πιο διαδεδομένη της εκδοχή φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά και λέγεται Shepherd's pie (πίτα του βοσκού).

Πω πω πείνασα τώρα!

20 comments:

the_sailor said...

Όλα καλά, αλλά την επόμενη φορά θα πρέπει να μας έχεις και γλυκό.
Για πρώτη φορά σε συγχωρούμε. :P

Τι θα πει τα τσακίσατε χωρίς πολλά-πολλά; Και εμείς που μείναμε χωρίς επιδόρπιο;

Σοφία said...

Η μόνη δικαιολογία μου είναι ότι είχα το μυαλό μου αλλού (δηλ. στο γλυκό). Υπόσχομαι να επανορθώσω με την πρώτη ευκαιρία ;-)

Γκρινιάρης said...

Πάω να φάω! Το post σου ήταν ότι πρέπει για lunch time! Καλή Κυριακή!

moukelis said...

Εξαιρετική ιδέα το Λονδινοποστ Σοφάκι,ευχαριστούμε προκαταβολικά!Θα φύγουμε στις 18 του Δεκέμβρη και θα μείνουμε πέντε μέρες.Ήταν να μείνουμε μόνο τέσσερις,αλλά ο Μούκος το έψαξε περισσότερο και έκανε το θαύμα του.

moukelis said...

Ξέχασα να πω πριν,οι πατάτες είναι ο παράδεισος μου,μόλις με έκανες πολύ ευτυχισμένη!

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Είδες; Αυτό θα πει perfect timing!

@ Moukelis: Όπως βλέπεις, από πατάτες άλλο τίποτα! Το ποστ για το Λονδίνο θα το ανεβάσω σε 2-3 μέρες, γιατί έχω κάποια άλλα στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή. Στο μεταξύ κράτα σημειώσεις για το φαγητό ;-)

Laplace said...

καλά Σοφάκι,περιτώ να σου πω οτι σε μια φίλη μου που εχει σκάλωμα με την μαγειρική εχεις γίνει η θεά της..
Της στέλνω συνεχώς τα λινκς που βάζεις απο τα μαγαζάκια,απο συνταγες κλπ αγγλικά κ οχι μόνο κόλπα :P

Λακων said...

Όταν ακούω για Αγγλική κουζίνα μου έρχονται στο μυαλό μανιταρόσουπες.
Οι φωτογραφίες πάντως μου άνοιξαν την όρεξη ;)

Laplace said...

θα παμε Αγγλία μονο για να φάμε,ετσι οπως το κόβω..
τι μας κάνεις Σοφάκι..

Μ said...

Πάντα πίστευα ότι η Αγγλική κουζίνα είναι άνοστοι και χωρίς ενδιαφέρον. Μόλις κατάφερες να μου αλλάξεις την γνώμη! Και την όρεξη... ;)

Μ said...

Ουπς! Ορθογραφικό λάθος.. Άνοστη ήθελα να πω! Τι σου κάνει η πείνα...

Σοφία said...

@ Laplace78: Μην μου λες τέτοια και παίρνουν τα μυαλά μου αέρα ;-)

@ Λάκων: Αν και τα μανιτάρια μου αρέσουν, τις μανιταρόσουπες δεν τις συμπαθώ. Ευτυχώς δεν είναι *τόσο* δημοφιλείς.

@ Laplace78: Καλά, έτσι κι έρθεις Λονδίνο θα τρελαθείς. Έχει καταπληκτικά φαγάδικα. Για πιο έξω δεν εγγυόμαι.

@ Μαρία: H κουζίνα δεν είναι καθόλου άνοστη. Άνοστος είναι ο τρόπος που μαγειρεύουν οι μοντέρνοι Άγγλοι (από τον καταψύκτη στο φούρνο μικροκυμμάτων στο δίσκο μπροστά στην τηλεόραση).

Όσο για το άνοστοι/άνοστη, προφανώς η πείνα σε κάνει να τα βλέπεις διπλά ;-)

island said...

Αγαπητή καλώς σε βρήκα.Μου άνοιξες την όρεξη αλλά έχω και μία ερώτηση παράλληλα με την όρεξη.Πώς τα καταφέρατε να τα φάτε όλα αυτά;Τη σόδα την προσφέρουν τσάμπα;

Πρώτη φορά ακούω για μαγαζί όπου θα παίρνεις το κρασί μαζί σου...Πέρα απο ορεξάτη είσαι και επιμορφωτική

Καλώς σε βρήκα

island

Σοφία said...

@ Island: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες! Δεν ήταν και τόσο πολλά τα φαγητά, άλλωστε αυτό το ένα πιάτο φάγαμε ο καθένας, ούτε σαλάτες, ούτε ορεκτικά, ούτε ψωμιά.

Ε, και το επιδόρπιο ;-)

Όσο για τα εστιατόρια που φέρνεις το κρασί μαζί σου, let's just say ότι έχει πολλά τρελά αυτή η χώρα!!

Anonymous said...

Τόση ώρα είχα στη μία οθόνη του υπολογιστή μου το blog σου και διάβαζα όταν τελείωνα καθένα από τα πολλά κομμάτια που έχω γράψει απόψε στη δουλειά. Είναι λοιόν θαύμα που δεν έγραψα «Παναθηναϊκός και Λάρισα ήλθαν ισόπαλοι με σάλτσα cravy»!!!

Ούτε που τα ήξερα αυτά τα φαγητά, που διάβασα σήμερα. Ελπίζω να ξανάρθω σύντομα στο νησί για να τα δοκιμάσω.

Ξέρεις ποια γλυκάκια θυμήθηκα διαβάζοντας τα άρθρα σου; Τα shortbread και εκείνα τα άγλυκα σαν ψωμάκια, που σπάω το κεφάλι μου αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να θυμηθώ... Από s αρχίζουν...;

Σοφία said...

Χαχαχαχα πρόσεξε μην γίνουμε ρεζίλι!!

Μήπως λες τα scones? Ή τα English muffins? Από ψωμάκια στην Αγγλία άλλο τίποτα ;-)

KitsosMitsos said...

Αναμένω το αφιέρωμα για το πρωινό. Κάτι που λείπει από τον νεοέλληνα.

Σοφία said...

Αυγά! Μπέικον! Μανιτάρια! Ντομάτες! Φασόλια! Λουκάνικα! Πατατοτηγανίτες και πολύ τσάι! Μιαμ μιαμ μιαμ :-)

Crazy Tourists said...

Πω πω! Κι έχω μια πείνα!
Θα συμφωνήσω με τον Sailor!! Το γλυκάκι μας που είναι;;

CrazyTourist2

Σοφία said...

Πήγαινε στην ιστοσελίδα του μηλιτοποιείου και θα το δεις ;-)